issizlik


Bugün hemen hemen bütün gazetelerin alt manşetlerinde işsizlik rakamları yer alıyordu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre Ağustos ayı ile beraber çalışma çağındaki nüfus 800 bin küsür artmış durumda.


Bu sayı da gösteriyor ki genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Ama gelin görün ki bu nüfusun sağlıklı bir şekilde değerlendirilemediği de ortadadır. Resmi rakamlara göre toplam 3.5 milyon işsiz var. Bu rakama iş aramaktan vazgeçenler dahil değil.


Bu rakam çok ciddi ve sosyal bir patlamaya doğru gitmektedir. Gençlerimizin artık üniversite mezunu olmaları da bir şeyi değiştirmemektedir. Üniversite okumak artık iş bulmak için değil nerdeyse bir hobi olsun diye yapılmaktadır. Üniversite mezunu gençler de kendi mesleklerinde çalışmak yerine ilaç firmalarında ilaç pazarlamayı seçmektedirler.


İlaç firmalarının istihdam yapısı gerçekten ücret açısından iyi. Yani orda çalışan gençler iyi maaş ve araba ile anlık bir rahatlama yaşamaktadırlar. Fakat ilaç firmaları arasındaki sert rekabet ve satış baskısı bu istihdam yapısını da deforme etmektedir.


İşsiz olan gençlerimize acilen yeni istihdam modelleri ile iş olanakları sağlanmalıdır. Soruyorum onlarca zenginimiz ve fabrikatörümüz var. Son yıllarda şöyle 1000-2000 kişi çalıştıran kaç tane fabrika açıldığını gördünüz? Yakın çevrenizde bu tarz istihdama yönelik hareketlenmeler var mı? Maalesef çoğunuz buna yanıt veremez. Çünkü iş dünyası bu konuda sessiz.


Devlet iş dünyasına ve ticarete müdahale etmesin kabul ama sizler de yeni fabrikalar açın, üretin ve bu genç nüfusu değerlendirin...