Haldun Taner'in aynı adlı eserinden diziye uyarlanan ve usta yönetmen Çağan Irmak'ın elinde şekillenecek olan "Keşanlı Ali Destanı" Kanal D ekranlarında seyircinin karşısına çıktı.


Nejat İşler'in baş rolünde oynadığı dizi için "sineklidağ mahallesi" yeniden yaratılmış. Karakterlerin özellikle şiveleri üzerinde durulduğu belli. Fakat ben mekanın tam olarak dizinin geçtiği zamanın ruhunu verdiğini düşünmüyorum. O döneme ait karakteristik objeler çok fazla göz önünde değil. Bilinçli bir tercih olabilir.


Bir dizinin ilk bölümü genelde dizinin seyri için çok önemlidir. Keşanlı Ali Destanı bu anlamda hızlı bir çıkış yaptı diyemeyiz. Başlangıcı böyle olan dizilerin sonradan pik yaptığı da bilinen bir durum. O nedenle beklemek en doğrusu. Zilha karakterinin konuşması çok abartılı geldi biraz daha törpülenebilir.


Aslında edebiyat uyarlamaları dizi sektörünü belli bir noktaya getirdi. Bu doğru ancak bunun Türkiye'deki senaryo çalışmalarının yaratıcılığına bir darbe vurduğu da aşikar. Artık kreatif eserler beklemek en doğal hakkımız diye düşünüyorum. Tabi bu durum, uyarlama eserlerin iyi işler çıkarmayacağı anlamına da gelmez.


Genco Erkal'ın yıllarca önceki uyarlaması da diziyi takip edecekler tarafından izlenmesi gerekli. Ayrıca tiyatrodaki örneği de mutlaka izlenmeli. Oradaki coşkunun ekrana nasıl yansıyabileceği konusunda farklı analizler geliştirilebilir. Sözün özü ilk bölüm heyecanla bekleyen izleyicide bir etki yaratmadı.