Hong Kong'da nisan ayında suçluların iade yasasına karşı protestolar şeklinde başlayan ve daha sonra giderek şiddetlenen gösteriler daha kapsamlı taleplere dönüşmüş durumda. Protestoların başladığı haziran ayından günümüze olayların bir zaman çizelgesini hazırlamaya çalıştım. 

3 Nisan 2019-Hong Kong hükümeti, suçluların iadesi ile ilgili yasa değişikliğini meclise getirdi.

9 Haziran 2019-İlk büyük protestoda yaklaşık “bir milyon insan” yürüdü.

12 Haziran 2019-Protestocular yolları kapattı ve hükümet binalarına saldırmaya başladı. Ardından polis müdahalesi geldi.

Carrie Lam, tasarıyı askıya aldı

15 Haziran 2019-Hong Kong lideri Carrie Lam, tasarıyı askıya aldığını açıkladı.

16 Haziran 2019-Yaklaşık iki milyon insanın yürüdüğü Hong Kong tarihinin en büyük gösterisi meydana geldi. Protestocular; söz konusu yasanın geri çekilmesini, Carrie Lam’ın istifasını ve polisin sert müdahalesi ile ilgili soruşturma yapılmasını talep etti.

21 Haziran 2019-Protestocular, polis merkezini ablukaya alarak 15 saatlik bir gösteri yaptı.

Göstericiler yasama meclisini işgal etti

1 Temmuz 2019-Hong Kong’un İngiltere’den Çin’e devredilmesinin yıldönümünde, Yasama Konseyi (LegCo) binası protestocular tarafından işgal edildi.

21 Temmuz 2019-Protestocular Çin'in Hong Kong'daki İrtibat Bürosuna saldırdı. Aynı gece, beyaz gömlek giymiş gruplar Yuen Long istasyonunda protestoculara ve taşıtlara saldırdı.

27 Temmuz 2019-Yuen Long Tren istasyonunda yaşanan saldırıyı kınamak isteyen binlerce kişi gösterinin polis tarafından yasaklanmasına karşılık, Yuen Long’da toplandı. Polis biber gazı ile müdahale etti. 24 kişi yaralandı.

28 Temmuz 2019-Gösteriler Causeway Bay alışveriş bölgesinde ve merkezi hükümetin irtibat ofisinin önünde devam etti. Polis biber gazı ile müdahale etti.


HKMAO Ofisi ilk defa basın açıklaması yaptı

29 Temmuz 2019-Çin Devlet konseyine bağlı Hong Kong Macau İşleri Ofisi (HKMAO) Hong Kong ile ilgili ilk defa basın açıklaması yaptı. Açıklamada Hong Kong yönetimi ve polisine destek yinelenirken, askeri bir müdahale ilgili sorulara cevap verilmedi.

30 Temmuz 2019-44 göstericinin gözaltında bulunduğu karakol önünde gösteriler düzenlendi. Polis müdahale etti. Bu arada 44 kişi ilk defa "isyancılık" ile suçlandı. Kefaletle serbest bırakıldılar.

30 Temmuz 2019-Sabah saatlerinde Hong Kong metrosundaki tren seferleri göstericilerin "tren kapılarını" kapatması sonucu yapılamadı işlerine gitmeye çalışan insanlar farklı vasıtalara yöneldi.

30 Temmuz 2019-Bloomberg; Beyaz Saray'dan kimliğini açıklamayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Çin Ordusunun bazı birimlerinin Hong Kong sınırında yoğunlaştığını ve bir hareketlilik olduğu haberini geçti.

Çin; olaylar ABD'nin eseri açıklamasını yaptı

30 Temmuz 2019-Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying; Hong Kong'daki protestoların "ABD'nin eseri" olduğunu belirterek ABD'nin dünyaya bir açıklama "borçlu" olduğunu söyledi.

1 Ağustos 2019-Hong Kong'da bulunan garnizon komutanı protestolara ilk kez değinerek, bu gösterilere "müsamaha edilmemesi gerektiğini"söyledi. Ayrıca garnizon tarafından içinde "isyanlara müdahale tatbikatlarının" görüntülerinin de bulunduğu bir video yayınlandı.

2 Ağustos 2019-Hong Kong'da çalışan binlerce "memur" göstericileri desteklemek için miting düzenledi. Yabancı basında Çin'in Hong Kong'da "sıkıyönetim" ilan edeceğine dair haberler yer aldı.

Göstericiler Çin Halk Cumhuriyeti Bayrağını indirdi

3 Ağustos 2019-Hong Kong'da protestocular tarihi limandaki Çin Halk Cumhuriyeti bayrağını indirdiler.

5 Ağustos 2019- Hong Kong genelinde hizmetlerin tamamen durduran bir grev gerçekleşti. Hong Kong yöneticisi Carrie Lam, Hong Kong'un "çok tehlikeli bir durumun eşiğinde" olduğunu söyledi.

6 Ağustos 2019- Çin, Hong Kong protestocularını "ateşle oynamamaları" gerektiği yönünde uyardı.

9 Ağustos 2019-Hong Kong yöneticisi Carrie Lam; "Merkezi hükümet, HK hükümetinin ve HK polisinin durumun üstesinden gelebileceğine inanıyor. Ancak Hong Kong'daki durum daha da kötüye giderse oturup seyretmeyecek". dedi. Hong Kong'da 2014 ve 2016 yılındaki protestolarda başarılı bir yönetim sergileyen emekli polis "Alan Lau" tekrar Hong Kong polis kadrosuna alındı.

11 Ağustos 2019- Metro istasyonunda şiddetli çatışmalar yaşandı. Bir gösterici gözünden yaralandı. İngiltere dışişleri bakanı Dominic Raab; HK yöneticisi Carrie Lam'a "anlamlı diyalog ve olaylar ile ilgili bağımsız bir soruşturma çağrısında" bulundu. Göstericilerin kitlesel mitingler yerine farklı yerlerde toplanarak polisin gücünü kırmaya çalıştığı ve Bruce Lee'den esinlendikleri "su gibi ol" (be water) taktiğini kullanarak taktiksel değişiklikler yaptıkları gözlendi.

Çin; terörizmin ilk işaretlerinin belirdiğini söyledi

12 Ağustos 2019- Göstericiler Hong Kong havalimanında toplandı ve yüzlerce uçuş iptal oldu. Çinli yetkililer Hong Kong olaylarında 'terörizmin ilk işaretlerinin belirdiğini' söyledi. İngiltere Hong Kong'daki son şiddet olaylarından endişe duyduğunu açıkladı.

14 Ağustos 2019-Hong Kong’da devam eden gösteriler giderek yoğunlaşırken, Çinli yetkililer ABD Donanmasına ait iki geminin Hong Kong limanını ziyaret etme talebini reddetti. Trump; Hong Kong olayları ile ilgili bir tweet atarak Çin'in Hong Kong sınırına asker gönderdiğini söyledi ve itidal çağrısında bulundu.



14 Ağustos 2019-Hong Kong havalimanında yapılan polis müdahalesi sırasında Global Times gazetesi muhabiri bir gazeteci ile bir polis göstericiler tarafından dövüldü.

