Geçtiğimiz hafta Afganistan'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı.  Mevcut Cumhurbaşkanı Karzai, bir daha seçilemeyeceği için seçimlere katılamıyor.


Abdullah Abdullah ve Eşref Gani özellikle öne çıkan isimler olarak görülüyor. Abdullah Abdullah kısmi sonuçlara göre önde gözüküyor ancak yüzde 50 barajını aşamazsa seçimler ikinci tura kalacak. Bu da seçimlerin ilk turuna 121 milyon dolar harcayan Afganistan için ek bir mali külfet demek.



Önemli ekonomik ve politik sorunlar yaşayan Afganistan için bu seçimler çok hassas, 12 milyon seçmenin 7.5 milyonu oy kullandı ki bu da yüzde 58 gibi bir rakama tekabül ediyor.


Bu oran Afganistan için bir rekor!


Adayların önündeki en büyük problemlerden birisi ABD ile yapılan ama henüz imzalanmayan anlaşma. Bu anlaşmaya göre Obama 2014 sonunda Afganistan'dan tamamen çekmeyi planladığı ABD askerlerinin kalmasına izin verecek. Fakat bunun için Afganistan'dan ciddi tavizler istiyor.


ABD askerlerine bir çeşit dokunulmazlık verilmesi ve ülke içinde rahat operasyon yapma yetkisi gibi istekler...


Karzai bu kararı yeni Cumhurbaşkanına bırakarak ciddi bir sorumluluktan kurtuldu. Abdullah ve Gani ise yaptıkları açıklamalarda bu anlaşmayı onaylayacaklarının sinyallerini vermiş olsalar da bunun bir seçim yatırımı olma ihtimali de var. Bu arada Afgan halkı, kurulmaya çalışılan Afgan Ordusuna henüz hazır değil gibi gözüküyor.


Afgan ordusunun ciddi eğitim ve teçhizat problemleri mevcut.


Bakalım seçim sonuçları nasıl bir Afganistan ortaya çıkaracak?