Çin'in Askeri Modernizasyonu ve ABD'nin Küresel Telaşı

ABD Savunma Bakanlığı tarafından ABD Kongresine sunulan ve "Çin’in askeri gelişimini" içeren rapor iki ülkenin rekabetinin keskinleştiği şu günlerde

ABD Savunma Bakanlığı tarafından ABD Kongresine sunulan ve "Çin’in askeri gelişimini" içeren rapor iki ülkenin rekabetinin keskinleştiği şu günlerde araştırmacılar açısından önemli veriler sağlıyor. Raporu ayrıntılı bir şekilde inceledim. 


Rapor, Çin Ordusunun mevcut askeri-teknolojik gelişimini ve gelecekteki gidişatını ele alıyor. Çin’in güvenlik ve askeri stratejisinin ilkelerini ve olası gelişimini inceliyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde bu gelişmeyi destekleyen askeri kurumlar ve operasyonel kavramları irdeliyor. 

Rapor, Çin Ordusunun 2019'un sonuna kadar olan güvenlik ve askeri gelişmelerini kapsıyor. Pandeminin sonuçları da dahil olmak üzere 2020'deki gelişmeler ABD Savunma Bakanlığı'nın 2021 raporunda ele alınacak. 

Her sene yayınlanan bu raporlar Çin’in ulusal stratejisinin ana hatlarını, güvenlik ve askeri meselelere yaklaşımını ve önümüzdeki 20 yıl içinde Çin’in silahlı kuvvetlerindeki olası değişiklikleri değerlendirdiği için ABD’nin Çin algısı açısından önem taşıyor. 

Çin Ordusu ile ilgili bu raporlar ilk olarak 2000 yılında Kongreye sunulmuş. Hatta ilk raporda Çin Ordusunun ÇKP’nin uzun vadeli hedeflerine pek uygun olmayan oldukça büyük ama çoğunlukla hantal ve çağın gereklerine uymayan bir ordu olduğu değerlendirmesi yer alıyor. 

Yine ilk raporda “Çin’in savunma endüstrisi yüksek kaliteli sistemler üretmekte zorlandı.Çin modern silahlar üretebilse veya elde edebilse bile,Çin Ordusu bunları etkili bir şekilde kullanmak için gereken ortak organizasyonlardan ve eğitimden yoksundu.” ibaresi dikkat çekiyor. 

Ancak 2017 yılı ile beraber Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından “Çin Ordusunun 2049 yılında dünya çapında bir Ordu olacağı” ilan edildi. 

Rapora göre Çin her ne kadar "dünya çapında" bir ordunun ne anlama geldiğini tanımlamasa da Pekin'in yüzyılın ortasına kadar ABD Ordusu gücüne eşit veya bazı durumlarda ondan daha üstün bir ordu geliştirmeye çalışacağı muhtemel görünüyor. 

Tekrar güncel rapora dönersek Çin’in bazı askeri alanlarda ABD’den daha avantajlı olduğu vurgulanmış. Bunlar: Gemi inşası, Kara tabanlı konvansiyonel balistik ve seyir füzeleri, Entegre Hava Savunma Sistemleri. Bunu biraz açalım.

Çin donanması savaş gemileri ve denizaltılardan oluşan toplam 350 unsur ile dünyanın en büyük donanması. ABD ise 293 unsur ile onu takip ediyor. Raporda bu durumun altı çizilmiş. 

Diğer yandan Çin’in sahip olduğu balistik ve seyir füzelerinin menzilleri daha uzun. Hava savunma konusunda ise Rus S300 ve S400’leri kullandığı belirtilmiş. Ayrıca yedek olarak ürettiği hava savunma sistemine de vurgu var. 

Raporda Çin ordusunun teknolojik gelişiminin yanında stratejik konseptinde yer alan değişimlere de yer verilmiş. Denizaşırı askeri operasyonlar düzenleme, ortak operasyonlar ve savaşa hazır olma durumunun sürekli konsolide edilmesi yaklaşımda ortaya çıkan dönüşümü gösteriyor. 

Raporun en önemli çıkarımı:

"ÇKP, Çin’in giderek küreselleşen çıkarları ve uluslararası düzeni revize etme hedefleri açısından, Çin Ordusunun devlet idaresinin pratik bir aracı olmasını arzulamaktadır.” 

Rapor şöyle diyor. “Kesin olan bir şey var ki o da ÇKP'nin üzerinde çalıştığı stratejik bir plana sahip olmasıdır. Beraberindeki askeri modernizasyon ile bu strateji başarılı olursa ABD çıkarları ve uluslararası düzenin güvenliği açısından ciddi etkiler ortaya çıkacaktır.” 

Rapor altı bölümden oluşuyor:

Çin’in stratejisini anlamak
Misyonu, Görevleri ve Yeni dönemde Çin Ordusunun Modernizasyonu
Çin’in periferideki kuvvetleri, yetenekleri ve faaliyetleri
Çin Ordusunun Büyüyen Küresel Varlığı
Kuvvet Modernizasyonu İçin Kaynaklar ve Teknolojiler

ABD-Çin’in Savunma İlişkileri ve Değişimleri

Rapor altı bölümün dışında özel başlıklara da sahip. Bu başlıklar şu şekilde:
Çin’in Savunma İle İlgili 2019 Yılı Hükümet Raporu
Çin Ordusunun İstihbarata Yönelik Yaklaşımı
 Gelişen Askeri Eylem Konseptleri 

Raporun ilk bölümünde Çin’in stratejisi, Çin’in ulusal gücünü genişletmek, yönetişim sistemlerini mükemmelleştirmek ve uluslararası düzeni revize etmek için çok çeşitli çabaları içeren kararlı bir siyasi ve sosyal modernite arayışı olarak tanımlanmış. 

Ayrıca raporda ÇKP liderliğinin uzun zamandır Çin'in, özellikle ABD dahil olmak üzere diğer devletlerle büyük bir uluslararası stratejik rekabet içerisine girdiğini düşündüğü belirtilmiş. 