15 Ağustos 2019-Göstericiler havalimanında yaşanan görüntüler nedeniyle çeşitli posterler yayınlayarak Hong Kong halkından özür diledi. Batı kaynaklı çeşitli gazetelerden Çin'in Hong Kong sınırında bulunan Shenzen'e asker yığdığı haberleri dolaşıma girdi. Trump uzun süredir pek ilgilenmediği Hong Kong ile ilgili bir tweet atarak Çin'in Hong Kong'a “insanca” davranması gerektiğini söyledi.

15 Ağustos 2019-Çin'in İngiltere büyükelçisi Liu Xiaoming; Hong Kong protestoları için "Bence bazıları hala Hong Kong’u İngiltere’nin bir parçası olarak görüyor. İngiltere karışmamalı!" dedi.

16 Ağustos 2019-Hong Kong merkezli faaliyet gösteren Cathay Pacific isimli havayolu şirketinin yöneticisi Rupert Hogg istifa etti.


Gösteriler yeniden kitleselleşti



18 Ağustos 2019-On binlerce protestocu Hong Kong'un Victoria Parkında toplandı. Protestocularun parçalı ve radikalize gösteriler yerine yeniden kalabalık mitinglere yöneldiği gözlendi.

19 Ağustos 2019-Protestocular Hong Kong'da basın toplantısı düzenledi. Protestocuların lidersiz ancak bir platform olarak işlev görebilecek bir yapı inşa etmeye çalıştıkları gözlendi. Trump; Çin yönetiminin Hong Kong'da şiddet kullanması halinde ticaret görüşmelerinin zarar göreceğini söyledi. Çin'li e-ticaret şirketleri Hong Kong'a kask, şemsiye ve maske satışlarını durdu.

19 Ağusto 2019- Çin haber ajansı Xinhua News'in twitter üzerinden sponsorlu tweetler yayınladığı ve facebook'ta reklamlar verdiği iddia edildi. Twitter ve Facebook; Çin'i Hong Kong'lu protestoculara karşı dezenformasyon kampanyası yapmakla suçladı.Twitter; dezenformasyon kampanyası ile ilgili 936 hesabı askıya aldığını ve devlet tarafından kontrol edilen haber kuruluşlarının platformda reklam vermesini engellediğini açıkladı.

20 Ağustos 2019-Hong Kong lideri Carrie Lam, diyalog ve karşılıklı saygı çağrısı yaptı.

21 Ağustos 2019-Çin Dışişleri Bakanlığı, Hong Kong'daki İngiltere konsolosluğu çalışanı Simon Cheng'in ana kara Çin'de gözaltına alındığını doğruladı. Bakanlık sözcüsü Shuang, Simon Cheng'in Çin'in Shenzhen kentinde 15 günlük idari gözaltına alındığını söyledi.

22 Ağustos 2019-Hong Kong'un önde gelen bankaları gazetelere tam sayfa ilan vererek Hong Kong'da "toplumsal düzenin sağlanması" çağrısında bulundu.

23 Ağustos 2019-Google; YouTube'da Hong Kong protestoları ile ilgili 'koordineli bir etki operasyonu' belirtileri gösteren 210 kanalı engellediğini açıkladı. Hong Kong’da 135 bin kişinin katıldığı ve 60 km olarak ölçülen bir insan zinciri oluşturuldu. Hong Kong yolu (Hong Kong Way) denilen zincir akla "Baltık yolu"nu getirdi.

(Baltık yolu, 1989'da Sovyetler Birliğinden ayrılmak ve bağımsız olmak isteyen Estonya, Letonya ve Litvanya'dan yaklaşık 2 milyon insanın 680 km uzunluğunda bir insan zinciri oluşturmasına verilen isim.)



Gösterilerde "şiddet" geri döndü

25 Ağustos 2019-Hong Kong'da olaylar yine kontrolden çıktı. Polis ilk defa havaya ateş açtı ve su ile müdahalede bulundu. Polis ve göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Hong Kong'da protestocular yüz tanıma kameralarının bulunduğu direkleri yerinden sökmeye başladı.

25 Ağustos 2019-Çin devlet ajansı Xinhua tarafından yayınlanan bir yazı Hong Kong’a bugüne kadar gönderilen en güçlü müdahale sinyali olarak yorumlandı. Yazıda Çinli lider Deng Xiaoping’in şehirde huzursuzluk olması durumunda merkezi hükümetin “müdahale etmesi gerektiği” şeklindeki sözleri alıntılandı. Xinhua ajansının yorumunda özetle şunlar yazılmış: “Hong Kong’daki son olaylar normal gösterilerin ve mitinglerin ötesine geçti ve “renkl devrimleri” hatırlatmaya başladı. Bu tür eylemlerin yasalara uygun olarak ele alınmaları gerekiyor.” 

26 Ağustos 2019-G7 zirvesinden yapılan açıklamada; 1984 yılında imzalanan Çin-İngiliz Ortak Deklarasyonunun Hong Kong’taki varlığı ve önemi vurgulandı ve şiddetten kaçınılması istendi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7 liderlerinin Hong Kong’da neler olduğuna dair "derin endişelerini" ifade ettiğini belirtti.

27 Ağustos 2019-Çin, G7 ülkelerini Hong Kong'un işlerine  “karışmak” ile suçladı. Çin dışişleri sözcüsü, hiçbir ülkenin şehre müdahale hakkına sahip olmadığını söyledi.

Hong Kong hükümetinden "acil durum yasası" iması


27 Ağustos 2019-Carrie Lam yaptığı açıklamada, hükümetin “şiddete ve kaosa son vermek için” mevcut yasaları kullanacağını söyledi. (Hong Kong’da 1922’de kabul edilen  Acil Durum Yönetmeliğine (The Emergency Regulations Ordinance) göre, HK lideri “acil durum veya kamu güvenliğinin tehlikeye düştüğü durumlarda” kamu yararını göz önünde bulundurabilecek “herhangi bir düzenleme yapma” yetkisine sahip. Bu düzenlemeler arasında; sansür, yayınların kontrolü, tutuklama, gözaltına alma ve sınır dışı etmenin yanı sıra, mülklerin aranması veya herhangi bir mülkün kontrolü gibi sert tedbirler de mevcut.


28 Ağustos 2019-Çin dışişleri bakanı Wang Yi, Hong Kong'da yaşanan olayların, 1997 yılından beri yaşanan en büyük kriz olduğunu belirtti. Wang ayrıca Hong Kong'un bu zorlukların üstesinden gelebileceğini söyledi.


28 Ağustos 2019- Çin, G7 ülkelerini Hong Kong'un işlerine  “karışmak” ile suçladı. Çin dışişleri sözcüsü, hiçbir ülkenin şehre müdahale hakkına sahip olmadığını söyledi.


28 Ağustos 2019- Çin'in Xinhua ajansı tarafından yayınlanan yazıda Deng Xiaoping'in “Hong Kong'da kargaşa olursa, merkezi hükümetin müdahale etmesi gerekir." şeklinde sözlerini alıntılaması Pekin'in Hong Kong'a gönderdiği en güçlü müdahale sinyali olduğu belirtiliyor.

