holbrooke


Obama'nın ABD Başkanı seçilmesi ile beraber yeniden gündeme gelen Afganistan'da sular durulmayacak gibi gözüküyor.  Obama'nın Afganistan/Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke'in bölgeye ani ziyaretler yapması da çözüm yolunda işe yaramıyor. Çünkü Afganistan'da Taliban her geçen gün daha da güçleniyor.


Çünkü Pakistan'daki Taliban sempatizanı aşiretler bile Taliban yanlısı açıklamalar yapmaktan kaçınmıyorlar. Afganistan'ın savaştan ziyade ciddi bir değişim ve dönüşüme ihtiyaç duyduğu kesin. Ancak bunun için bölgeye silah yerine; refah, para ve eğitimin gitmesi gerekiyor.


Oysa modern batı bunları götürmek yerine durumu savaş ile çözmeyi denedi.


Tıpkı bir dönem Rusya'nın yapmaya çalıştığı gibi. Rusya 10 yıllık işgalin ardından 1989?da 15 bin kayıpla hezimet içinde Afganistan?ı terk ettiğinde, Sovyetler?in çöküşü hızlanmıştı.


Aynı durum ABD için olabilir mi sorusu hemen akıllara geliyor. Fakat ABD Afganistan sorununu çözme konusunda "uzlaşma" mekanizmasından vazgeçmiş değil. Burdaki sorunu bir şekilde çözme ve sorunsuz bir Afganistan yaratma çabası içindeler.


Bölgenin ehemmiyeti son derece yüksek. Enerji haritası ve gücün bölgedeki dağılımı her geçen gün biraz daha şekil değiştiriyor.


Bu noktada Afganistan'daki çabalar ne derece işe yarar bilinmez. Fakat bölgedeki bazı siyasi ve toplumsal gerçeklerin değiştirilmesi son derece zor gibi gözüküyor.