Raporun ilk bölümünde dikkatimi çeken ifadelerden birisi:
Çin, askeri modernizasyonunu yalnızca büyük savunma bütçeleri sağlayarak değil, aynı zamanda Kuşak-Yol ve China 2025 gibi girişimler ve ulusal endüstriyel ve teknolojik çabalarının faydaları yoluyla da desteklemektedir. 

Rapor Çin’in entegre bir ulusal stratejik sistem inşa etmek ve kendi ekonomik ve sosyal kalkınma stratejilerini güvenlik stratejileriyle "birleştirmek" için Askeri-Sivil bir füzyon stratejisi geliştirmeye çalıştığına dikkat çekiyor. 

Rapora göre Asker-Sivil Füzyon Geliştirme Stratejisi altı önemli aşamayı içeriyor:

Çin’in savunma sanayisini, sivil teknolojisini ve endüstriyel temelini birleştirmek.

Askeri ve sivil sektörlerde bilim ve teknoloji yeniliklerini entegre etmek.

Askeri ve sivil uzmanlık bilgisini harmanlamak.

Askeri amaçlar için sivil altyapıyı güçlendirmek.

Askeri amaçlar için sivil hizmet ve lojistik yeteneklerinden yararlanmak. 

Rekabet ve savaşta kullanılmak üzere Çin’in ulusal savunma seferberlik sistemini toplumunun ve ekonomisinin tüm ilgili yönlerini kapsayacak şekilde genişletmek ve derinleştirmek. 

Yeni dönemde Çin Ordusunun Modernizasyonu konulu ikinci bölümde Çin’in askeri modernizasyonunu "temelde" 2035 yılına kadar tamamlamayı planladığı ve Çin Ordusunu 2049'un sonuna kadar "dünya çapında" bir orduya dönüştürmeyi amaçladığı belirtilmiş. 

Rapor ayrıca 2019'da Çin'in uzayı "uluslararası stratejik rekabette kritik bir alan" olarak tanımladığının altını çizmiş. Çin bu sayede ülkenin ulusal ve sosyal kalkınmasına stratejik güvence sağladığını düşünüyor. 

Rapora göre Çin ayrıca karşı müdahale yeteneklerini artırmaya çalışıyor. Örneğin Tayvan ile çıkacak bir savaş durumunda üçüncü bir gücün müdahalesini elimine etmeye yönelik yetenekler geliştirmeye çalışıyor. 

Çin’in stratejik hedefleri ve güvenlik ortamının değişmesi nükleer gücünde ve hazır olma durumlarında önemli değişikliklere neden oluyor. On yıl içinde, Çin'in nükleer savaş başlığı stoğunun-şu anda 200'lerde- sayısının en az iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. 

Raporda Çin Ordusunun küresel varlıklarına da değinilmiş. Rapora göre ÇKP, Çin’in büyüyen denizaşırı çıkarlarını güvence altına almak ve dış politika hedeflerini ilerletmek için Çin Ordusuna sınırlar ve yakın çevresi dışında yeteneklerini geliştirme görevi verdi. 

Burada özellikle şu ibarenin altını çizmek istiyorum: “Çin, silahlı kuvvetlerinin dış politika hedeflerine ulaşmada daha aktif bir rol alması gerektiğini giderek daha fazla kabul etmektedir.” 

Rapora göre Çin, Cibuti'de bulunan üssü dışında orduyu desteklemek için denizaşırı ek askeri tesisler planlıyor. Myanmar, Tayland, Singapur, Endonezya, Pakistan, Sri Lanka, BAE, Kenya, Seyşeller, Tanzanya, Angola ve Tacikistan'da askeri tesis için değerlendirmeler yapıyor. 

Rapora göre Küresel bir Çin askeri lojistik ağı, ABD askeri operasyonlarına müdahale edebilir ve ABD'ye karşı saldırı operasyonlarını destekleyebilir.

Ayrıca raporda Çin’in genel stratejisine uygun sonuçlar elde etmek için ABD’deki kültür kurumlarını, medya kuruluşlarını, iş dünyasını, akademik ve politik grupları hedefleyen etki operasyonları yürüttüğü belirtilmiş. 

Rapora göre Çin’in uzun vadeli hedefi Çin Ordusunun modern askeri yeteneklere yönelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek, güçlü bir sivil sanayi ve teknoloji sektörüyle kaynaşmış tamamen kendine güvenen bir savunma sanayi sektörü yaratmaktır. 

Önemli bir ibare daha:
"Çin; yapay zeka, otonom sistemler, kuantum, biyoteknoloji gibi askeri potansiyele sahip anahtar teknolojilerde lider olmayı hedefliyor.” 

Bu kapsamda Çin’in özel firmalara, üniversitelere ve eyalet yönetimlerine ileri teknolojilerin geliştirilmesinde orduyla işbirliği yapmaları için baskı yaptığı iddia ediliyor. 

Rapora göre Çin’in uluslararası düzene yönelik revizyonist yaklaşımı, ulusal stratejisinin hedeflerinden ve Partinin siyasi ve yönetim sistemlerinden kaynaklanıyor. 

Çin’in dış politikası, Pekin’in şartlarına göre uluslararası sistemde değişiklikleri teşvik ediyor ve bunu "insanlık için ortak bir geleceğe sahip topluluk" kavramı için gerekli görüyor. 

Raporda Çin Donanması ile ilgili "denizaltı ve yüzey unsurlarından kara hedeflerine karşı seyir füzeleri kullanarak uzun menzilli hassas saldırılar gerçekleştirmeye ve küresel güç projeksiyon yeteneklerini artırmaya yöneldiği" belirtilmiş. 

Raporda Çin Ordusu Stratejik Destek Kuvvetleri (The PLA Strategic Support Forces (SSF) için de bir bölüm ayrılmış. SSF; Çin Ordusunun stratejik, siber, elektronik ve psikolojik savaş yeteneklerini merkezileştirmek için kurulmuş komuta düzeyinde bir kuruluştur. 