29 Ağustos 2019- Çin Ordusu, Hong Kong garnizonunda bulunan askeri personelin rutin bir rotasyona tabi tutulduğunu açıkladı. Hafta sonunda büyük mitinglerin yapılması beklenen Hong  Kong'a yeni askeri birliklerin gelmesi "müdahele olabilir mi" sorularını yeniden gündeme getirdi.

29 Ağustos 2019- Bu arada Hong Kong polisi protestocuların cumartesi günü yapmayı düşündükleri mitinge izin vermedi. Bugüne kadar kentte düzenlenen büyük mitinglerde öne çıkan Civil Human Rights Front (CHRF) ise karara itiraz edeceklerini açıkladı.



Protesto liderleri tutuklandı

30 Ağustos 2019- Hong Kong'da aralarında 2014 yılındaki şemsiye hareketinin lideri Joshua Wong'un da bulunduğu protesto liderlerinin bir kısmı gözaltına alındı. Gözaltıların cumartesi günü yapılacak büyük miting öncesi gelmesi dikkat çekti.Tutuklanan şahıslardan Wong ve Chow aynı gün kefaletle serbest bırakıldı. CHRF 31 Ağustos 2019 tarihinde düzenlenmesi planlanan mitingi iptal edeceğini açıkladı.

1 Eylül 2019- Hong Kong'da protestocular Hong Kong havalimanına girişi engellemeye çalışıyor. Eylemler yeniden metro istasyonları ve havalimanı civarında yoğunlaşmış durumda. Hong Kong havalimanına giden tren seferleri iptal edildi.

1 Eylül 2019-Hafta içinde tutuklanıp serbest kalan Joshua Wong, The Economist'e bir yazı yazdı. Wong, uluslararası kamuoyunu Hong Kong'a yardım etmeye çağırdı.

2 Eylül 2019-Hong Kong Polisi hafta sonu yaşanan olaylarda 159 kişi tutuklandığını açıkladı. Haziran ayından bu yana tutuklanan göstericilerin sayısı 1,117'ye çıktı. Hong Kong'da protestocuların Çin Halk Cumhuriyeti bayrağını indirip yaktığı haberleri geliyor. Daha önce de göstericiler benzer şekilde bayrak indirip denize atmıştı. Hong Kong'da okulların ilk gününde bir çok okulda öğrencilerin eğitimi "boykot" ettiği belirtiliyor.

Xinhua; Çin'i karıştırmaya çalışanların sonu yaklaşıyor dedi

2 Eylül 2019-Çin'in devlet ajansı Xinhua'da çıkan bir yorumda "Hong Kong'u karıştırmaya ve Çin'i kızdırmaya çalışanların sonu yaklaşıyor." denildi.
Çin Devlet Konseyi Enformasyon Bürosu 3 Eylül 2019 tarihinde Salı günü  Hong Kong'daki son durum hakkında bir basın toplantısı düzenleyecek. Basın toplantısına Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi sözcüsü Yang Guang ve Xu Luying'in katılması bekleniyor.


3 Eylül 2019-Reuters'in yayınladığı ses kaydında HK yöneticisi Carrie Lam bir toplantıda konuşuyor. "Elimden gelse istifa ederdim. Çin'in HK'ya asker gönderme konusunda bir planı yok. Politik çözüm için seçenekler çok kısıtlı." Lam ses kaydının yayınlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında "ben özellikle bu zor zamanlarda asla istifa etmeye çalışmadım. Kolay değil zor olanı seçtik." dedi.

3 Eylül 2019- Hong Kong ve Macau İşleri Ofisi bir basın toplantısı düzenledi. Hong Kong’daki olaylar ile ilgili söz konusu kurum tarafından düzenlenen üçüncü basın toplantısı. Sözcü Yang Guang "birkaç çetenin hareketleri artık sınırı aştı. Bu davranışlar herhangi bir ülkede, herhangi bir yasal sistem altında şiddet içeren suçu meydana getirir." dedi. Guang; "Hong Kong'u ekonomi ve geçim problemleri ile ilgili temel sorunları çözmek için daha etkili politikalar ortaya koymaya teşvik ediyoruz. Ayrıca Carrie Lam ve ekibini HK gençliği de dahil farklı gruplarla yapıcı görüşmeler yapmaya devam etmelerini destekliyoruz." dedi.

3 Eylül 2019- Özet olarak HKMAO ofisinin bugün yaptığı açıklamalar;
-HK yönetimine tam destek. (Acil durum yasası dahil)
-Müdahale olasılığı masada durmaya devam ediyor.
-Protestocuların taleplerine dönük herhangi bir taviz yok.



Hong Kong yöneticisi Carrie Lam "yasa tasarısını" geri çektiklerini açıkladı

4 Eylül 2019- Hong Kong yöneticisi Carrie Lam, suçluların iadesine yönelik yasa tasarısını resmi olarak geri çektiklerini açıkladı. Geçen gün tutuklanıp serbest kalan Joshua Wong ise Lam'in hamlesinin "çok geç" kaldığını ve diğer taleplerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi. Bu arada Hong Kong Polisi haziran ayından beri devam eden gösterilerde toplam 1183 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

6 Eylül 2019-Çin'i 12'nci kez ziyaret eden Almanya Başbakanı Merkel, Hong Kong'da barışçıl bir çözüme ihtiyaç olduğunu söyledi. Hong Kong'da gösteriler devam ediyor. Özellikle Mong Kok polis merkezi çevresi  ile MTR istasyonunda yoğunlaşan olaylar Cuma gününün hareketli geçmesine neden oldu.



8 Eylül 2019-Hong Kong'da bazı protestocular MTR istasyonunun girişinde ateş yaktı. Global Times editörü Hu Xijin; Pelosi ve McConnel'e bunun demokratik bir protesto olup olmadığını sordu. Hong Kong'da devam eden gösterilerde ilginç şeyler yaşanmaya devam ediyor. Bir grup protestocu Trump'ı şehri "özgürleştirmeye" çağırdı. Ayrıca Bugün yapılan gösterilerde protestocular ABD'ye çağrıda bulunarak "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasasının" geçmesini talep ettiler.

8 Eylül 2019-Hong Kong'daki Demosisto partisinin kurucusu ve gösterilerde öne çıkan isimlerden biri olan Joshua Wong, kefalet kurallarını ihlal ettiğinden dolayı bugün hava limanında tekrar tutuklandı.

8 Eylül 2019-Çin devlet medyası Hong Kong'daki olaylar konusunda tavrını giderek sertleştiriyor. 8 Eylül 2019 tarihinde çıkan yazıda özetle şöyle denilmiş;
"Hong Kong Çin'in ayrılmaz bir parçasıdır. Her türlü ayrılıkçılık ezilecektir. Merkezi hükümetin sabrını test etmekten vazgeçin." Ayrıca yazıda pazar günü ABD elçiliği önünde yapılan mitingin yabancı güçlerin protestoların arkasında olduklarının kanıtı olduğu belirtilmiş.

9 Eylül 2019-Hong Kong'da öğrenciler protestoları desteklemek amacıyla insan zinciri oluşturdu. Bu arada Hong Kong'a gelen turist sayısından Ağustos ayında yüzde 40 düşüş yaşandı.

