İnternet teknolojisi giderek gelişirken açık kaynak yayıncılığı dediğimiz kavram da kendisini geliştirmeye devam ediyor. Artık insanlar kendi site ya da bloglarını yayınlamayı geçin, kendi televizyonlarını bile kurma noktasına gelmiş durumdalar.



Ancak teknolojinin ve bilginin dağılımının bu kadar hızlı olması bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Herkesin blog ya da site açması aynı kalitede yazacağı ya da paylaşacağı anlamına gelmiyor.

Şu anda internet kullanıcılarını önemli ölçüde rahatsız eden bir çöp içerik yoğunluğu mevcut.Ve bu içerik gün geçtikçe çığ gibi artmaya devam ediyor.

Birbirinin benzeri yazılar, popüler alana dair yararlı olacağı tartışılır kopya içerikler, dizi-film gibi görsel ürünlerin (çoğu zaman izinsiz) paylaşıldığı ilginç siteler...

Maalesef şu noktada Google amca da bu içerikler arasında bir ayrım yapamıyor. Öyle bir algoritma ne zaman kurar bilemem ancak bu çöp içerik denen olayın internetin geleceğini etkilediği kesin...

Öyle zamanlar oluyor ki gerçek ve orjinal bilginin hangi site ya da bloga ait olduğunu bile anlayamıyoruz.

Bu duruma sebep olan sadece insanların kolay blog ya da site açabilmesi mi acaba? Tabi ki değil. Web kullanıcıları adsense ve benzeri gelir sistemlerinden kazanılan paraları duydukça bu tarz hit getiren benzer içeriği kullanmakta bir sakınca görmüyorlar. Bunun sonucunda da birbirine benzeyen binlerce blog ve site ortaya çıkıyor.

Sonuç itibariyle içerik açısından nicel anlamda çığ gibi büyüyen ancak nitelik anlamında küçülen bir internet heyulasından bahsedebiliriz. Böyle giderse her zaman dediğim gibi önem kazanan bilginin derlenmesi olacak.

İnternet üzerine düzensiz olarak saçılmış bilgiyi toparlayan ve derleyen projeler geliştirilmek zorunda. Yoksa internetin geleceği pek sağlıklı görünmüyor...