Amerikan askerleri bu yılın sonuna kadar Afganistan’dan çekilecek. İki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Afgan hükümetinin bir grup Amerikan askerinin ülkede kalmasını sağlayacak güvenlik anlaşmasını imzalamaması durumunda istikrarın sürdürülebilir olmayacağı konusunda ciddi kaygılar var. Amerikalı ve Afgan yetkililer geçtiğimiz günlerde Amerika’nın Sesi’nin düzenlediği bir forumda tartıştı.
 
Amerika’nın 12 yıl önce Afganistan’a gönderdiği muharip güçlerin görevi 2014 sonunda bitiyor. Amerika, Afganistan halkını korumak ve ülkeye istirar kazandırmak için milyarlarca dolar harcadı.
 
Amerikan askerlerinin Afgan güçlerine eğitim vermek ve terörle mücadele operasyonlarına katkı sağlamaktan ibaret olacak rolü, 2014’ten sonra devam edecek mi? Bu konu henüz açıklık kazanmış değil.
 
Büyükelçi Marc Grossman, Washington’daki toplantıda, terörün hortlama tehdidi nedeniyle Amerika’nın Afganistan’daki varlığına ihtiyaç olduğunu söyledi:
”El Kaide’nin Afganistan’da toparlanmaya hazırlandığı yolundaki haberler, Afganistan ve Amerika arasındaki güvenlik anlaşmasının bir an önce imzalanmasını gerektiriyor.”
 
Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri Nisan ayında yapılacak. Büyükelçi James Dobbins’e göre  uluslararası güçler olmadan bu seçimi Afganistan’da barış ve istikrarın güvencesi saymak mümkün değil.
 
Büyükelçi James Dobbins: ”Güvenlik anlaşması imzalanmış olsa bile kötü bir seçim, Afganistan’da barış, istikrar ve kalkınma çabalarını altüst edebilir. Afganistan’ın hem seçimlere, hem de yabancı güçlere ihtiyacı var.”
 
Amerika’nın Sesi Direktörü David Ensor’un moderatörlüğünü yaptığı konferansta gazateciler, Afganistan’ın geleceğiyle ilgili görüşlerini dile getirdi.
 
Gazetecilerin Güvenliği Komitesi Başkanı Necip Şerifi, “ikili güvenlik anlaşmasının imzalanmaması gazeteciler için bir kayıptır” dedi.
 
Necip Şerifi: ”Güvenlik anlaşmasının imzalanmaması, Afganistan’a ekonomik yardım yapılmamasıyla birleştirilirse, Afganistan’da ifade özgürlüğü ve medya çok büyük zorluklarla karşılaşacak.”
 
Afganistan’ın Washington Büyükelçisi Eklil Hakimi ise, uluslararası müttefiklerin yardımıyla geliştirdikleri güvenlik güçlerinin Amerika çekildikten sonra terörle mücadeleye hazır olduğunu söyledi:
 
”2014’ten sonra güçlü ordumuz, emniyet ve istihbarat teşkilatlarımızla bizi bekleyen zorlukların üstesinden geleceğimizden eminim.”
 
Büyükelçi Hakimi, Afganistan’ın bir süre donanım ve eğitim desteğine ihtiyacı olabileceğini de söyledi.