9 Eylül 2019-Hong Kong'daki Demosisto partisinin kurucusu olan muhalif isim Joshua Wong serbest kalmasının ardından Almanya'ya seyahat etti.


Wong: "Hong Kong yeni soğuk savaşın Berlin'i!"

10 Eylül 2019- Hong Kong'lu muhalif Joshua Wong Berlin ile Hong Kong'u karşılaştırarak Hong Kong'un "yeni soğuk savaşın" Berlin'i olduğunu söyledi. Hong Kong yöneticisi Carrie Lam, Hong Kong’un işlerine yabancı parlamentoların müdahale etmesine üzüldüğünü ve şiddetin tırmanmasının şehirdeki sosyal sorunları çözemeyeceğini belirtti. Ayrıca Yabancı parlamentoların Hong Kong'un iç işlerine herhangi bir şekilde müdahalesi uygunsuzdur ve ABD'nin; Hong Kong ile ilgili konularında paydaş olmasına izin vermeyeceğiz dedi.

10 Eylül 2019-ABD'nin eski savunma bakanı Jim Mattis Hong Kong protestolarının Çin'in iç meselesi olmadığını ve ABD'nin göstericilere en azından manevi destek vermesi gerektiğini söyledi. Hong Kong olaylarında öne çıkan isimlerden biri olan muhalif Joshua Wong, DW ile yaptığı röportajda Hong Kongluların temel amacının kendi hükümetlerini seçme hakkı olduğunu söyledi.


Bugün oynanan Hong Kong-İran maçında Hong Kong'lu taraftarlar Çin milli marşı çalınırken arkalarını döndüler ve yuhaladılar.

Pekin, Almanya Dışişleri Bakanı Maas'ın Hong Konglu muhalif Joshua Wong'la görüşmesini sert bir şekilde kınadı: "Çin'in egemenliğine saygısızlık".

Hong Kong'da "Glory to Hong Kong" isimli marş yaklaşık bir haftadır dolaşıma girmiş olmasına rağmen Hong Kongerlar arasında kabul görmüş durumda. Birçok yerde söylenen marş için kimileri Hong Kong milli marşı nitelemesi yapıyor.

12 Eylül 2019- Milyarder Pansy Ho, BM'ye Hong Kong protestoları yüzünden baskı altında olduğunu ve her gün korku içinde yaşadığını söyledi. Ho ayrıca olaylar nedeni ile ekonominin ciddi bir zarar gördüğünü belirtti.

Hong Kong'da alışveriş merkezlerini dolduran yüzlerce protestocu kimilerince Hong Kong milli marşı olarak isimlendirilen "Glory to Hong Kong" marşını söylüyor.

Buna karşılık bazı alışveriş merkezlerinde ise Çin Halk Cumhuriyeti bayrakları açılıyor.

ABD Kongresi içerisinde biber gazının da bulunduğu bir takım malzemelerin Hong Kong'a satışını yasaklayan bir tasarıyı meclise getirmeye hazırlanıyor.

Hong Kong polisi ise bu tasarının geçmesi halinde "etkisinin düşük" olacağını tahmin ediyor. Hong Kong'un farklı tedarik merkezlerinde bu ürünlere ulaşabileceği belirtiliyor.

13 Eylül 2019- Londra, Hong Kong Borsasının teklifini reddetti. Hong Kong Borsalar ve Takas Şirketi, Londra Borsası’nı almak için 32 milyar sterlinlik teklif sunmuştu. Ayrıca HKEX, 2012’de Londra Metal Borsasını 1,4 milyar sterline satın almıştı.

Hong Kong'daki bir alışveriş merkezi Çin milli marşını söyleyen yüzlerce insanla doldu.

Bugün Hong Kong'da göstericiler ellerinde fenerler insan zincirleri oluşturdu. Hafta sonu ise AVM'lerde oturma eylemi yapılacağı ve "İngiliz konsolosluğu" önünde toplanarak 1984 yılında imzalanan Çin-İngiliz Ortak Deklarasyonu ile ilgili taleplerde bulunacakları belirtiliyor.

Carrie Lam, konut arzı ve istihdam gibi konulara ağırlık vereceğini söyledi.

Çin, en büyük devlet destekli firmalara Hong Kong şirketlerinin kontrolünü ele geçirmelerini söyledi.

14 Eylül 2019- Merkezi hükümet yanlısı gruplar ile protestocular arasında bir arbede yaşandı.



Hong Kong'da protestocular İngiliz Konsolosluğu önünde toplandı

15 Eylül 2019-Hong Kong bugün yine karıştı. Göstericiler İngiliz konsolosluğu önünde toplanırken bazı radikal gruplar resmi binalara molotof attı. Polis gaz ve su ile müdahale etti.

Hong Kong'da İngiliz konsolosluğu önünde toplanan protestocu grubun 'God Save the Queen'i söylemesi dikkat çekti.



Hong Kong’un muhalif ismi Joshua Wong Reuters'e verdiği röportajda "ABD’li milletvekillerinden evrensel oy hakkı da dahil protestocuların talepleri için destek beklediğini" belirtti.

Hong Kong'da göstericiler Çin Halk Cumhuriyetinin 70.yıldönümünü kutlayan bir pankartı yerinden söktü.

17 Eylül 2019- Hong Kong'da protestocular ve merkezi hükümet taraftarları arasındaki tartışmalar sokak çatışmalarına dönmüş durumda.

Hong Kong'lu aktör Wong Hei protestolar ile ilgili kısa bir film yapmış. Filmin sonunda "Hong Konger'ların kendilerini savunması gerek" diyor.

Hong Kong'lu şarkıcı ve aktivist Denise Ho da Pekin’in Hong Kong’taki eylemlerinin eleştirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Hong Kong hükümetinin protestolara gömülen Hong Kong şehrinin imajını yeniden yapılandırmak için sekiz küresel PR şirketine talepte bulunduğu ve söz konusu firmaların "hayır" dedikleri belirtiliyor.

Bugün Hong Kong'da sabah saatlerinde tren raydan çıktı. Sekiz yolcu yaralandı. Bu bölgede çok nadir rastlanan bir olay. HK hükümetinden henüz net bir açıklama gelmedi. Protestolar ile ilgisinin olup olmadığı bilinmiyor.

HK yöneticisi Carrie Lam haftaya şehrin sorunlarını görüşmek üzere halkla buluşuyor. Yapılacak oturumlara halktan 100-200 kişinin katılması planlanıyor. Lam toplantı için gelecek vatandaşların rastgele seçileceğini söylemiş.

ABD'den Hong Kong Yasası

19 Eylül 2019- Hong Kong'lu muhalif isimler ABD'li vekillere ABD'de yer alan şirketlerin göstericilere karşı kullanılan silahları ihraç etmelerini engelleme çağrısında bulundu.

Nancy Pelosi bugün Joshua Wong ve Denise Ho gibi Hong Kong muhalifi isimler ile “2019 Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası”nı destekleyen bir konferans düzenledi.

Pelosi; “Meclis ve Senatodaki Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bu yasayı coşkuyla destekliyorlar. Barışçıl ve umut dolu bir gelecek için savaşan herkesin yanındayız.” demiş.

