Işid'e karşı yapılan koalisyon destekli hava saldırıları örgütün üst düzey yöneticilerini ciddi sıkıntılara sokmuşa benziyor. Geçen hafta içinde yapılan son hava saldırılarının ardından Ebubekir Bağdadi'nin öldüğü iddia edilmişti. Fakat gelen haberlere göre Bağdadi ölmedi, ciddi biçimde yaralandı. Musul'da tedavi olduğu söylenen Bağdadi'nin yerine geçici olarak örgütün iki numaralı ismi Ebu Ala el-Afri'nin geçtiği iddia ediliyor.

Irak Devletinin Işid hakkında danıştığı önemli isimlerden biri olan Hişam Haşimi'ye göre "Ebu Ala el-Afri çok akıllı, iyi bir lider ve yönetici. Bağdadi ölürse, örgütün yeni lideri o olacak."

Işid'in yeni lideri olan Afri, Iraklı eski bir fizik öğretmeni ve Musul’da yaşıyor. Fizik konusunda çeşitli yayınlarda makaleleri bulunan Ebu Ala El Afri'nin gerçek adı ise Hacı İman. Musul'un 80 kilometre güneyinde yer alan al-Khidr adlı şehirde doğmuş. Türkmen kökenli olduğu söylenen el-Afri 1998 yılında Afganistan'a giderek El-Kaide tarafından eğitimden geçirilmiş daha sonra da Irak'a dönmüş.

Usame Bin Ladin tarafından Ömer El Bağdadi'nin öldürülmesinin ardından "Mezopotamya El-Kaidesi" için lider olarak düşünülmüş ama Ebubekir el Bağdadi örgütün başına geçince bu durum gerçekleşmemiş.

Ayrıca el Afri'nin, Nusra ve Işid'in tekrardan yakınlaşmasını istediği de ileri sürülen iddialar arasında.

El Afri'nin, El Mukaveme (Küresel İslami Direniş Çağrısı) kitabının yazarı olan Ebu Musab es-Suri'den çok etkilendiği ve onun takipçileri arasında olduğu belirtiliyor.

Ebu Musab es-Suri yazdığı kitap ve düşünceleri ile küresel cihad anlayışının önemli stratejistlerinden birisi olarak biliniyor.

El Afri'nin şeri hükümler konusunda son derece disiplinli ve sertlik yanlısı olduğu söyleniyor. Afri ile birlikte örgütün eylemlerini sertleştirebileceği iddialar arasında sıklıkla dile getiriliyor.