"Antikacı Dükkanı" ve "Oliver Twist" gibi eserleriyle tanınan İngiliz yazar ve şair Charles Dickens'in "Müşterek Dostumuz" isimli romanı aynı zamanda kendisinin son eseridir. 19.yüzyıl İngiltere'sindeki kapitalist ilişkilerin bir panoramasını sunan yazar 854 sahifelik hacimli eserinde o dönem Britanya'sını ustalıkla resmediyor.


Doğruyu söylemek gerekirse elime aldığımda tuğla hacimli bu kitabı kısa sürede bitirebileceğimi düşünmüyordum. Fakat kısa sürede kendimi hikayenin akışına kaptırdım ve bir miras üzerinde kurulan hikayenin etrafında gelişen ilkel kapitalist ilişkilerin ortasında buldum kendimi. Son derece akıcı ve sürükleyici aynı zamanda mizahi bir üslupla yazılmış bu eser, Dickens'in son eseri olması hasebiyle de önemli.


İngiliz dünyasını anlamak isteyenlerin mutlaka tüm eserlerini gözden geçirmeleri gereken yazarlardan birisi Charles Dickens'tir denilebilir. Her ne kadar basit ve sade bir anlatımı olsa da betimlemeleri ile dikkat çeken Dickens, İngiliz Edebiyatında önemli bir yere sahiptir.