iran-iran


Uluslararası diplomaside önemli noktalardan birisi de ittifaktır. Eğer güçlü ittifaklarınız yoksa bölgenizde güçlü hareket edemez ve sorunları çözerken bazı zorluklar yaşarsınız. İran, Ortadoğu'nun en önemli diplomasi uzmanı devletlerinden birisi olarak şu günlerde önemli bir ittifak sorunu yaşıyor.


Herkesin malumu olduğu gibi İran, bölgede Rusya ile en iyi anlaşan ülkelerin başında gelir. Ancak son dönemde yaşanan uluslararası gelişmeler İran ve Rusya arasındaki gerilimi arttırmış durumda. Malum nükleer meselesi nedeniyle açılan ara bugünlerde iletişim uydusu fırlatma anlaşmasının iptali ile iyice derinleşti.


İran, Rusya tarafından fırlatılacak iletişim uydusu işini İtalyanlar'a verince aradaki problem de su yüzüne çıkmış oldu. Aslında bugüne kadar kapalı kapılar arkasında yürütülen diplomaside bu sorun dile getiriliyordu fakat su yüzüne çıkması bugünleri buldu.


Bir başka önemli konu da Rusya'nın S-300 füze sistemini vermeyi durmadan ertelemesi. İran'ın ulusal güvenliği açısından önemli bir konu olan S-300 meselesi giderek bir çıkmaza girerken diplomasi ustası İran bu sefer Türkiye'ye yanaşmaya başladı. Son dönemde başlayan İran-Türkiye ziyaretleri sizlerin de dikkatini çekmiştir. Doğalgaz konusunda tekelleşmeyi son derece çok seven Rusya'nın, Türkiye'nin İran'ın Pars bölgesinde doğalgaz işine girmesini kolay kolay kabul edebileceğini sanmıyorum.


Hele Nabucco gibi uzun zamandır karşı durdukları bir proje ortada dururken. Bu anlamda ben Türkiye'nin, İran sahasında attığı adımları son derece yararlı bulmaktayım. Unutmayalım ki bir bölgede siyaseten ve ekonomik açıdan güçlü olmak istiyorsanız ittifaklarınız da o derece güçlü olmak zorundadır. Diplomasi bir satrançtır hamleleri iyi tasarlamak gerekir.