Temmuzdan beri Türk futbolu büyük bir krizin içinde debelenip duruyor. Bir yandan şike skandalı ve sorunlar devam ederken diğer yandan Türk futbolu play-off  sistemini uygulamak için gün saymaya başladı.


Yeni sezonda Süper Ligde play-off ve play out sistemi uygulanacak. Sistem biraz karışık bu nedenle izah etme gereği duymuyorum; her yerde anlatıldı, yazıldı ve çizildi.


Sorun bu sistemin futbolumuza yarar mı yoksa zarar mı vereceği? Öncelikle futbolun bir oyun olduğunu hatırlatarak işe başlamak gerekiyor. Bu sistem eğer futbola heyecan katacaksa ki ben katacağını düşünenlerdenim o zaman desteklemek gerekiyor.


Gelelim sistemin dünyada ne kadar uygulanıp uygulanmadığı konusuna. Bu neden bizim için bir kriter olsun ki? Dünyanın en iyi liglerinde bu sistem yok diyenler acaba Türkiye Süper Ligi'ni hangi klasmanda değerlendiriyor.


Premier Lig düzeyinde bir futbol ligimiz var da biz mi görmedik? 


Anti parantez şunu da belirtmekte yarar var. Şu anda getirilen sistemde eğer puan farkı fazla olursa zaten yine klasman lideri çok avantajlı konumda. Puan farkı az ise o zaman play-off ikinci ve üçüncü takımlara avantaj sağlıyor. Yıllardır ikinci ve üçüncü olan takımlarımızı "gönüllerin şampiyonu" ilan etmektense bu tarz bir sistemin gelmesi bence daha adil bir durum ortaya çıkaracaktır.


Kaldı ki "şike" sorunsalı ile karşı karşıya kalan bir futbol endüstrisi play-off ile en azından bir aklanma süreci içerisine girebilir.


Play-Off sistemi Belçika, İskoçya ve bir kısmı ile Yunanistan'da (Şampiyonlar Ligine giden ikinci takımı belirlemek için) uygulanıyor. Bizde de Yunanistan gibi farklı şekillerde uygulanabilir. Süper Lig'in maddi değeri yüksek olabilir ancak futbol kalitesi henüz istenilen düzeyde değil. Bu nedenle play-off olmasa bile Türk futbolu bir çıkış yakalamak için kendi özgün çözümünü ortaya koymak zorundadır.


Oyunun doğası heyecan ve adrenalin olduğuna göre değişimden korkmayalım. Play-Off hayırlı olsun...