Dünya, Libya ve Suriye'ye kilitlenmişken yoğun Türk nüfusunun yaşadığı İran'ın Urmiye şehrinde olaylar patlak verdi. Türklerin, Güney Azerbaycan olarak adlandırdıkları ve Urmiye'nin de içinde bulunduğu bölge İran'ın etnik problemler yaşadığı sorunlu bir yer. Urmiye gölünün giderek kuruması sonucu ekolojik özelliğini yitiren şehirde büyük bir göç hareketinin olması bekleniyor.


İRAN?daki Azerilerin ?çevresel? tepkisi 2010?dan beri sürüyor.BBC?nin Azerilere dayanarak verdiği habere göre, Urmiye Gölü?nün kuruması halinde oluşabilecek büyük tuz fırtınaları eko-sistemi tahrip edebilir.


16 milyon kişi yerinden olabilir, 50 milyar dolarlık bir kayıp meydana gelebilir.


İran?ın resmi Fars haber ajansı, protestolar nedeniyle 60 kişinin tutuklandığını bildirmiş. Gölün yüzde 60'ı kuruduğu iddia ediliyor ve bu nedenle halk protesto gösterilerine devam ediyor.


İlginç olan ise Türk medyasının hemen hemen olaya hiç yer vermemesi oldu. Suriye ve Libya'daki olaylar çarşaf çarşaf tefrika edilirken İran'daki Türklerin durumuna dikkat çekmemek ya da en azından bir kaç haber yapmamak ne ile açıklanabilir? Sanırım asıl soru bu...