evsizcocuklar1


Ülkemizde de genellikle "tinerci" olarak etiketlenen ve ötekileştirilen evden kaçan ve dolayısıyla evsiz kalıp sokaklarda yatan çocukların hikayesi acılarla doludur. Yetişkinlerin bile dayanamadığı sokağın acımasız kuralları herkes  gibi onlar için de aynı şekilde işlemektedir.


evsizcocuklar2


Bu fotoğraflar Moskova'da çekilmiş. Bu sorun maalesef dünya çapında büyümeye devam ediyor. Ailelerinin bakamadıkları ya da istemedikleri çocuklar kendilerini sokağa atıyor ve hayatın acımasız soğuk yüzüyle tanışıyorlar. Gidebilecekleri hiçbir yerleri yok. Oysa devlet işte tam da bu noktada anlam kazanıyor. Sosyal devlet olmanın getirdiği sorumluluklardan birisi de "hiç bir vatandaşınızın evsiz kalmaması" gerektiği değil midir?


evsizcocuklar3


Yazıyı Anadolu Ajansının 11 Mart 2009 tarihli bir haberi ile bitirelim:


Her 50 Amerikalı çocuktan birinin yılda en az bir kez evsiz kalma durumuna düştüğü bildirildi.


Ulusal Aile Evsizlik Merkezi'nin 2005-2006 verilerine dayanarak dün yayımladığı raporda, eyaletlerin çoğunun giderek kötüleşen ve göz ardı edilen evsizlik sorunu ile mücadele konusunda yeterli hazırlıkları olmadığı belirtildi.


Raporda, 1,5 milyon çocuğun yılda en az bir kez evsiz kalma deneyimini yaşadığına işaret edildi ve sorunun şimdi derinleşen ekonomik krizin getirdiği icra ve işsizliklerle kesinlikle daha da ağırlaştığı kaydedildi.


Raporda, evsiz çocukların diğer çocuklara göre aç kalma, kronik sağlık sorunları yaşama, sınıfta kalma, liseyi terk etme ihtimallerinin daha fazla olduğu ifade edildi.


Merkez'in başkanı, Harvard Tıp Fakültesi psikiyatri profesörü Dr. Ellen Bassuk, "Bu çocuklar suçsuz kurbanlar. Neden bu çocuklar Amerika'nın dışlanmışları haline gelsinler" dedi.


Ekonomik krize rağmen 10 yıl içinde ABD'deki bütün evsiz çocuk sorununu çözmenin mümkün olduğu belirtilen raporda, "Eğer bunu başaramazsak bu çocuklar kayıp kuşağın yetişkinleri olarak topluma katılacaklar" denildi.