Tasarı önümüzdeki hafta meclise gelebilir. Söz konusu tasarı yasalaşırsa Hong Kong'un özel ekonomik statüsü yıllık değerlendirmelere tabi tutulacak ve yaptırımlar söz konusu olabilecek. ABD ve Çin arasında ciddi bir kriz yaşanması an meselesi gibi.

Hong Kong hükümeti bugün yaptığı açıklamada, 1 Ekim'de limanda yapılması planlanan dev havai fişek gösterisinin “kamu güvenliği gerekçesi” nedeniyle iptal edildiğini söyledi.

Ayrıca HK Jokey Kulübü, protestocuların Çin yanlısı milletvekiline ait  bir atın koşacağı yarışı hedef alacaklarını söylemesinin ardından bugün planlanan tüm yarışları iptal etti.

Bu arada Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Geng Shuang; “Hong Kong'u dış destekle karıştırma” çabalarına karşı uyardı. Shuang "ABD'nin Hong Kong'a karışmaması gerektiğini" de yineledi.


Shuang; “Hong Kong'u dışarıdan aldıkları destekle karıştırmaya çabalayan bazı insanların tüm çabalarının başarısız olmaya mahkum olduğu konusunda uyarmak zorundayız” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Hong Kong polisini "işkence" ve keyfi gözaltılar ile suçladı.

Bunun "küresel bir mücadele" olduğunu söyleyen Denise Ho, dünyaya Hong Kong’a destek çağrısında bulundu.

20 Eylül 2019-Temmuz ayında Hong Kong'daki meclis binasını işgal eden göstericiler arasında yer alan Brian Leung: "Bağımsızlık değil, tam demokrasi istiyoruz." dedi.


Brian Leung 1 Temmuz'da Hong Kong'da bulunan yasama binası Legco protestocular tarafından işgal edildiğinde maskesini çıkarmıştı.

Leung, şiddet içermeyen protesto eylemlerini desteklediğini ancak güç kullanımının “bazen haklı” olduğunu söyledi.

22 Eylül 2019-Hong Kong'da polis ve göstericiler arasında yine çatışmalar yaşandı. Protestocuların molotof kokteyli atması dikkat çekerken merkezi hükümet yanlısı göstericilerin ise protestocuların mesajlar bıraktığı "Lennon Duvarlarını" yıkmaya çalıştığı gözlendi.

Hong Kong'da bugün Sha Tin'de bulunan metro istasyonuna girmeye çalışan gruba polis müdahale etti. Ortalık savaş alanına döndü.

Hong Kong Üniversitesinden bir grup öğrenci ABD bayrakları ile yürüyüş yaptı.
Hong Kong'da göstericiler Pekin bağlantılı mağazalara saldırmaya başladı. Aralarında Huawei satış noktalarının da bulunduğu bazı mağazalar saldırılar sonrası kepenk indirdi.

Çin, Hong Kong'luları "bayrağı savunmaya" çağırdı

23 Eylül 2019-Çin devlet medyası Hong Kong'da Çin bayrağına yapılan saygısızlığı "ağır" bir şekilde kınadı. Xinhua'da dün çıkan yorum yazısında sıradan Hong Konger'lara sessizliklerini kırma ve bayrağı savunma çağrısı yapıldı.

Bu arada Hong Kong'da hafta sonunda yaşanan olaylarda 50 kişi tutuklanırken, olayların başlangıcından bu yana toplamda 1556 kişi tutuklandı.

25 Eylül 2019-Trump: "Çin'in Hong Kong meselesinin üstesinden nasıl geleceği, gelecekte dünyadaki rolü hakkında çok şey söyleyecek. Hepimiz büyük bir lider olarak Başkan Xi'ye  güveniyoruz."

Hong Kong polisinin bir protestocuyu "sarı bir nesne" olarak tanımlamasının ardından başlayan tartışmalar giderek büyüyor. Tartışmalar bir video görüntüsünde polisin bir protestocuyu yerde tekmelediği iddiası üzerinden yürüyor. HK yöneticisi Carrie Lam de tartışmaya katılarak görüntülerin net olmadığını beyan etmişti.

Hong Kong yönetimi acil durum mevzuatını uygulamayı tartışıyor. HK yöneticisi Carrie Lam şehrin itibarına daha fazla zarar vereceğini düşündüğü için acil durum yasasının uygulanması konusunda isteksiz.


Carrie Lam halkla biraraya geldi

26 Eylül 2019-HK yöneticisi Carrie Lam, protestoların sona ermesine yönelik  bugün ilk defa halkla bir araya gelecek. Halktan 150 kişinin katılım sağlayacağı toplantıda her bir katılanın fikirlerini söylemesi için 3 dakika verileceği belirtildi.

ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisindeki dış ilişkiler komiteleri, Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasasının ilk taslağını onayladı. Tasarıların hızlı geçmesi partiler arasında bir konsensüs olduğunu gösteriyor. Söz konusu yasa 1992 yılı tarihli "Hong Kong Policy Act." üzerinde değişiklik yapacak. Tasarının önümüzdeki haftalarda hem temsilciler meclisinde hem de senatoda oylanması bekleniyor. Tasarı onaylandıktan sonra Trump'a gidecek ve Trump 10 gün içinde yasa tasarısını onaylayacak veya veto edecek. Trump, bu hafta Birleşmiş Milletlerde yaptığı konuşmada, Pekin’i 1984 yılında İngiltere-Çin arasında yapılan Ortak Deklarasyona saygı göstermeye çağırmıştı.

Carrie Lam'ın protestoları sona erdirmeye yönelik görüşmesi  Queen Elizabeth Stadyumunda gerçekleşti. Stadyum çevresinde yaklaşık 3000 polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Protestocular söz konusu görüşmeyi "sahte diyalog" olarak tanımlıyor.

Hong Kong'da "The Civil Human Rights Front" adlı kuruluş Şemsiye Hareketinin yıldönümü olan 28 Eylül tarihinde Tamar Park'ta miting talebinde bulunurken, Hong Kong polisinin mitinge izin verdiği belirtiliyor.

28 Eylül 2019- Hong Kong'da 2014 yılında başlayan Şemsiye Hareketinin 5.yıl dönümünde protestocular ve polis arasında arbede yaşandı. Polis müdahale etti.

30 Eylül 2019-Hong Kong Polisi, ellerinde istihbarat olduğunu ve buna göre protestocuların saldırılar planladıklarını, Çin Ulusal Gününde “polisleri öldürmek için” emir aldıklarını açıkladı.

Hong Kong polisi hafta sonu 67'si öğrenci olmak üzere toplam 157 kişinin tutuklandığını açıkladı. Yaklaşık 100 adet molotof kokteylinin atıldığı gösterilerde sekiz polis memuru yaralandı.

Çin'in 70.yıldönümü öncesi Hong Kong son derece gergin.


Çin, Hong Kong'da bulunan garnizondaki asker sayısını iki katına çıkardı.


