barack-obama

Başkanlığı kazanmasıyla Dünya gündemini sarsan Barack H. Obama şimdi de yemin töreni ile  dünya medyasının gündeminde kalmaya devam ediyor. Bir siyahın Amerika'da başkan olması ne kadar heyecan verici ise de Gazze'de yaşanan drama karşı uzun süre sessiz kalması bu heyecanı yerle bir etmeye yetip artıyor.


Öncelikle yemin töreni ile ilgili medyanın verdiği bazı sayısal bilgileri geçmek istiyorum.



150 milyon $ Törenin toplam maliyeti.
25 dolar Törenin 1 dakikada biten biletinin fiyatı.
2 milyon Törene katılması beklenen izleyici.
5.265 Çevreye koyulan güvenlik kamerası.
40 bin Görevli asker ve polis sayısı.
5 bin Tören alanına kurulan tuvaletler.

Sayılar bize büyük bir medya gösterisi olacağının haberini veriyor. Başkan Obama'nın halletmesi gereken bir çok sorun var. Özellikle çöken ABD ekonomisi ayağa kalkmayı bekliyor. Günlerdir bizim gazetelerimizde bile ABD'nin ekonomi kurmayları konuşuluyor.


Sebebi ise küresel ekonominin maalesef bu ülkede yaşanan krizlerden maksimum oranda etkilenmesi gerçeği. Bu nedenle Obama'nın alacağı kararlar son tahlilde hepimizi bir şekilde etkileyecek.


Siyasi vizyon açısından baktığımız zaman ise duyguları etkileyen bir kaç konuşma dışında kimsenin aklında bir şey kalmadı. Barack Obama'yı anlamak için "Babamdan Hayaller" ve "Umudun Cesareti" isimli kitapları okumak lazım. Protest bir geçmişi ve birikimi var ancak Amerikan Başkanı olmak o tavrı sürdürmeyi bir süre erteletebilir.


Bush gitmeden Gazze'yi işgal eden İsrail tam da Obama yemin etmeden önce askerlerini çekmeye başladı. Bu da Obama'ya gönderilen ince bir mesaj sanırım. Ancak Obama'nın bu durum karşısında sessizliğini uzun süre bozmayışı dünya kamuoyunda ve özellikle onun başkan olmasını sevinçle karşılayan 3. dünyada üzüntü yarattı bu kesin.


Bundan sonra nasıl bir siyaset izler bekleyip göreceğiz ancak gerçek olan şu ki önünde dev gibi sorunlar var. Şimdilik karizması bir yere kadar gider ancak icraate geçmediği takdirde "Obama bir medya projesi" analizi doğruluk kazanacak gibime geliyor...