Rapora göre SSF’nin Ağ Sistemleri Departmanı; siber savaş, teknik keşif, elektronik savaş ve psikolojik savaşı içeren bir görev setiyle beraber genel bilgi savaşından sorumludur. Şu anki ana hedefi ABD. 

Çin Ordusu bölgesel açıdan beş 'harekat alanına' bölünmüş durumda:
Doğu Komutanlığı-Tayvan, Japonya, Doğu Çin Denizi.

Güney Komutanlığı-Güney Çin Denizi, Güneydoğu Asya.

Batı Komutanlığı-Hindistan, Güney Asya, Orta Asya, Sincan ve Tibet'te “terörle mücadele”

Kuzey Komutanlığı - Kore Yarımadası, Rusya.

Merkez Komutanlığı - Başkent savunması, diğer komutanlıklara destek. 

Raporda Çin'in Tayvan yaklaşımına da yer verilmiş. Çin'in Tayvan ile barışçıl bir birleşmeyi savunsa da, askeri güç kullanımından asla vazgeçmediği ve koşulların belirsizliğini koruduğunun altı çizilmiş.

Rapor, Çin ve Rusya ilişkilerine de değinerek 2019'da iki ülkenin küresel güvenlik konularında daha yakın koordinasyon ve karşılıklı destek sözü verdiklerini ve ilişkilerini "yeni bir çağda kapsamlı bir stratejik koordinasyon ortaklığına" yükselttiğinin altı çizilmiş. 

Temmuz 2019'da ÇHC'nin Danıştay Enformasyon Bürosu tarafından "Yeni Çağda Çin Ulusal Savunması" başlıklı raporuna da atıf var. Özellikle "çok kutupluluğa doğru kayma" tespitine dikkat çekilmiş. 

Raporda Çin Ordusunun teknolojik yaklaşımına da geniş yer veriliyor:
"Çin Ordusu ortaya çıkan teknolojileri, günümüzün savaş tarzından "akıllı" savaşa geçiş olarak görüyor." 

Rapora göre Çinli stratejistler "akıllı savaşı geniş bir şekilde yapay zekanın (AI) operasyonel hale getirilmesi ve askeri uygulamalar için bulut teknolojii, büyük veri analizi, kuantum bilgisi ve insansız sistemler gibi teknolojilerin kullanılması olarak tanımlıyor." 

Rapora göre Çin, otonom komuta ve kontrol sistemleri, daha sofistike ve tahmine dayalı operasyonel planlama ve istihbarat, gözetleme ve keşif füzyonu gibi gelecekteki askeri yetenekleri desteklemek için yapay zeka gibi yeni teknolojileri destekliyor. 

Rapora göre Çin Ordusu sınır savunmasından büyük ölçekli uluslararası bir savaşa kadar çeşitli beklenmedik durumlar için Ordu genelindeki eğitim faaliyetlerini yoğunlaştırmış durumda. Zaten Xi'nin sürekli "savaşa hazır olun" talimatı da bunun göstergesi. 

Raporda Çin Ordusunun teşkilat yapısı şu şekilde verilmiş.



Çin Ordusunun 2019 yılında ortak tatbikatlarını gösteren bir tablo. Özellikle Rusya ile artan askeri ilişkiler dikkat çekiyor.



Raporun dikkatimi çeken yönlerinin dökümü bu şekilde. Tüm bu verilerden analitik bir genelleme yaparak çıkarımlar oluşturmak gerekli. Bu kapsamda bilgiselin devamı akşama gelsin. Uzun oldu. Okuma sabrını gösterenlere teşekkürler.

Raporda değinilmemiş fakat ABD, uçak gemisi açısından daha üstün durumda. Halihazırda Çin ise 2 uçak gemisine sahip. Üçüncüsü 2024 yılında hizmete girecek. Rapor uçak gemileri dışındaki donanmanın sayısal büyüklüğüne odaklanmış.

Kaldığımız yerden devam edelim. Rapor ABD cenahında Çin ile ilgili bilinen endişelerin yoğunlaştığını gösteriyor. En azından savunma bakanlığında bu yoğunluğun değişmediğini söyleyebiliriz. ABD, Xi'nin "dünya çapında bir ordunun inşası" hedefine takılmış durumda. 

Rapor bununla ilgili "Çin küresel ölçekli bir ordu inşasına yöneldi" tahmininde bulunuyor."Çin'in Ordusunun Büyüyen Küresel Varlığı" şeklindeki başlık da bu hassasiyeti doğruluyor. Çin'in hangi ülkelerde lojistik askeri tesis açabileceği üzerine de çok kafa yorulduğu net.

Zaten Çin'in deniz aşırı operasyonlar açısından yeteneklerini geliştirmesi ve bununla beraber asker-sivil füzyonuna dayalı karma bir konsept ve büyük ölçekli projeler ile uluslararası sistemi revize etmeye yöneldiği raporun her yerine hakim durumda.

"Çin’in stratejisi, uluslararası düzeni revize etmek için çeşitli çabaları içeren kararlı bir siyasi ve sosyal modernite arayışı." Raporun böyle bir tanımlama yapması cidden ilginç. Bu bana Mao'nun "Halk Savaşı Stratejisini" hatırlattı.

Halk savaşının temel stratejisinde iktidar kırdan kente doğru parça parça kurulur. Bunu küresel ölçeğe uyguladığımız zaman Çin'in ulus düzeyinden küresel ölçeğe doğru asker-sivil bir füzyon çerçevesinde halk savaşına evrildiği sonucu çıkabilir.

Aslında raporun söylemeye çalıştığı Çin'in topyekün bir askeri teknolojik modernleşme içerisine girdiği ve yavaş yavaş küresel ölçeğe doğru hareketlendiği. Bu hareketlenme aynı zamanda yapay zeka ve kuantum gibi önemli unsurlar ile destekleniyor.