Çin'in kuruşuş yıldönümünde Hong Kong savaş alanına döndü




01 Ekim 2019-Çin Halk Cumhuriyetinin 70. kuruluş yıl dönümünde konuşan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, "hiçbir güç büyük ülkemizin prestijini sarsamaz ve hiçbir güç Çin halkının ve Çin ulusunun ilerlemesini engelleyemez" dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. Yılı büyük geçit töreninde konuşan Xi Jinping, Hong Kong’da istikrar, Çinli etnik grupların birliği ve ülkenin tam anlamıyla birleşmesi çağrısında bulundu.

Çin Halk Cumhuriyetinin 70. kuruluş yıl dönümünde Hong Kong'da sokaklar gergin. Metro istasyonlarının bir kısmı kapalı. Bir çok dükkan da bugün açılmadı. Protestocular 1 Ekim tarihini yas günü ilan etmiş durumda.

Hong Kong'un politik elitleri, ÇHC'nin kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Wan Chai'deki Kongre ve Sergi sarayındaki "bayrak töreninde" bir araya gelirken. Protestocuların "ulusal keder" isimli yürüyüşleri polis tarafından yasaklandı.

Hong Kong polisinin 30 Eylül 2019 tarihinde gece yaptığı operasyonlarda 22 kişi gözaltına alındı. Arama yapılan yerlerde molotof malzemeleri ve maskeler ele geçirildi.


Hong Kong'da bulunan İngiliz Konsolosluğu önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grubun astığı pankartta yazanlar dikkat çekti: "Benim ulusal günüm değil. 1841 yılından beri İngiliz olmanın gururunu yaşıyor."

Tsang Chi-kin isimli bir gösterici göğsünden vuruldu. Hastaneye kaldırıldı. Sağlık durumu stabil. Şehrin çeşitli yerlerinde yangınlar çıktı. Polis ve protestocular arasında büyük çatışmalar yaşandı. 269 kişi tutuklanırken 60’den fazla yaralı olduğu belirtildi.

02 Ekim 2019-Polis tarafından vurulan gencin hayati tehlikesi yok. Xinhua'da çıkan bir yoruma göre ise olay anında polisin can güvenliği ciddi tehlike altında olduğu için ateş etme olayının tamamen yasal olduğunun altı çizilmiş.

Xinhua'da çıkan yorumda Hong Kong'daki olayların artık çılgınlık seviyesine geldiği belirtilmiş.

03 Ekim 2019- Goldman Sachs, haziran ve ağustos ayları arasında Singapur'un finans merkezi olan rakibine karşı 4 milyar dolar zarar ettiğini tahmin ediyor.

Hong Kong hükümeti "maske takmayı yasaklayan" bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor.


4 Ekim 2019-Hong Kong hükümeti maske yasağı getiren acil durum yasasını çıkardı. 5 Ekim'de yürürlüğe girecek. Kararın ardından protestocular sokakları doldurdu.

Acil durum yasası; sokağa çıkma yasağı, medyanın sansürlenmesi, limanların ve ulaşımın kontrolüne izin veriyor. Ancak HK yöneticisi Carrie Lam, maske yasağı dışında bir hususa değinmedi.

Uzmanlar HK yönetiminin bu hamlesinin olayları daha kritik bir noktaya getirebileceğini düşünüyor.

Bu arada Reuters'in aktardığına göre; HK yönetimi, polisin güç kullanma ile ilgili mevzuatında bazı düzenlemeler yaparak olay sırasında polise takdir hakkı tanıyan bir çerçeve getiriyor.

HK yönetimi tarafından getirilen maske yasağı yasasına uymayanlar 1 yıla kadar hapis ve 3200 dolar para cezasına çarptırılabilecek.

5 Ekim 2019-Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad; Hong Kong yöneticisi Carrie Lam'ın istifa etmesi gerektiğini söyledi. Cuma gecesi yaşanan yoğun şiddet sonrası Hong Kong'da bugün metro kapalı.

HK yöneticisi Lam bugün yaptığı açıklama protestocular tarafından ortaya konan şiddetin, acil durum yasasının uygulanmasının gerekli olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Her gün 5 milyon insan taşıyan metro sisteminin kapalı olmasının yanında Hong Kong'da bugün AVM'ler ve restoranlar da kapalı. Ulaşım sistemindeki kesintiye rağmen protestocular sokakları doldurmaya devam ediyor. Hafta sonunda da mitingler düzenlenmesi bekleniyor.

BM İnsan hakları ofisi, Hong Kong’da uygulanan maske yasağının “mümkün olduğunca az müdahaleci” olması gerektiği konusunda uyardı.

6 Ekim 2019- Maske yasağına karşı gösteriler yoğunlaşarak devam etti.


7 Ekim 2019- Hong Kong’da bulunan Çin garnizonu, garnizonu hedef alan göstericilerin tutuklanabileceğini söyledi.


8 Ekim 2019- "Hong Kong lideri Carrie Lam, Hong Kong'daki 'ayaklanmanın' kötüye gitmesi halinde Çin ordusunun şehre girebileceğini söyledi."

10 Ekim 2019-Apple; Hong Kong'da göstericilerin, polislerin hareketlerini izledikleri bir uygulamayı kaldırdı. Uygulama, Hong Kong polis araçlarının gerçek zamanlı yerlerini, göz yaşartıcı gazın kullanıldığı yerleri gösteriyordu.

11 Ekim 2019-ABD ve Çin’in ticaret müzakereleri sonucunda kısmi bir anlaşmaya vardı. Trump yapılan anlaşmanın Hong Kong için de “çok olumlu” olduğunu ve kentteki hükümet karşıtı protestolarının önemli ölçüde azaldığını söyledi.

13 Ekim 2019-Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Nepal'e ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Çin'in herhangi bir kısmını bölmeye çalışan kişilerin ezileceği konusunda uyardı.

Hong Kong’da bir polis memuru olaylar sırasından boynundan bıçaklanarak yaralandı.

15 Ekim 2019-On binlerce Hong Kong protestocu düzenlenen gösteride ABD’den yardım istedi.

16 Ekim 2019-ABD Temsilciler Meclisi, "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasa tasarısını" geçirdi. Çin Dışişleri Bakanlığından hızlı bir "kınama" geldi. ABD'ye Hong Kong'a müdahale etmeyin çağrısında bulundu.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, tasarının yasalaşması halinde Çin'in ABD ile ilişkilerinin zarar göreceğini söyledi. Hong Kong polisine göre protestolar nedeniyle şu ana kadar 2300'den fazla kişi tutuklandı.

Geng Shuang "İlgili yasa tasarısı kanunlaşırsa yalnızca Çin çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda Çin-ABD ilişkilerine zarar verecek ve ABD’nin çıkarlarına ciddi şekilde zarar verecek." dedi.

ABD temsilciler meclisi ayrıca biber gazı gibi malzemelerin  Hong Kong'a ihracatını engelleyen bir tasarıyı da onayladılar.

Hong Kong yöneticisi Carrie Lam bugün Hong Kong meclisinde bir konuşma yapacaktı ancak protestolar nedeniyle konuşmasını yapamadı ve konuşma daha sonra banttan yayınlandı.

