Ortadoğu yeni bir savaşın eşiğine doğru hızla ilerliyor. İran, nükleer alanda yaptığı çalışmaları artık aleni bir şekilde yapmaya devam ediyor ve saklamıyor. Aslında bunu yapmasının diplomatik bazı açıklamaları olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki:


İran son dönemde içerde artan muhalefet hareketlerinden rahatsız. Bunu da her defasında dile getiriyorlar. Muhalefet yükseldiği anda dikkat ederseniz İran Devletinden nükleer ile ilgili uluslararası kamuoyunu kızdıran açıklamalar geliyor. Bunun nedeni içerdeki muhalefetin yönünü değiştirmek için.


Çünkü bu açıklamalara hemen ABD ve İsrail'den jet yanıtlar geliyor. Bu yanıtlar da İran'da milliyetçi duyarlılığı arttırıyor ve besliyor. Böylece İran Hükümeti "bakın bütün dünya bize karşı" mesajını kamuoyuna yansıtıp kendisini yeniden üretme şansı buluyor.


Tabi uluslararası diplomasinin analizi bu kadar kolay olmasa da işin bir parçasının bu şekilde olduğunu söylemek zor değil.


Böyle giderse bir savaş olur mu sorusuna cevap vermek gerçekten zor. Bu coğrafyada yaşayan insanlar aslında savaşlardan bıkmış durumdalar ve yeni bir savaş bölge ekonomisini yerle bir edebilir.


Olası bir İran savaşında Türkiye nasıl bir pozisyon alır ve savaşa doğrudan ya da dolaylı olarak katılır mı? İşte bu soru bizim açımızdan cevap bulması gereken bir soru. ABD, bir yandan bu konuda Türkiye'yi sıkıştırmaya çalışıyor. Çeşitli ABD'li diplomatların yaptığı açıklamalar bu yönde bazı işaretler veriyor.


Ben işin rengi, Ermeni tasarısı ABD meclisine geleceği gün ortaya çıkacak diye düşünüyorum.


ABD, Türkiye'yi destek için markaja almış durumda.


Komşularıyla sıfır sorun konsepti çerçevesinde ilişki kurmaya çalışan Türkiye'nin bu konsepti ne kadar süreliğine koruyabileceği de gerçekten merak konusu...