Sonuç olarak rapordan şu çıkarımlar yapılabilir:

Çin, uluslararası sistemde revizyon istiyor.

-Çin Ordusu asker-sivil bir füzyon ile hem stratejik hem de pratik bir modernizasyon içerisinde.

-Yapay zeka, kuantum gibi değişkenler ile "akıllı savaş"ın temelleri atılıyor.

-Çok kutupluluk tahayyülü ve Rusya ile ilişkiler artıyor.

-Çin Ordusu küresel ölçekte yayılma niyetini saklamıyor.

-Kuşak ve Yol gibi büyük ölçekli projeler aynı zamanda askeri bir stratejiye destek amacında.

Şimdi bu çıkarımların ardından ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in Kasım 2019'da yaptığı şu açıklama geldi aklıma.👇

Aynı Esper Şubat ayında Münih Güvenlik Konferansında "Çin'i dünya düzenine karşı artan bir tehdit olarak nitelendirmiş ve ülkeleri “Çin'e karşı yüksek yoğunluklu çatışma” hazırlığı konusunda ABD'nin yanında durmaya çağırmıştı."

Gelelim Esper'in yakın bir zamanda yaptığı en önemli açıklamasına:

"Asya-Pasifik'teki stratejik öngörülebilirliği artırmak için askeri varlıklarımızı çoğaltmak zorundayız..."

Dolayısı ile ABD'nin savunma elitleri Çin konusunda net bir tutuma sahipler demek mümkün. ABD için Çin, revizyonist bir güç ve askeri yetenekleri genişliyor. ABD'ye göre bazı alanlarda avantajlar yakalamış durumda ve bir şeyler yapılması gerekiyor.

ABD cenahının bu alarmist tutumu giderek daha fazla keskinleşirken sistemik konjonktür parçalanmaya dönük eğilimini hızlandırıyor. Kısacası stratejik güvenlik açısından ABD-Çin ilişkilerinin hal-i pür melâli budur. 