Carrie Lam konuşmasında halkı Hong Kong'u normale döndürmeye çağırdı. Hong Kong'un en önemli sorunlarından birisinin "konut" sorunu olduğunu ve bunun için uzun vadeli önlemler alınacağını belirtti.

Lam; önümüzdeki üç yıl içerisinde 10 bin konut yapılacağını söyledi. Ayrıca sırada bekleyen insanlar için yapılacak bir nakit yardımından bahsetti. Bununla beraber üç yeni metro hattı için bir proje hazırlandığını belirtti.

Lam; “Hong Kong 1997’den bu yana en ciddi zorluklarla karşı karşıya, ancak şiddete sona erdiğinde fırtınanın ardından çıkan gökkuşağını göreceğiz.” dedi.

Genel olarak kısaca özetlemek gerekirse Carrie Lam'ın yaptığı açıklamalar "konut arzının" arttırılması ve halka bir takım desteklemeler verilmesi noktasında yoğunlaştı. Onun dışında protestocuların diğer talepleri ile ilgili bir açıklama gelmedi.


Bununla beraber Lam'ın açıklamaları kimseyi tatmin etmedi. Özellikle Pekin merkezli bazı siyasi partiler de Lam'ın "olayların önlenmesi için gerekli tedbirleri kararlılıkla alamadığı" yönünde eleştirilerde bulundu.

Hong Kong'un önde gelen muhaliflerinden Jimmy Sham çekiç ve bıçak kullanan dört kişi tarafından saldırıya uğradı.

19 Ekim 2019-19 yaşındaki bir gösterici bildiri dağıtırken bıçaklandı. Ağır yaralanan öğrenci hastaneye kaldırıldı.

20 Ekim 2019-Hong Kong polisi hafta sonunda gerçekleşen protesto gösterilerinde Kowloon Camisine boyalı su sıktı. Hong Kong polisi akabinde olayın yanlışlıkla olduğunu belirten bir açıklama yayınladı.


21 Ekim 2019-Hong Kong polisinin Kowloon Camisine "boyalı su sıkması" eleştiriye neden olurken Hong Kong yöneticisi Carrie Lam "özür diledi..." Bu arada İslami gruplar Lam'ın özrünü kabul ettiklerini açıkladı.

Cumartesi günü 19 yaşındaki bir göstericiyi bıçaklayan şüpheli 22 yaşındaki Cook Liu Guosheng polis tarafından yakalandı.


22 Ekim 2019-Financial Times, Çin’in Hong Kong yöneticisi Carrie Lam’ın yerine geçici bir yönetici atamayı planladığını iddia etti.


Hong Kong, protesto krizini başlatan cinayet zanlısı Chan Tong-kai’yi serbest bıraktı.

23 Ekim 2019- Hong Kong protestocuları İspanya Katalan ayrılıkçıları için destek mitingi düzenledi.

28 Ekim 2019- Hong Kong'da bulunan Demosisto hareketinin lideri Joshua Wong yaklaşan seçimlere aday oldu ancak adaylığı şartlarını yerine getirmediği için kabul edilmedi.

31 Ekim 2019- ÇKP'nin dört gün süren kapalı toplantısında (Dördüncü Plenum) Hong Kong ve Macau'da ulusal güvenliği korumak için sağlam bir yasal sistem ve uygulama mekanizması kurulacağı belirtildi.


1 Kasım 2019- ÇKP 19.Merkez Komitesi tarafından 28-31 Ekim tarihinde Pekin’de yapılan dört günlük genel oturumun sonunda yayınlanan bildiride partinin Hong Kong ve Makau'da 'ulusal güvenliği korumak için sağlam bir yasal sistem ve uygulama mekanizması' kuracağı belirtildi.

İngiltere; Hong Kong ile ilgili yayınladığı "19" sayfalık bir raporda Hong Kong'daki protestoculara "şiddete son verin" çağrısı yaparken, Hong Kong polisinin de "orantılı" davranması gerektiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab, HK'daki gösterilerin zaman içinde niteliğinin değiştiğini ve sertleştiğini vurguladı.

Rapor barışçıl ve yasal protesto hakkını desteklediğini vurgularken, "şiddeti" kınadıklarının altını özellikle çizdi.

Hong Kong'da polisin dün "patlayıcı maddeler" ele geçirmesi durumun vahametini ortaya koyuyor. Polis Cuma sabahı da internette "şok tabancası" satan bir şahsı 10 adet şok tabancası ile birlikte gözaltına aldı.

2 Kasım 2019- Amerikan kahve zinciri Starbucks'ın bir dükkanı ve Çin’in Xinhua haber ajansının ofisleri de dahil olmak üzere bazı dükkanlar ve işyerleri protestocular tarafından tahrip edildi.

4 Kasım 2019- Çin devlet medyası, Xinhua haber ajansının Hong Kong'daki ofisine yapılan saldırı sonrası, yetkilileri Hong Kong’daki protestoculara karşı “daha ​​sert bir tutum” almaya çağırdı.

5 Kasım 2019- Çin devlet başkanı Xi ve HK yöneticisi Carrie Lam Şangay'da görüştü. Xi, HK yöneticisine olan "yüksek güvenini ve desteğini" dile getirdi. Böylece Pekin'in HK yöneticisini değiştirebileceği yönündeki siyasi kulisler de son bulmuş oldu.

6 Kasım 2019- China Daily gazetesinde yayınlanan editöryal makalede Han Zheng'in Hong Kong'da yaşanan kargaşaya bir son verilmesi için HK'nın yasama, yürütme ve yargı organlarına "kuvvetli bir çağrısı" söz konusu.

Makale içerisinde ilginç ayrıntılar da mevcut. Misal bugüne kadar gözaltına alınan 2700 civarında şüphelinin genellikle kefaletle serbest bırakıldığı ve bu kişilerin yeniden eylemlere katıldığı bilgisi var.

Hatta makalede "Bu durum, hakimlerin ve Hong Kong hukuk sisteminin  tarafsızlığı ve dürüstlüğü ile ilgili soruları gündeme getirdi." gibi bir ibare de var. Bu satırları Pekin'in HK'ya ciddi bir uyarısı olarak okumak da mümkün.

Hong Kong'da Chow Tsz-lok adlı üniversite öğrencisinin gösteriler esnasında yüksek bir yerden düşerek hayatını kaybettiği açıklandı.


7 Kasım 2019- Bir öğrencinin ölümünün ardından Hong Kong’da gösteriler yoğunlaşarak devam ediyor.

11 Kasım 2019-Hong Kong'da olaylar kontrolden çıkmış durumda. Protestocular, Ma On Shan'daki üst geçitte tartıştıkları bir kişiyi ateşe verdi. Bu arada Sai Wan Ho'daki gösteriler sırasında polisin bir protestocuyu omzundan vurduğu belirtiliyor.

Hong Kong yöneticisi Carrie Lam, yoğun şiddet olaylarının yaşandığı bir günün akşamında basın toplantısı düzenledi.

📌Lam: "İsyancıların 'şiddet içeren eylemlerine' teslim olmayacağım."

📌Lam: "Vatandaşlar şehirde güvenli bir şekilde yaşanıp yaşanmayacağı konusunda endişeliler. Yaygın şiddet toplumun tümü tarafından şiddetle kınanmalıdır. Çeteler artık sadece mülklere zarar vermiyor insanları da yaralıyorlar."

