AB geçtiğimiz hafta içinde Sırbistan, Makedonya ve Karadağ vatandaşları için vize zorunluluğunu kaldırmış. Oysa bu ülkelerin AB ile herhangi bir organik bağları yok. Buna karşılık Türkiye 46 yıldır verilen AB mücadelesine rağmen vize kuyruklarından kurtulamıyor.


Hep aynı terane. AB Türklerden korkuyor. Bunun nedeni genç ve işsiz bir nüfusa sahip olması. Eğer serbest dolaşımı verirsek hepsi Avrupa'ya gelir gibi anlamsız bir korkunun içindeler.


Oysa durum hiç öyle değil. Gitmek isteyen zaten bir yolunu bulup gidiyor. Bunun yanında AB bu durumu nasıl açıklayacak merak ediyorum. Sırbistan, Makedonya ve Karadağ nasıl olsa topu topu 2-3 milyonluk ülkeler... Burdan kaç kişi AB ülkelerine ziyarete gelir gibi ilginç teoriler geliştirmişlerdir.


Şu uygulama bile göstermektedir ki Türkiye için AB  bir rüyadır. Bu Türkiye'nin gelişmesi ve değişmesi ile açıklanabilecek bir durum değil. AB kendi arasında Müslüman ve nüfusu 50 milyonun üzerinde bir ülkeyi kesinlikle kabul etmeyecektir. Bu nedenle verilen uğraşlar nafiledir. Benim naçizane düşüncem de budur.


Aşağıda Schengen Vizesi ile ilgili gerekli olabilecek bilgileri bulabilirsiniz...



Schengen vizesi ülkeleri:

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya.

Schengen vizesi, asıl gidilmek istenen ülkenin temsilciliğinden istenir. Birden fazla ülkeye gidilecek olması durumunda vize, ilk giriş yapılacak ülkeden istenmelidir.

Schengen vizesi Schengen ülkelerinde her altı ay için bir çıkışta toplam 90 gün dolaşma hakkı verir.

İlk defa Schengen vizesi alacak kişiler, başvurularını mutlaka şahsen yapmalıdır.

Vize sahibi, ilk girişini takip eden 8 gün içerisinde, oturma izni almak için yetkili Emniyet Müdürlüğüne başvurmakla yükümlüdür.

Vize sahibinin, ilk girişinden sonra diğer Schengen ülkelerine geçiş yapacak olması durumunda, 3 gün içerisinde oturma izni almak üzere yetkili Emniyet Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.

Schengen ülkelerinin birinden verilmiş olan oturma izni, söz konusu belgenin geçerlilik süresi boyunca, ilgili ülkeye vizesiz giriş ve çıkış hakkı tanır.

Vizenin verilmesi için gereken belgeler, Schengen alanına giriş yapıldığı ülkenin sınır makamları tarafından tekrar incelemeye tabi tutulabilir.

Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır.

Vize başvurusu esnasında sunulan tüm bilgiler, üye ülkelerin yetkili makamlarında kullanıma açıktır.