YORUMLAR

Ad

1 Mayis,2,127 saat,1,1789,1,1984,1,2.mahmud,1,2003,2,2007,1,2009 Honduras Darbesi,1,2009 local elections istanbul,1,2009 yerel secimler analiz,1,2010-2011 sampiyon fenerbahce,1,2011 chp secim,1,2014,2,28 subat,1,80-039ler,1,90-039lar,1,A.Demir,1,A.Gücü,1,ab,5,abbas kiarostami,3,abd,107,abd askeri,1,abd dış politikası,7,abd ordusu,6,abd savunma bakanlığı,1,abd sinema sanayi,1,abd-çin ilişkileri,4,abdel fattah al-burhan,1,Abdulbari Atwan,1,abdullah abdullah,2,acik kaynak,1,aclik,1,adamin biri doktora gitmis...gidis o gidis,1,adsense,1,afd,1,afgan,3,afgan halki,3,afgan ordusu,3,afganistan,21,afganistan güvenliği,2,afganistan seçimleri,2,afganistanda ne yapmali,1,afghan war,1,afghanistan,5,afis,1,africa,1,afrika,7,Agenda,1,ahmedi nejad,2,ahmedinecad,1,ahmedinejad,3,ahmet davutoglu,2,ahmet davutoğlu,1,ak parti,3,akademik yazmak,1,akita,1,aktutun jandarma,2,aktutun karakolu,2,al pacino,1,Aleksey Petrosian,1,ales,1,alex,1,ali surmeli,1,ali şen,1,aliyev,1,alkislarlayasiyorum.com,1,almanya,4,alternative columnist,1,altinizcizdiklerim,1,america,4,american,1,american health reform,1,amerika,16,Amerika,1,amerika saglik reformu,1,amerikan dis politikasi,1,amerikan futbolu,1,amiri,1,anadol,1,anadol stc-16,1,anadolu,2,analiz,1,anayasa,1,and,1,animal,1,animasyon,2,ankara,2,ankaragucu,1,ankaragucu kume duser mi,1,apec,1,apple,1,arabesk,3,arap,1,arap bahari,2,arap basini,1,arap dunyasi,1,arap halk hareketleri,1,arctic,1,arog,1,artun yeres,1,asabiyye,1,asim velioglu,1,asker,17,asker TSK sava,1,askeri,2,askeri gelişim,1,askeri harcama,1,askerler,1,aslan,1,asphalt,1,asphalt paved,1,Asya,25,ata demirer,2,ata nirun,1,ateşgücü,1,aukus,2,australia,1,avci,1,Avcilar-Zincirlikuyu,1,avrasya,2,avrasya projesi ve kirgizistan,1,avrupa,3,avustralya,3,axis shift,1,ayaz,1,Aydın,1,aykut hoca,1,aykut kocaman,3,aziz yildirim,1,b sinifi amerikan filmleri,1,baas,1,bacasiz sanayi,1,bada,1,bağdadi,1,bahreyn,1,baklava,1,balıkçı tekneleri,1,barack,1,barack husein obama,2,barack huseyin obama turkiye'de,1,barack hussein obama,1,barack obama,5,Barack Obama Cairo Speech,1,barack obama yemin toreni izle,1,Barack Obama'nın Mısır Konuşması,1,barış görüşmeleri,1,barlar sokagi,1,barry newman,1,barzani,1,Baskan,2,baskan obama,1,baskanlik,1,baskanlik sistemi nedir,1,bati libya,1,bayrak,2,bayram,1,bbp,1,bechtel,1,bedrettin,1,behzat,1,behzat c,1,belediye,3,belucistan,2,benzin,1,benzin 4 lira,1,benzine zam,1,besiktas,1,beşir,1,beyaz,1,beyazit sahaflar carsisi,1,beyazit sahaflar carsisi nerede,1,Biden,8,big data,1,bilgi,1,bilimkurgu,1,bir zamanlar kuveyt,1,bira,1,biscuit,1,bitcoin,2,bitcoin wallet,1,biyoyakit,1,blackwater,1,Blog,32,blog servisleri,1,blog yazarlığı,2,blog yazmaya neden basladim,1,blogcu,17,blogcu ordusu,1,blogcu.com,3,blogculuk,4,blogger,12,blogger acildi,1,blogger army,1,blogger.com,1,blogging,2,blogosfer,2,blogspot,1,bm,1,bm 1973 sayili karar,1,bm raporu,1,bodrum,2,boko haram,1,bolivya,2,bolton,1,bolunur mu,1,bop,1,bosch,1,bölgesel güvenlik,1,bölgesel hegemonya,2,bölgesel ittifak,1,brent,1,brezilya,1,britain,1,britanya,1,bruce lee,1,bruce willis,1,bugun gazetesi,1,bukres,1,burger,1,bursa,4,bush,3,büyük doğu dergisi,1,cam tavan sendromu,1,carr,1,carter,1,catisma,2,cavit akarsu,1,cem y?lmaz,1,cem yılmaz,2,cemal aydin,1,ceo,1,ceto,1,cevat akarsu,1,chabahar,1,challenge,1,charles bukowski,1,charles dickens,1,charlize theron,1,china,25,chp,5,chp kurultay,1,chris hedges,1,christopher nolan,1,churchill,1,cilgin proje,1,cin,3,cin ve obama,1,city architecture,1,clash of the titans,1,claus von stauffenberg,1,Cloudy With A Chance Of Meatballs,1,cocuk esirgeme kurumu,1,cocuklar,2,cokuluslu sirket,1,Cold War,1,competition,1,concrete,1,concrete road,1,coronavirus,1,covid-19,1,cox,1,cpec,1,Cumalikizik Village,1,cumhuriyet,2,cumhuriyet halk partisi,1,cumhuriyetciler,1,cuneyt arkin,2,Ç.Rize,1,çatışma,1,Çeviriler,5,çin,76,çin dış politikası,2,çin ordusu,3,çin sineması,1,çin-pakistan,1,çin'in dış politikası,1,Çorum,1,dadas hasan,1,daglik karabag,1,Daniel Klein,1,danimarka,1,danny boyle,2,dante lam,1,david galula,1,davos,2,davutoglu,5,democracy,1,demokrasi,6,denge,4,deniz baykal,1,deniz milisleri,1,deniz ulke,1,deniz ulke aribogan,1,Dennis L. Okholm,1,deprem,2,deri,1,dersane,1,dershaneler,1,dev kedi,1,devlet,12,devlet nedir,1,devrim,9,devrim 2.0,1,devrim demirel,1,devrimci kaddafi,1,di caprio,2,dialogue,1,digiturk,1,dikiştutmaz sabri,1,diplomasi,5,diplomat,1,direktuvar,1,diriliş,1,dis politika,1,diyalog,1,diyarbakir,1,dizi,3,django,1,doctor parnassus,1,dodge challenger,1,dogu avrupa,1,dogu libya,1,doksanlar,1,doktor,1,doktrin,1,dolar,1,domuz gribi,1,Don