dershane


Dünya'nın başka neresinde böyle bir sistem var bilmiyorum. Araştıran varsa anlatsın. Alternatif bir eğitim sistemi haline gelen dershaneler inanılmaz bir paraya hükmetmeye başladılar. Bu nedenle ortadan kalkmaları da bir o kadar zor.


İnsanlar bir yandan liseye giderken diğer yandan üniversite sınavını kazanmak adına dershanelere gidiyorlar. Tonlarca para dökülen bu sistem ekonomide bir kara delik olmak üzere. Tabi bu arada liselerdeki eğitimin kalitesizliğinden de ayrıca bahsetmek gerekiyor. O da bir başka yazının konusu.


Bir çok kişi öğretmen adaylarına istihdam yaratıldığı nedeniyle dershaneleri savunacaktır. Bu da başta mantıklı geliyor ancak asgari ücretten daha az alan öğretmen adaylarının olduğunu duyunca insan kızıyor. İş bulamayan öğretmenleri suistimal eden bir dershanecilik anlayışı var. Bu böyle giderse insanlar karın tokluğuna dershanelerde çalışmaya başlayacaklar.


Hatta üniversitelerin eğitim fakültelerinin son bölümünde okuyan öğrenciler bile bazı dershanelerde öğretmenlik yapıyor. Bu da bir başka tartışma konusu. Kaliteli eğitim verdiğini iddia eden sistem burda da işin kolayına kaçıyor.


Sözün özü sorun denetleme sorunu. Dershaneler daha çok ve daha sıkı denetlenmeli...