“2008 Öngörüleri”

Blogcu.com’un kurucusu ve Türkiye’ye Blogu sevdiren Devrim DEMİREL’in 2008 yılı bilişim öngörülerini aşağıya kısaltarak alıyorum…
“Benim 2008 için kötümser tahminlerim iyimser tahminlerimden çok daha fazla. Beni kara kara düşündüren kaynakları yazının sonuna mümkün olduğunca eklemeye çalıştım. Siz de ciddiye alıp daralabilir, bunları hiiç umursamayabilirsiniz de. Umarım bol bol yanılırım. Herkese mutlu yıllar dileklerimle…
2008 YILI YARI-CİDDİ TAHMİNLERİM.. FALA İNANIP, FALSIZ KALMAYALIM:
1. Yıl içinde bu yazıyı hatırlayan bir çok Webrazzi okuru tekrar bu sayfayı ziyaret edecek.
2. 2007 yılında yasalaşan ve sansür mekanizması olarak kullanılması mümkün olan internet yasası son sürat işleyerek binlerce irili ufaklı web sitesi kapatılacak.
Müstehcenlik tanımına uydurularak keyfi şekilde bir çok site kafasına naylon poşet geçirilerek boğulacak. Türkiye 80′li yıllarda playboy dergilerini poşet içinde satan zihniyeti bile özler hale gelecek. Müstehcenin tanımını yapmak yeniden tartışılır olacak.
Bilinçsiz binlerce masum kullanıcı internet yüzünden gözaltına alınacak, tutuklanacak veya yargılanacak. IP adreslerinin kesin delil olarak kabul edilmesi gibi bir hataya düşülür ise masum insanlar çaresiz kalabilecek.
Site kapatma cezasının esasları yeni kanunla belirlendiği halde, Müyap’ın başlattığı ve yolunu açtığı ve bugünkü kanunda kesinlikle yeri olmayan site kapatma uygulamaları de uzun süre devam edecek…
Artık internet üzerinden de dava açılabileceği için, dava sayıları başedilemeyecek hızla artacak. (Yazıyı yazarken aldığım www.takipsizlik.com alan adına her gün onlarca şaşkın ziyaretçi gelecek.)
2. http://www.polis.web.tr/article_view.php?aid=17227 haberinde bahsedilen gerçekleşir ise, Ulaştırma Bakanlığı .tr alan adı yönetim sistemine müdahale edip zaten zor olan alan adı tescili işini iyice zorlaştıran bir sistemi kurmak için etkili bir faaliyet gerçekleştirecek. Dünyanın liberal gerçeklerini Türkiye’de bir türlü uygulayamayan .tr alan adı sistemi daha muhafazakar, kontrollü ve problemli bir alana dönüştürülmeye çalışılacak. ODTÜ, Icann ve Hükümetimiz arasında ilginç yasal husumetler meydana gelecek. Eğer .tr yönetiminde hayal edilen önlemler ve kısıtlamalar gerçekleşirse, .com ve benzeri alan adları tescilinde çok ciddi patlamalar gerçekleşecek..
3. Wordpress’e uygulanan sansür, mahkemeden dava konusu haricindeki blogların serbest kalması yönde karar çıktığı halde TTNET tarafından epeydir keyfi bir şekilde uygulanmadığı gibi, uzun bir süre daha uygulanmayacak. Bu konuda TTNET’e dava açılsa bile muhtemelen sonuç alınamayacak. Wordpress 2008 yılı içinde geri açılacak. Muhtemelen yıl içinde tekrar kapanacak. Bir zamanlar her ay 12 milyon ziyaretçiye erişen ağı, sadece Opendns’i bilen ayda 250 bin kişi ziyaret edebilecek. www.opendns.com Türkiye’de WP sansüründen önce 0 olan pazar payını yavaş yavaş %2 lerden %5 lere çıkararak Türkiye’den iyi para kaldıracak. Bir süre sonra dns tabanlı filtrelerden vazgeçilip IP bazlı engellemeler denenecek.
4. Blogcu.com gibi servisler Wordpress gibi içindeki bir iki tartışmalı yazı sebebiyle Wordpress gibi bir süre tamamen kapalı kalacak. Türkiye’de sahibi olup işin peşini bırakmayanlar sonsuza dek kapalı kalmayıp, mahkemece haklı bulunup TTNET’i ikna edebilirlerse bir süre sonra tekrar açılacak. Arada kaybettikleri prestij, üye, zaman ve para, yanlarına zarar kalacak. Adnan Oktar’ın avukatları Türk halkının internet’te kullandığı bir çok başka siteye daha erişimini engellemekten büyük keyif alacak.
5. www.ihbarweb.org.tr adresine Facebook ve diğer tüm sosyal ağlar, arkadaşlık siteleriyle ile ilgili haklı haksız bir çok ihbar yapılacak. Facebook’u kapatmanın veya denetlemenin bir yolunu bulmak için dünyaya örnek çalışmalar yürütülecek.
6. İnternet denetimleri giderek sıklaşacak. Teknik olarak ülkedeki tüm internet iletişimi, msn, email mesajlaşmaları, web sitesi trafikleri takip altına alınmaya çalışılacak. Bunu tamamen iyi niyetle yapmaya çalışan bürokratlar, teknik olarak bu işi yapmanın neredeyse imkansız olduğunu bir süre sonra anlayacaklar.
7. Bütün bunlar olup biterken büyük medya gruplarının, onların ve medyalı-medyasız sermaye gruplarının büyük internet şirketlerinin gıkı bile çıkmayacak. Onların siteleri, girişimleri veya satın aldıkları sitelerle ilgili davalar ve sorunlar ilginç tesadüfler eseri yok denecek kadar az olacak.