elkins,1,donerci eminonu,1,dram,1,dudullu,1,dudullu postasi,1,durus,1,Dünya,63,dürüm,4,e-kitap,1,ebu ala el afri,1,egitim sistemi,1,egypt,1,ekmek,2,ekonomi,6,ekvador,1,el besir,1,el cenabi,1,el kaide,1,el mutlak,1,elektronik,1,eleştirel teori,1,eminonu,1,emniyet,1,emrah,1,emre akoz,1,en yasli blogcu,1,endonezya,1,enerji,2,england,1,english,28,eralp noyan,1,erdogan,1,Eric Von daniken,1,erol tas,1,erzurum,1,esad,3,eşref gani,2,etanol,2,etnik catisma,1,eugene safian,1,eve giden yol,1,evo morales,1,evsiz cocuklar,1,eyup,1,eyup sultan turbesi,1,factotum,1,fakir,1,fasizm,1,fast food,1,fazil say,1,felsefe,1,felsefe yapmaki flozof,1,felsefenin baslangic ilkeleri,1,felsefeye cagri,1,fener,1,fenerbahce-young boys maci analizi,1,Fenerbahçe,3,fenomen,1,fenomen dergisi,1,fetih 1453,1,fırın,1,filistin,1,film,9,film analiz,2,film elestirisi,1,foreign policy,1,forma,1,foto,3,fotograf,4,francis fukuyama,2,fransa,2,fransiz devrimi,3,franz oppenheimer,1,freida pinto,1,friendfeed,1,fsb,1,futurizm,1,fuze,1,fuze kalkani,1,fuze kalkani projesi,2,füze,1,G. Birliği,1,G.Antep,1,g20,1,g7,2,galaktikinsan,1,garanti,1,gastronomical racism,1,gates,1,gaza,1,gazete,3,gaziantep,1,gaziantep baklavacisi,1,gazze,4,gecekondu,1,gecekondu sava Irak ABD,1,gelecegin haritasi,1,gelecek,2,gelir adaletsizligi,1,gemi,2,genel baskan kilicdaroglu,1,genelkurmay,4,genelkurmay baskanligi,1,geopolitic,1,george bush,1,george clooney,1,george politzer,1,georgia,1,gerasimov,1,gerilim,2,germany,1,ghani,1,gida fiyatlari,1,giddens,1,global,1,global interregnum,1,gol,1,google,2,google keep,1,gozleme,1,graham fuller,1,gramsci,2,grotius,1,guc dengesi,1,gunes harekati,1,guney amerika darbeleri,1,guney sudan,1,guney sudan petrol boru hatti,1,gunluk kisisel gazete,1,guray,1,gursel tekin,1,guvenlik,3,guvercin ordusu,1,guzelyali,1,Gündem,30,güney asya stratejisi,1,güney kore,3,güvenlik,2,güvenlikleştirme,1,gwadar,3,haarp projesi,1,haber,3,haberler,2,haberturk,1,haberturk gazetesi,1,hachi,1,hachiko,1,Hachiko A Dog's Story,1,hadigari,1,haifa limanı,1,hakan balamir,1,hakkari,1,halford mackinder,1,halikarnas,1,halit ergenc,1,halk,4,halklar,1,halo,1,haluk bilginer,1,hamaney,1,hancock,1,hap veren amca,1,harekat,2,harem,1,hariri,1,harp akademileri,1,harun,1,hasan bulent kahraman,1,hayal,1,hayalet,1,hayat,3,hayvan partisi,1,hayy kitap,1,health care,1,heartland,1,hedging,1,hegemony,2,hegemonya,8,henry chinaski,1,henry kissinger,2,hibrit savaş,6,hindistan,5,hitler,1,hobbes,1,hobsbawm,1,hoffman,1,hollywood,1,honduras,1,hong kong,2,hong kong olayları,1,howard hawks,1,ht gazete,1,huawei,1,hububat,1,hukuk,1,hukumet,1,hurrem sultan,1,husnu mubarek,2,hussoloji,12,hybrid,1,hybrid warfare,1,ırak,3,Irak,15,ırak seçimleri,1,Iraq,2,ışid,2,Işid,1,ibrahim tatlises,1,icerik,1,icerik hirsizligi,1,idam,1,idealizm,3,idealizm nedir,1,ideoloji,1,iett,1,ihh,1,ihracat,1,iklim degisme,1,iklim savaslari,1,iktidar,1,ilk turk spor arabasi,1,ilker basbug,1,imdat bayram,1,imran khan,1,imza kampanyasi,1,inception,1,ingiltere,3,insani yardim gemisi,1,insani yardim vakfi,1,internet,7,ipad,1,ipad 2,1,ipek yolu,1,iphone,1,iphone 4,1,iraj,1,irakiye,1,iran,31,iran füze,1,iran nuclear,1,iran ordusu,1,iran presidential election,1,iran secimleri,2,iran sinemasi,3,iran ve nukleer,1,iran ve turkiye,1,iran ve twitter,1,iranian cinema,3,isci bayrami,1,isciler,1,iskender,1,iskender kebab,1,iskender kebap,1,iskender ve kizi,1,iskenderin kizi,1,islam devleti,1,israel,1,israil,11,İsrail,1,israil ordusu,1,issizlik,1,istanbul,10,istihbarat,1,istihdam,1,isvicre,1,isyan,2,işbirliği,2,itaatsizlik,1,italian,1,italya,2,italya'da fasizm,1,ithalat,1,iyi yazmak,1,james franco,1,japon,1,japon ordusu,1,japonya,4,japonya demokrat partisi,1,jeopolitik,3,jim carrey twitter,1,jinping,11,jintao abd'de,1,johnny deep,1,jokowi,1,journalism for citizen,1,kachin,1,kaddafi,9,kaddafinin oglu,1,kader,2,kadikoy,1,kadir topbas,2,kahvehane,1,kalkan,1,kalpgah,1,kamil koc,1,kan,5,kanada,1,kanal d,1,kanalistanbul,1,kanalizasyon,2,kanuni sultan suleyman,1,kaos,1,kapali carsi,1,kapitalizm,1,kar,1,karachi,1,karadeniz,1,karar,2,karate,1,karsiyaka,1,karsiyaka-kasimpasa mac analizi,1,kasım süleymani,1,kasimpasa,1,kaygisizlar,1,kayhan yildizoglu,1,kc-135,1,keep,1,kemal kilicdaroglu,5,kemal sunal,3,kentucky,1,kentucky fried chicken,3,kenya,2,kerrubi,1,kesanli ali destani,1,keşfolunmak,1,kfc,2,kfc panini burger,1,kırım,2,kilic disli kaplan,1,kim jong un,2,kiraathane,1,kirgizistan isyani,1,kissinger,1,Kitap,11,kitap özet,1,kitap özet indir,1,kitap özetleri,1,kiyamet,1,kofi annan,1,kofte yagmuru,1,kola,1,komedi,2,konstrüktivizm,1,konstrüktivizm nedir,1,konvansiyon,1,kopenhag