Arap Baharının üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen Suriye'de başlayan gösteriler bir bahardan çok sonu görünmeyen bir "kış"a doğru gidildiğini  gösteriyor. Şam'da patlayan bombalar, Özgür Suriye Ordusu'nun ilginç hamleleri (Bakınız Esad'ın başına konan 25 Milyon dolarlık ödül) ile derinleşen iç savaşın bu gidişle Suriye'yi bir kaç parçaya ayıracağı kesin gibi görünüyor.



Suriye ve PKK


    Aslında Suriye'de yaşananlar bir kez daha Esad rejiminin ülke içinde ne ölçüde güçlü bir bürokratik ve askeri yapı kurduğunu gözler önüne seriyor. Gizli servisi ve milis güçleriyle iktidar sert ve şiddetli bir çatışmayı yönetmeye devam ediyor. Bunun yanında Türkiye'de son dönemde terör olaylarının pik yapması da aynı bağlamda değerlendiriliyor. PKK'nın hemen hemen her gün sansasyonel bir eylem yaptığı ve eylem yapan grupların genelde Suriye kökenli PKK'lılar olması bir diğer dikkat çeken nokta! Ayrıca örgütün Suriye'de paralı ordu kurma çabaları ve Kobani'de yoğunlaşan örgütsel yapı Esad rejimi ve PKK arasında ister istemez bir bağ olduğu kanaatini güçlendiriyor.


   ABD'nin sıcak savaştan uzak durma stratejisi ve bunun Libya'da başarılı bir örneğini uygulaması ayrıca geçen hafta içinde Türkiye'ye gelen ABD gizli servis başkanı ile Genelkurmay Başkanı Dempsey'in Afganistan ve Suriye konusundaki "olaylara müdahil olun" çağrısı da Türkiye'nin nasıl bir problemin içine itildiği konusunda bir fikir veriyor. Komşularıyla sıfır sorundan çok problemli çözümsüz bir denkleme dönen Türk Dış Politikası kesif bir açmazın içinde debeleniyor. Coğrafyayı değil zihinleri fethetmeyi kendine ilke edinmiş bir strateji şu anda bölgeye askeri açıdan girmeye zorlanıyor. Aslında bütün dünyanın beklediği Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesi ve bu noktada PKK'nın ülkedeki gerilimi yükseltmesi küresel konjonktür açısından hem Suriye hem ABD'nin işine yarıyor.


   Bu arada Rusya ve İran itidal çağrıları yapmaya devam ediyor. İran'ın "aile içi çözüm" önerisi geçen haftanın en çok konuşulan önerilerinden biri olsa da şiddet ara vermiyor.



   Esad ailesinin gitmesi problemi çözer mi?


İşin gerçeği İsrail, Esad ailesinden rahatsız ve iktidardan düşmesini istiyor. Bölgedeki stratejik dengeler, İran'ın yanında yer alan bir Suriye'yi kendisi için zararlı gördüğü için parçalanmış ve gücünü yitirmiş bir devletler topluluğunun daha kolay kontrol edilebilir olduğu düşüncesinde. Özellikle Akdenizin doğu kıyılarının güvenliği ABD ve İsrail açısından sağlandıktan sonra Suriye problemi çözülecektir. Esad rejiminin ardından El-Kaide benzeri yapıların iktidarı ele geçirmemesi için bölgesel güçlerin Suriye yönetimine etkide bulunmaları elzem ve son derece önemli bir konu başlığı olarak hegemon güçlerin önünde duruyor.