ABD'nin uzun savaşı Afganistan'da devam ederken bir yandan da ABD'nin kurguladığı yeni güvenlik stratejisi hayata geçirilmeye çalışılıyor.


Nato ve ABD'nin savaş alanındaki amansız rakibi Taliban'ın Katar'da ofis açmasının ardından müzakereler sıklaşmaya başladı. ABD'li uzmanlar bölgenin gerçeklerinin değiştirilemeyecek durumda olduğunu anlamış olmalı ki örgütle görüşme telaşı içerisinde... Buna karşılık Taliban ise işi ağırdan alıyor ve görüşme önerilerine temkinli yaklaşıyor.


ABD'nin Afganistan için belirlediği temel strateji 2014 yılında ülkeden çekilmek ve güvenliği Afgan ordusuna teslim etmek. Ladin de öldürüldüğüne göre bölgede bulunma sebeplerinden en önemlisi de artık yok. Oysa Afgan ordusu bir çok problemle karşı karşıya...


Financial Times gazetesinden Gideon Rachman makalesinde şunları yazmış: "NATO?nun çabalarının odağında Afgan güçlerinin eğitimi ve teçhizatı var ki, bunlar sorumluluğu Batı?dan devralabilsin. Fakat Afgan ordusunu fonlamanın maliyeti, yılda 8-9 milyar dolar. Batı, Afganistan için bu kadar para çıkarma isteğini sürdürecek mi? Sürdürmezse, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt?in söylediği gibi, '100 bin kişiye eğitim ve silah vermiş, sonra da onları işsiz bırakmış olacağız.' "


Sürekli maliyet hesabı yapan ve harcamaları düşüren NATO bu harcamaların altına girecek gibi görünmüyor. ABD ise bütün büyük operasyonlarını minimuma indirmiş durumda.


Peki bundan sonra ne olur?


Afganistan'da yine uzun yıllar sürecek bir iç savaş ve sefalet aynen devam eder. Bazı ülkelerin kaderi ne yazık ki değişmiyor...