school,1,kopru,1,korengal vadisi,1,korengal valley,1,koridor,1,korku,2,kovboy millet,1,kozyatagi,1,kral halife,1,kriz,2,kucuk emrah,1,kucuk mucahit,1,kulturel,1,kung-fu,1,kupa,1,kuresellesme,3,kuresellesme nedir,1,kurtlar vadisi 55.bolum,1,kurtlar vadisi pusu,4,kurtlar vadisi pusu 46.bolum izle,1,kurtlar vadisi pusu 47.bolum izle,1,kurtlar vadisi pusu analiz,1,kurtlar vadisi pusu yeni sezon,1,kuşak ve yol girişimi,3,kutup,1,kuzey irak,10,kuzey irak harekati,1,kuzey kore,4,kuzey suriye,1,küresel hegemony,1,küresel hegemonya,2,küresel imparatorluk,1,küresel rekabet,2,küresel ticaret,1,latin amerika,1,leap,1,leap motion,1,lebron james twitter,1,lee van cleef,1,lenin,1,leviathan,1,liberal uluslararası düzen,1,libya,13,libya turk insaat,1,libyada olaylar,1,libyali,1,lig,2,lig tv,1,liman,1,lopez,1,lubnan,1,lubnan hukumet krizi,1,luccarian,1,lübnan,2,mac analiz,1,mackinder,1,mahsun kirmizigul,1,Makale,223,malezyai el-kaide,1,maliki,1,manifesto,1,manolo,1,manset,3,manuel zelaya,1,Map of Energy,1,mars,1,marsa seyahat,1,martin scorsese,1,mattis,2,mavi marmara,2,mayıs,1,meatball,1,mecidiyekoy,1,mecliste konusma,1,media,1,medvedev,1,medya,9,mehdi savaşları,1,mehmet barlas,1,meksika ve blog,1,melih gokcek,1,memati,1,mendil satan cocuklar,1,merkel,1,meshur fasulyem,1,metal FIRTINA,1,metin erksan,1,metro,1,metrobus,3,Mevlana Celaleddin RUMİ ve NOSTRADAMUS,1,mexico,1,meydan,1,meyve sikacagi,1,meyve suyu,1,mezhep,1,mezopotamya,1,michael jackson,1,middle east and soft power turkey,1,milliyetçilik,1,minare,1,minare yasagi ve avrupa,1,mineral,1,misir,6,misir devrimi,1,misir halk isyani,1,misir isyani,1,misir ve devrim,1,misrata,1,mitrany,1,mizah,3,modern,3,modern tip,1,modernizm,1,moğolistan,1,mohsen makhmalbaf,3,morgenthau,1,mortgage,1,moskova,2,msn roportajlari,1,mubarek,4,mubharek,1,mucadele,2,mudahale,1,mudanya,1,mugla,1,muhalefet,1,muhammed yusuf,1,muharrem ince,1,muhendis,1,Muhiyddin-i ARABİ,1,muhsin yazicioglu,2,muhtesem yuzyil,2,multipolar world,1,murdoch,1,muro,1,musavi,1,musevi,1,muslum gurses,1,musluman kardesler,1,mussolini,1,mustafa sarigul,2,musterek dostumuz,1,myanmar,1,napolyon,2,nasa,1,nato,15,nato genel sekreter,1,nato isaf,1,nazi,1,nazi iktidari,1,necati cumali,1,necip fazıl kısakürek,1,Nedir?,2,nejat isler,1,nemeth,1,neo-pers imparatorluğu,1,Nevşehir,1,new england patriots,1,new york,1,new york'ta bes minare,1,newspaper,1,newyork,2,newyork giants,1,Nietzsche oldu Bir Hipopotam Olarak Yeniden Dogdu,1,nijerya,2,nuclear crisis,1,nufus sayimi,1,nukleer,2,nuri alco,1,nusayri,1,nükleer,1,nükleer görüşmeler,2,obama,20,obama doktrini,1,obama health care,1,obama kazandi,1,obama mecliste,1,obama saglik reformu amerika,1,obama ve jintao,1,obamanin afganistan plani belli oldu,1,obamanin meclis konusmasi,1,obor,1,okan bayulgen,1,okul,2,okuma,1,olaylar,1,Olive Riley,1,olumcul tuzak,1,omdurman muharebesi,1,one belt one road,7,online muhalefet,1,opec,1,operasyon,9,operasyon kızıl deniz,1,operation,1,operation red sea,1,operation valkyrie,1,ordu,14,orhan gencebay,1,ortadogu,8,ortadoğu,11,ortak bildiri,1,ortaklık,2,osetia,1,osmanli,2,osmanli imparatorlugu,2,osmanli ve modernlesme,1,otantik,1,otobus,1,otobus yolculugu,1,otosan,1,ottoman,1,oyuncak,1,ozel sektor,1,ozgurluk,1,pakistan,6,pakize suda,1,palestine,1,pandemi,1,panini,1,para,1,paradoks,1,parali asker,1,parali ordu,1,parlamento,1,parnassus film yorum,1,parti,1,parti kapatma,1,partnership,1,pasifik,3,pastane simidi,1,patriot,1,Pekin,1,penguen,1,penguen dergisi dudullu postasi,1,people,1,peres,1,performans,1,pes,1,pes 2012,1,pes 2012 fiyatı,1,pes 2012 kaç para olacak,1,petraus,1,petrol,9,petrol fiyatları,1,picnic,1,pierre loti tepesi,1,pirinc,1,pixar,3,piyasalar,1,pizza,1,pkk,1,Platon bir gün kolunda bir ornitorenkle bara girer,1,play-off,1,play-off sistemi,1,polat,1,polat alemdar,3,policy,1,polis,2,politic,2,political party for animals,1,politika,5,politzer,1,polonya,1,pompeo,2,pop,1,populer,1,populer kultur,2,poster,1,posture,1,powerful turkey,1,prebhakaran,2,president,3,prime minister,1,problem,3,proje,2,proud,1,psikoloji,1,pulp fiction,1,putin,13,pyd,1,quentin tarantino,1,radikal hareketler,1,rafael correa,1,rajapaksa,2,raki,1,rasmussun,1,realizm,2,realizm nedir,1,recep ivedik,2,recep ivedik 2,1,recep tayyip erdogan,1,reel politik,1,referandum,2,rekabet,3,reklam,1,resim,1,restrepo,1,resurgence,1,richard gere,1,richard holbrooke,1,richard sarafian,1,rivalry,5,road,1,robert cox,1,robert scheer,1,robertdeniro,1,roj tv,1,roportaj,1,ruhlar,1,rupert,1,rus,3,rus istihbaratı,1,russia,10,rusya,39,rusya'da yasam,1,s300,1,s400,1,saad hariri,1,sabah,1,saddam,1,sadr,1,sah