Rusya ve Çin küresel rekabet içerisinde yaşanan çatışmalar sonucunda giderek daha çok birbirine yaklaşmaktadır. Özellikle ABD’nin son dönemde başlayan Uzak Asya hassasiyeti ve Obama’nın bölgeye yaptığı ziyaretler Çin’de bir takım sıkıntılar yaratmıştır.


            Bir yandan Güney Çin Denizinde tatbikatlar gerçekleştiren Çin diğer yandan da Rusya ile savunma alanında işbirliği fırsatları geliştirmeye ve bunları genişletmeye çabalamaktadır. Rusya savunma bakanı Sergei Shoigu’nun son Beijing ziyareti de bu anlamda iki ülke arasında atılmış önemli adımlardan birisi olarak göze çarpmaktadır.


Son G-20 zirvesinde yaşanan ABD, Japonya ve Avustralya yakınlaşmasının karşısında bir Rusya-Çin işbirliği giderek daha çok su yüzüne çıkmaktadır. Shoigu’nun ziyaretinin G-20 zirvesinin olduğu döneme denk gelmesi ve geçen haftalarda APEC zirvesinde Putin ve Xi Jinping’in samimi pozları rekabetin daha da belirgin olmasına neden olmaktadır.


Ayrıca Putin’in zirvede Rusya ve Çin’in ölmeyen (evergreen) dostluğundan bahsetmesi, bölgesel stratejik hesaplar açısından son derece önemli görülmektedir. Yine aynı hafta içinde Gazprom’un yapmış olduğu bir anlaşma ile Çin, Rusya’dan önümüzdeki 30 yıl için doğalgaz alımını taahhüt etmiştir ki iki ülke arasında işbirliği giderek genişlemekte ve boyut kazanmaktadır.


Çok kutuplu dünyanın ağırlık merkezi Uzak Asya’ya doğru kaymaktadır. Özellikle ABD’nin son dönemde ortaya koyduğu bölgesel ittifaklar ve bölgedeki taktiksel hamleleri (Filipinlere asker gönderme hakkı gibi) küresel rekabetin her an alevlenebilecek bir seviyeye geldiğini göstermektedir.