Henry Kissinger; “Bir liderin işi, takipçilerini şu an oldukları yerden alıp, hiç olmadıkları bir yere götürmektir.” derken Trump gibi bir başkanı acaba hayal etmiş miydi? Trump’un bir lider olarak ABD’yi nereden nereye götüreceği konusu gerçekten belirsiz. ABD dış politikası belki de tarihinin en çalkantılı ve flu dönemlerinden birini yaşıyor.

Twitter üzerinden nev-i şahsına münhasır bir diplomatik faaliyet yürüten Trump’un Kuzey Kore ile ilgili stratejileri de sürekli değişiyor. Sürekli son dakikaları ya da Trump’un twitter adresini anlık olarak takip etmeniz gerekiyor.

12 Haziran 2018 tarihine Singapur'da gerçekleşmesi planlanan ABD-Kuzey Kore görüşmeleri konusundaki hararetli çabalar devam ediyor. Amerikalı yetkililerden oluşan bir ekip Kuzey Kore ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda. Güney Kore de söz konusu çalışmalar içerisinde.

Güney Kore lideri Moon'un da 12 Haziran'daki Trump-Kim görüşmesine katılabileceği belirtiliyor. Trump görüşmelerin ertelendiği tweetinin ardından kısa bir süre sonra tekrar olabileceğini duyurmuştu.

Geçen pazar günü attığı tweette Trump  "Amerika Birleşik Devletleri ekibimiz Kim Jong Un ile yapılacak zirveye yönelik düzenlemeler yapmak üzere Kuzey Kore'ye ulaştı."demişti.

Ardından Trump "Gerçekten Kuzey Kore'nin parlak bir potansiyele sahip olduğuna ve bir gün büyük bir ekonomik ve finansal millet olacağına inanıyorum. Kim Jong Un benimle bu konuda hemfikir. Bu olacak!"tweetini attı.

Görüşmeler özellikle alt seviyede teknik anlamda yoğunlaşmış durumda. Ancak ayrıntılar konusunda bilgi verilmiyor.

Amerikalı yetkililer, Kim'in nükleer silahları tamamen terk edeceğinden şüpheleniyor ve Güney Kore Lideri Moon, Kuzey Kore'nin ABD'den gelen güvenlik garantilerine güvenebileceğine henüz ikna olmadığını söylüyor.

Diğer yandan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump ile önümüzdeki ay Singapur'da yüz yüze bir görüşmenin, iki ülke arasındaki "savaş tarihine bir son verebileceğini" söylüyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un en üst düzey danışmanı General Kim Yong Chol'un temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gittiği belirtildi. Kuzey Kore'nin eski istihbarat şefi olan Chol, Kim Jong'un sağ kolu ve kilit bir stratejist olarak biliniyor.

ABD'li ekip tarafından yapılan görüşmeler ve Güney Kore Lideri Moon'un çabaları belki de görüşmelerin son dramatik dönüşü olarak kabul edilebilir. Bu görüşmelerin sonucuna göre Trump, 12 Haziran görüşmesi konusunda net kararını verecek.

Kuzey Kore Lideri Kim, tüm bu diplomatik hamleler içerisinde temel aktör olarak göze çarpıyor. Yapacağı her hamle bölgenin kaderini değiştirebilir. ABD, Çin, Japonya, Güney Kore ve bölgedeki diğer ülkelerin dahil olduğu diplomatik anafor bakalım nasıl sonuçlanacak?