Kısa bir zaman önce ABD'nin "siber komutanlık" kurduğu haberi medyadaki bir kaç basın organına yansımıştı. Modern hayatın temeline yerleşen elektrik ve beraberinde gelen bilişim dünyası yeni bir güvenlik tehlikesini daha ortaya çıkardı: Siber Savaş...


İran'ın nükleer silah üretme çabası içinde olduğu gibi iddialar bir çok yerde dile getiriliyor. Bu konuda kimsenin elinde şu anlık bir kanıt yok. Ancak saldırıya uğrayan İran'lı nükleer fizikçiler konusu hala gündemi meşgul ediyor.


Bu tarz fiziki saldırıların yanında İran'ın tesislerine bir de "stuxnet" adlı bir zararlı yazılımla siber bir saldırı yapılmıştı. Bu yazılım endüstriyel kontrol sistemlerinin kullanıldığı hemen her tesiste etkili oldu. Görünen o ki artık savaş denilen kavramın da derinliği giderek artıyor ve güvenlik paradigmaları her geçen gün biraz daha değişime uğruyor.


ABD siber komutanlığın başına NSA Başkanını getirerek bu işe ne kadar önem verdiğini de göstermiş oldu. Bunun yanında "Movements.org" gibi sosyal medya hareketleri ve bunun Mısır, Tunus gibi ülkelerdeki yansıması da "Devrim 2.0" kavramını bir kez daha akıllara getiriyor.


Sanal dünya gerçek dünyayı dönüştürmeye başladı bile. Siber dünyayı anlamayan ve anlamak istemeyen ülkeler yanlış bir projeksiyon ile hatalı analizler üretebilirler. Çin bile kriz durumlarında haberleşmede kullanmak için "güvercin ordusu" oluşturmaya başladı. Çok ilginç bir haber ama siber dünyadaki savaş giderek kızışıyor ve yansımaları mutlaka olacaktır.