tabloid


Yıllardır ülkemizde tabloid basının ölçü sistemi tartışılır. Ancak bir türlü şu çarşaf gazete modelinden tabloide de geçilmez. Habertürk Gazetesini görünce aklıma bu tartışma geldi yine. Habertürk tabloid formatında değil ancak normal gazete ölçülerine göre biraz küçülmüş...


Çok fark yok ama maliyet konusunda bazı artıları olduğu kesin. Evet yazının başlığında da belirttiğim Tabloigdgazetecilik ülkemize ne zaman gelecek merak ediyorum. Gerçi şu anda bedava dağıtılan gazeteler ile bu deneniyor ancak ne kadar tuttu ya da tutar tartışılır...


Oysa hem okuması kolay hem de maliyetleri azaltan bir yapısı var. Ancak nedense tabloid denince akla hafif, magazinel gazeteler geliyor. Oysa öyle değil. Dünyanın bir çok ülkesinde bu ölçü yazılı basının kuralı adeta. Zaten yabancı bir çok otorite de Türk Basınının da yakında bu sisteme geçmek zorunda olduğunu söylüyor.


Küresel kriz hesabına da bu sisteme geçmezsek artık hiç geçemeyiz heralde. Gerçi reklam alanlarının daralması da söz konusu ama en azından reklam alma sorunu yaşayan gazeteler bu sisteme geçebilir.


Örnek Taraf Gazetesi...Bence tabloid olmalı. Hem maliyetler düşer hem de daha kolay ve rahat okunur. Açık söyleyeyim ben çarşaf çarşaf yazı görünce sıkılıyorum. Mizanpaj küçülünce okumak daha rahat oluyor. Sizler nasıl düşünüyorsunuz merak ettim...?