abd-obama


ABD'nin Obama'dan sonra dizayn edeceği politikalar merak edilmeye dursun dünya üzerindeki bazı dengeler şimdiden yerinden oynamaya başladı. Özellikle Türkiye-Irak yakınlaşması ile başlayan yeni süreç ezber bozan politik düşüncenin kapısının aralandığını gösteriyor...


Obama yeni dönemde Afganistan ve İran'a ağırlık vereceğini Irak konusunun ise bölge ülkelerinin de desteğiyle biran önce çözülmesi için elinden geleni yapacağını gösteriyor.


Türkiye bu noktada çözüm konusunda anahtar bir konuma yükselmiş durumda. Nisan ayı içerisinde gerçekleşecek Obama'nın ziyareti ise önemli bir çok konunun netliğe kavuşacağı anlamına geliyor.


Obama'nın Ermeni soykırımından bahsetmemesinin bedeli ne olacak? Ya da Türkiye-Irak yakınlaşması arasında sıkışan PKK'nın tasfiye süreci nihayete erecek mi? Ermenistan ile başlaması muhtemel ilişkiler nasıl bir seyir izleyecek? Bütün bu soruların cevabı Nisan ayı sonlarına doğru verilecek gibi gözüküyor.


Son günlerde gerek Irak Devlet Başkanı Talabani gerekse de Neçirvan Barzani tarafından PKK konusunda yapılan açıklamalar son derece netti. Kısaca "silahı bırak" çağrısında bulundular. Bundan önce bu kadar net bir çağrı yapılmamıştı.


Yine Nisan ayında yapılacak Erbil'deki konferans da son derece önemli... Kısacası Nisan ayı Türkiye'nin dış politikasında son derece kritik bir ay olarak değerlendirilebilir. Seçimlerin ardından daha güçlenerek çıkacak olan bir hükümetin bu politik arenada elinin daha güçlü olacağı varsayımı da yabana atılmamalıdır. Sonuç itibariyle dengeler değişiyor ve Türkiye bölgesel aktör olma yolunda önemli adımlar atıyor...