📌Carrie Lam, HK'da bugün 60 kadar insanın yaralandığını belirtti. Bir kişinin ateşe verildiğini ve bir gencin de vurulduğunu söyleyerek bunun çok endişe verici olduğunu dile getirdi.

📌Carrie Lam, isyancıların masum insanlara zarar vererek siyasi taleplerini yerine getirmede “başarılı olmayacağını” belirtti. Politik duruşlarından bağımsız olarak, herkesi şiddet eylemlerini durdurmaya çağıran Lam, işlerin düzelmesinin tek yolunun bu olduğunu ekledi.

📌Carrie Lam; “Yükselen şiddetin sözde politik talepleri yerine getirme yönünde baskı yaratacağını düşünen birileri varsa, bu ifadeyi açık ve yüksek sesle söylüyorum, bu olmayacak” dedi.

13 Kasım 2019-Çin'in Hong Kong'taki İrtibat Ofisi, Hong Kong Özerk İdari Bölgesi yönetiminden, bölgede şiddet eylemlerine dönüşen protestoları daha sert şekilde bastırmasını istedi.

14 Kasım 2019-Global Times gazetesinin, Hong Kong hükümetinin bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan etmesi bekleniyor" şeklindeki tweeti sildiği belirtiliyor.

Bu arada Global Times editörü Hu Xijin "tweet" ile ilgili olarak sokağa çıkma yasağının ilanını destekleyecek yeterli bilgi bulunmadığı için tweetin silinmesini talep ettiğini açıkladı.

HK polisi "Çarşamba günü şiddetin 'çok tehlikeli ve hatta ölümcül bir seviyeye' ulaştığını" açıkladı.

Hong Kong'da özellikle üniversite kampüsleri savaş alanına dönmüş durumda.

Xinhua'da Hong Kong ile ilgili çıkan yazıda HK'nın kritik bir kavşakta olduğu ve tamamen terörize olmak üzere olduğundan bahsedilmiş. Yazı:"Hong Kong'daki tüm insanların ayağa kalkıp şiddete net bir şekilde hayır demelerinin zamanı geldi." diye son bulmuş.

Çin'in Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang: "Hong Kong, Çin'in Hong Kong'udur. ABD’yi durumu kavramaya ve çok geç olmadan yasa tasarılarını geri çekmeye çağırıyoruz."

15 Kasım 2019-Hong Kong'da gösteriler sokaklardan üniversite kampüslerine kaymış durumda. "Su gibi ol!" (be water) diyen göstericilerin kampüsleri mekan tutması bir strateji değişikliğine işaret ediyor.

Bu strateji değişikliği aynı zamanda göstericilerin belirli mekanların birer "üs bölgesi" haline getirilmesi isteğini ortaya koyuyor. Bu şekilde merkezi idarenin bu noktalara müdahale etmesi zorunlu hale gelebilir.

Muhtemelen göstericilerin istediği de böyle bir müdahale olması. Uzun süre akışkan bir strateji izleyen göstericiler mekansal bir değişime giderek çatışmayı belirli bölgelerde kalıcı hale getirmeye çabalıyor. Merkezi yönetim bu tablo karşısında kritik kararlar alabilir.

16 Kasım 2019-Çin Ordusu askerleri Hong Kong sokaklarında. Askerler garnizon civarındaki yollar üzerinde bulunan barikatları temizliyor. Özellikle devlet medyası, PLA askerlerinin HK sokaklarında göstericiler tarafından bırakılan çöpleri topladığı görüntüleri yayınlamaya devam ediyor.

Hong Kong Yüksek Mahkemesi maske yasağını anayasaya aykırı bulduğunu açıkladı.



17 Kasım 2019-Hong Kong'da protestocular tarafından molotof kokteyli ile saldırıya uğrayan bir polis aracı yandı. Polis, Hong Kong Politeknik Üniversitesini kuşattı.
Hong Kong'da bir polis okla vuruldu. Hong Kong'u savaş alanına çeviren göstericilerin ilginç bir evrilme sürecinden geçtiği görülüyor.


18 Kasım 2019-Hong Kong’da protestoların başlangıcından bugüne 4500 kişinin tutuklandığı belirtildi.


Bu arada Komünist Parti’ye yakınlığı ile bilinen People’s Daily gazetesi, “uzlaşmaya yer olmadığını” söyledi. Global Times gazetesinin baş editörü ise polise eğer saldırı olursa gerçek mermi kullanma çağrısında bulundu.

19 Kasım 2019-Çin dışişleri bakanlığı, Çin'in merkezi hükümetinin, HK yöneticisini ve HK polisinin şehirde yasayı uygulamasını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Hong Kong polisi son olarak Politeknik üniversitesini kuşatmıştı. Göstericilerin bir polis aracını yaktığı olaylarda çok sayıda gözaltı yapılırken. Birçok göstericinin köprülerden atlayarak kampüsten uzaklaştığı sahneler dikkat çekti.


ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Hong Kong'daki huzursuzluk ve şiddet nedeniyle ciddi bir endişe duyduklarını ve HK yönetiminin şehirde sükuneti sağlama hususunda sorumlu olduğunu söyledi.

Çin’in Londra Büyükelçisi, İngiltere’yi Hong Kong’a olan yaklaşımından dolayı iki yüzlü olmakla suçladı. Büyükelçi Liu Xiaoming: "Çin’in iç işlerine müdahale ediyorlar. Dengeli gözüküyorlar ama aslında taraf tutuyorlar." dedi.

Hong Kong’un yeni polis şefi Chris Tang yapılan sahte haberlerin HK polisinin itibarını zedelediğini söyledi.

Çin, Hong Kong mahkemelerinin maske yasağı konusunda karar verme yetkisinin olmadığını söyledi.

Göstericiler ne istiyor?

İade yasasının kaldırılması talebi ile başlayan gösteriler yeni talepler ile giderek genişleyen bir liste haline gelmiş durumda. Bu talepler şöyle sıralanıyor;


-İade yasasının tamamen kaldırılması.(Carrie Lam, tasarıyı geri çektiklerini açıkladı)
-Tutuklananların serbest bırakılması ve aklanması.
-Göstericiler ile ilgili "İsyan" ve "isyancı" kelimelerinin kullanılmaması.
-Yaşanan şiddet olayları ile ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması.
-Hong Kong yöneticisi Carrie Lam'ın istifa etmesi.
-Hong Kong seçimlerinde genel oy hakkı tanınması.

Çin tarafından ise taleplere dönük herhangi bir açıklama yapılmazken söz konusu gösterilerin batı merkezli eller tarafından maniple edildiği dile getiriliyor. Şehirde kamu güvenliğinin tehlikeye düşmesi durumunda merkezi hükümetin müdahale edebileceğinin altı özellikle çiziliyor. 

Hong Kong yöneticisi Carrie Lam'ın "iade yasasının" geri çekileceğini yasaklaması kentteki tansiyonu düşürmedi. Protestocular diğer dört isteğin de yerine getirilmesi için gösterilere devam ediyor.