8. Az sayıda vatandaşımız, site kapatmaları ve benzeri uygulamaların Anayasa’daki iletişim özgürlüğümüzün engellenmesi anlamına geldiği düşüncesiyle hakkını arayacak. Araştırma yaparken bulduğu bir wordpress blogunun başka bir blog yüzünden erişime kapatılmasını anlayamayan bu vatandaşlar derdini anlatabilirse, yasanın yürütmesi küçük bir ihtimal de olsa durdurulacak.
9. ebay.com.tr, youtube.com.tr, haberturk.com.tr, facebook.com.tr gibi alan adlarıyla ilgili haberler duyacağız.
Alan adlarını korumaya değer bulup Türkiye’de tescil etmeyi akıl etmeyen yerli ve yabancı şirketler pişmanlıkla mahkemelerin yolunu tutacak. facebook.com.tr gibi bazı alan adlarının akibeti medyada da yer alacak.
10. İnternet’in her yıl ikiye katlanarak büyüdüğü ülkemizde, fırsatlarla birlikte bir çok tehdit de gelişmeye devam edecek. Bu gelişmeler karşısında önlem almak zaruretinde olan kurumlarımız; üniversitelerimiz, dünyadaki diğer üniversiteler, bilim kuruluşları ve bu işleri araştıran organizasyonlar ile işbirliğine gidip dünyaca kabul görmüş standartları, uygulamaları, teknolojik çözümleri tercih etmek yerine, polisiye ve adli tedbirleri uygulamak zorunda kalacakları için, iş maalesef içinden çıkılmaz bir hale gelecek..
11. Yarattığı tüm toplumsal faydalara, bilgi çeşitliliği ve zenginliğe, rekabet olanaklarına ve gelişen ticaret hacmine rağmen, İnternet, yerleşik medyamızda “sakıncalı” olarak tanıtılmaya devam edecek, “sakıncasız internet” melodileriyle halkımız internetten iyice ürkütülecek. İnternet hep sakıncalarıyla var olacak.
12. Bütün bunlara rağmen, girişimci kişi ve şirketler Türkiye için yararlı ürünler üretmeye devam edecek. Bu girişimler Webrazzi, bildirgeç gibi sitelerde sık sık yer alacak. Zaten başka bir yerde pek haber edilmeyecekler.
13. Google, Yahoo gibi amerikan şirketleri Kore, Japonya, Çin gibi pazarlarda yaptıkları gibi Türkiye’ye teknoloji yatırım yapmak derdinde olmadığından, pazarlama firmalarıyla ülkemizde yer almaya veya pazarlama firması olarak Türkiye’ye akmaya devam edecekler. Tek kuruş yerel bir yatırım yapmadıkları gibi, kanuni bir varlıklarıyla veya teknoloji kampüsleriyle Türkiye’ye hiç bir katkı sağlamayacaklar.
14. Google Türkiye’ye gidip “tecavüz” gibi kötü kelimeler aradığınızda ilk 1000 sonuç arasında 999 sapkın video, küfür ve sakıncalı içerik bulmaya devam edeceğiz. “Google in English” e gidip “rape” arattığımızda ise ilk 1000 sonuç arasında sadece tecavüzü engellemeye çalışan kamu kurumları, sivil toplum örgütleri sayfalarına rastlayıp, bir tane bile sapkın olmayan içerik görünce biraz şaşıracağız, ama bunu pek de umursamayacağız.
15. 2008 yılında bu olumsuzlukların aksine pek çok güzel şey de gerçekleşecek. Belki kısa vadede bu üzüntü ve zorlukları tek başlarına hafifletmeyecekler ama verilen tüm kayıplara rağmen internet teknolojisi ülkemiz için umut olmaya, ışık olmaya devam edecek. Teknolojinin kullanımıyla doğan sakıncaların önlenmesi için sadece polisiye tedbirler değil; akıl, bilim ve özellikle teknolojinin ta kendisinin kullanılması gerektiği geç de olsa anlaşılacak.
O günler gelecekse, çekilecek çile de kutsaldır deyip, bu güzel blog’la bizi birleştiren sevgili Arda Kutsal’a Türk bilgi toplumunun basit bir bireyi olarak binlerce kez teşekkür etmek istiyorum.”
Kaynakça
a. Yeni internet yasası:
http://rega.basbakanlik.gov.tr…..0523-1.htm
b. Internet’ten dava açılabilecek:
http://www.cafesiyaset.com/hab…..donemi.php
c. 5651′e rağmen site kapatma uygulanıyor:
http://turk.internet.com/haber…..ziid=19187
d. wordpress sansürü
http://www.blogkazani.com/yazi…..z-kalmayin
e. ihbar hattı
http://www.ihbarweb.org.tr
f. Open DNS
http://www.opendns.com
g. Kümesteki Kartal neden uçamaz
http://burakbuyukdemir.blogspo…..uamaz.html
h. Internet hukukunu arıyor
http://dosyalar.hurriyet.com.t…..ilkiz6.htm
i. Türkçe arama motorları
http://www.bilgi.com
http://www.aramanet.com
http://www.sirketce.com
j. Sorun yaratacak alan adlarına örnekler
http://www.beriltech.com/whois…..ube.com.tr
http://www.beriltech.com/whois…..urk.com.tr
http://www.beriltech.com/whois.php?q=ebay.com.tr
g. Google ve kötü İçerik karşılaştırması
http://www.google.com.tr/searc…..%3Dlang_tr
http://www.google.com/search?h…..gle+Search
Etiketler: 2008, blog, devrimdemirel, internet, tahmin, tahminler, wordpress, youtube



Ocak 2nd, 2008 at 18:53
yeni yılın sana ve bloguna iyi davranması dileğiyle abi .
Mutlu yılar …