Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı "Sahte Kabadayı" filminde yan rollerde olmasına rağmen akıllarda kalan "tiradı" ile bir anda yeşilçam izleyicilerinin favorilerinden biri haline gelen Dikiştutmaz Sabri ve "...dinleyin ulan develer…" diyerek başlayan senfonisi zannımca yeşilçam sinemasındaki en sağlam sekanslardan birisidir.

Bazen insan Sabri abi kadar rahat olmak istiyor. Bu nasıl bir özgüven patlamasıdır ki bir yandan Arnavut diye hitap ettiği adamına votka+erik talimatı verirken diğer yandan attığı dikişin sökülemezliği konusunda tirad atabiliyor. Aynı zamanda bir strateji ustası ki kendisine "babanın oğlu kemal geliyor" dendiğinde, General Clausewitz rahatlığında "burası karışacak vaziyet alın" öngörüsünde bulunabiliyor. Kabadayılar arasındaki en güçlü stratejik zeka kesinlikle Sabri abide var. Bu arada “vaziyet alın” dedikten sonra adamlarının kapıya doğru hareket etmeleri ve belirli pozisyonlar almaları da bu arkadaşların General Sabri abi tarafından sıkı bir harp eğitiminden geçtiklerini teyid ediyor.



Dikiştutmaz Sabri karakterine can veren kişi Hasan Ceylan. 1922’de doğan Ceylan yüzme ve bisiklet hakemliği gibi sporlar ile uğraştıktan sonra 1950 yılında Barbaros Hayreddin Paşa filmi ile sinemaya atıldı. Birçok filmde rol alan Ceylan’ın en dikkat çeken rolü ise James Bond serisinin 1962 yapımlı İstanbul’da çekilen filmindeki rolüdür. Rusya’dan Sevgilerle (From Russia With Love-1962) isimli filmde bir Rus ajanını oynayan Hasan Ceylan belki de aynı performansla devam etse küresel anlamda bir yardımcı oyuncu olabilirdi.

Her neyse Dikiştutmaz Sabri’nin bu kabadayılar sıralamasında ciddi bir önceliği olduğu kesin. Her ne kadar Babanın oğlu Kemal ile dalaşmasının ardından ve daha çok ayağındaki nasırın verdiği acıdan mütevellit bu ligde son sıralara düşüyor. Ama filozofik tiradı ile kabadayılar arasında edebi anlamda öne çıkan isimlerden birisi.

“…Dinleyin ulan develer. İstanbul’da en büyük benim. Baba takımının da haracını kestik. Bize posta koyacak kimse kalmadı. Benim attığım dikişi kimse sökemez o kadar. Arnavut! Votkamla eriği çalıştır ulen. Varsa bu dikişi sökecek çıksın görelim…” 

Sabrinin adamlarından birisi: “Sabri abi Babanın oğlu kemal ve adamları geliyor…” 

Bunun üzerine Dikiştutmaz Sabri’den tarihi çıkış şu şekilde konuşmaya dönüşüyor: “Haa Demek dikişlenmeye geliyor. Burası karışacak vaziyet alın!...”