Akademik yazım sırasında en çok ihtiyaç duyulan şeylerden birisi okuduğunuz eserlerden not alma ve bunların kolay ulaşılabilir bir şekilde listelenmesidir. Bilimsel bir metin yazarken yoğunlaşmak ve taradığınız kaynak metinlerden cımbızladığınız parçaları, argümanlarınızı test etmek için yoğurmanız gerekmektedir.

Akademik yazım ile uğraşıyorsanız mutlaka bazı yardımcı programlara ihtiyacınız olacaktır. Bunlar arasından şahsen çok kullandığım programlardan birisi "Google Keep". Google Keep, Google tarafından geliştirilen bir not alma ve liste hazırlama uygulamasıdır. Kullanmak için bir google hesabınız olması yeterli ve mobil, masaüstü, dizüstü tüm cihazlarınız ile senkronize edebilmeniz kullanım açısından son derece uygun.

Ben notlarımı etiketleyerek ve dipnotlarını da ekleyerek listeliyorum. Akademik bir makale, tez ya da rapor yazarken Zotero+Google Keep ve Ms Word üçlüsü müthiş bir kolaylık sağlıyor. Zotero da çok kullanışlı bir referans uygulaması mutlaka kullanmanızı öneririm.

Google Keep ile Ses Kaydı Yapmak da Mümkün

Google Keep ile ses kaydı yapıp bunları da not olarak eklemeniz mümkün ki bazen aklınıza bir anda gelen fikirleri bu şekilde depolamanız gün içinde size önemli avantajlar sağlayabilir. Eklediğiniz notları renklerine göre listelemeniz de mümkün. Böylece notlarınızı renklerine göre tasnif ederek çalışmanız da kolaylık sağlayacaktır.

Google Keep'i chrome tarayıcı kullanıyorsanız onun üzerinden bir eklenti ile de kullanabiliyorsunuz. Özellikle internet üzerindeki metinleri kaynağı ile beraber yanına notlar da iliştirerek keep'e atmak son derece kullanışlı ve çok zaman kazandırıyor.

Google Keep akademik yazanlar için son derece kullanışlı bir araç. Ayrıca yanına eklenmesi gereken programlar da elbette mevcut. Örneğin Microsoft One Note da kullanıyorum ve onun da kendine özgü kolaylıkları var. Kısacası içeriği organize etmek ve kullanmayı kolaylaştırmak gün geçtikçe daha da kolaylaşıyor. Böylece daha organik içerikler üretmek de mümkün oluyor.