rejimi ve iran,1,sahaf,1,sahan gokbakar,2,sahte kabadayı,1,saitabat,1,saitabat waterfall,1,sakar şakir,1,saldiri,2,salgın,1,salman,1,sam amca,1,samet aybaba,1,samire makhmalbaf,3,sampiyon,1,sampiyon fenerbahce,1,sampiyonlar ligi,1,samsung,1,sanal gerçeklik,1,sanal para,1,sarem,1,sarigul,1,sarkisyan,1,sarkozy,1,sarkozy ne yapacak,1,saudi arabia,1,sava abd Irak afganistan somali,1,savas,13,savaslarin ulkesi,2,savaş,7,savaşçı kurt diplomasisi,1,savunma bütçesi,2,scarface,1,schengen visa,1,schengen vizesi,1,seal,1,secim,4,securatization,1,security,1,sehit,2,sehitler,2,sehitler olmez,1,seksenler,1,sekteryan,1,serdar akinan,1,seref zazaoglu,1,seref zazaoglu resimleri,1,serif mardin,1,sezercik,2,shangri-la dialogue,1,show tv,1,shutter island,1,shutter island filmi analiz,1,shutter island filmi yorum,1,siber güvenlik,1,siber güvenlik stratejileri,1,siber savas,1,sifir sorun,1,silah,5,simit,2,simon peres,1,sinbo,1,Sinema,39,sinema iran,3,singapur,2,sino,1,Sinop ve Şırnak,1,sipri,1,sisli belediyesi,1,siyah devrim,1,siyahlar,1,siyasal kultur,1,siyaset,8,Siyasi Tarih,4,siyasi tarih ozet,1,Slumdog Millionaire,1,smilodon,1,smith,1,soft power,1,soft power turkiye,1,soguk,1,sogutlucesme,1,soğuk savaş,3,sokak cocuklari,1,sol,1,Son Dakika,1,son donem turk sinemasi,1,sony dsc 600,1,sorun,3,sosa,1,sosyal kredi sistemi,1,sosyal medya,1,sosyal medya nedir,1,sosyoloji,1,sovyetler,1,Spor,1,Sport Turkish Car 1600,1,spykman,1,sri lanka,4,sscb,3,Stanley M. Honer,1,stauffenberg,1,stc,1,steve jobs,2,steve jobs'un konusmasi,1,strateji,10,stratejik derinlik,2,stratejik ittifak,2,stuxnet,1,su,3,subasi lokanta,1,subat,1,sudan,4,sudan savasi,1,sukiyaki,1,sukiyaki western django,1,sun tzu,1,sunni,1,super kahraman barack obama,1,super lig,1,superbowl,1,superlig,1,suriye,11,suriye meselesi,1,suriye plan,1,susamli tavuk,1,susuz yaz,1,suudi arabistan,9,sümer,1,sylvester stallone,1,şangay,1,şangay işbirliği örgütü,1,şiö,1,tablet bilgisayar,1,tablet bilgisayar alirken dikkat edilmesi gerekenler,1,tabloid,1,tabloid gazete,1,taiwan,2,takeshi miike,1,taksim,1,taliban,2,talih,1,Tam Gün Yasası ve Doktorlarımız,1,tamil,3,Tamil Kaplanları,3,tango,1,taraf,4,tarih,3,tarihin sonu,2,tarihsel,1,tatbikat,1,tayvan,7,Tayvan seçimleri,1,taze meyve suyu,1,tdh,2,tea,1,teknik direktor,1,teknoloji,2,telefon,1,televizyon,3,teror,4,teror saldirisi,1,terorism,2,terorist,1,terorizm,1,thank,1,The Blog Writing the Most Reading of the World,1,the expendables,1,the hurt locker,1,The Imaginarium of Doctor Parnassus,1,think,1,think thank,1,thomas c. hunt,1,Thomas Catheart,1,ticaret,2,ticaret savaşı,1,ticaret savaşları,3,ticari,1,ticari savaş,1,tigers,1,times,2,tinerci,1,titanlar,1,titanlarin savasi,1,tom waits,1,tony montana,1,Top 10 Mexico Blogs,1,toplanti,1,toplum,1,toplumsal,3,toplumsal fay hatti,1,Trabzon,1,traffic,1,trafik,2,tren istasyon,1,trump,18,Tsai Ing Wen,1,tsai ing-wen,1,TSK,9,tuketim,1,tunus,3,turban,1,turbulen,1,turgut ozatay,1,turist,1,turizm,1,turk,2,turk dis politikasi,1,turk futbolu,1,turk isciler,1,turk sinema,3,turk sinemasi,2,turk sinemasi basarili mi,1,turk telekom arena,1,turk televizyonlari,1,turkcell super lig,1,turkey,3,turkey blog,1,turkish,2,turkish bloggers,1,turkiye,20,turkiye arastirmalari,1,turkiye degisim hareketi,2,turkiye devleti,1,turkiye ve kuzey irak,1,turkiye votka,1,turkiye-israil iliskileri,1,turkiye'de toplum ve siyaset,1,turkiye'den vize istemeyen ulkeler,1,turkler isyan iran urmiye,1,turksinema,1,türkiye,3,tv,1,TV8,1,twitter,2,twitter ne ise yarar,1,twitter nedir,1,ucube heykel,1,uds,1,uefa,1,ukraine,3,ukrayna,6,uludag,1,ulus,2,ulus devlet,1,ulusal güvenlik,1,uluslararası iliskiler nedir,1,uluslararası siyaset,1,uluslararasi ekonomik iliskiler,1,uluslararasi iliskiler,2,uluslararasiiliskiler,1,ulvi dogan,1,uncle sam,1,universite,1,up,1,up filmi,1,urmiye,1,us,11,usa,22,uzay,1,uzun ateşkesler dönemi,1,vahsi,1,valkyrie,1,van,1,van depremi,1,van yardim,1,vanishing point,1,Vanspor...,1,varan,1,varan bus,1,varan turizm,1,varil fiyati,1,vekalet savaşları,1,video blogging,1,vietnam,1,visa,1,viyana kongres,1,vize,1,vodka,1,vostok 2018,1,votka,1,waever,1,waltz,1,wang yi,3,war,10,waterfall,1,wendt,1,western,1,why did I start to post blog,1,wikileaks,1,wikileaks depremi,1,will smith,1,wolf warrior diplomacy,1,Wordpress,1,xapo,1,xe,1,xi jinping,9,yada Dr.Bedri Ruhselman,1,yahsi bati,1,yahsi bati cem yilmaz,1,yakt,1,yapay zeka,1,yapisalci yaklasim,1,yargi,1,yas,2,yasama meclisi,1,yasli blogcu,1,yaz,1,yazi,1,yazmak,3,yazmamak,1,yemek,1,yemen,2,yemin toreni izle,1,yeni chp,3,yeni dunya duzeni,1,yeni düzen,1,yeni japonya,1,yeni nesi blogculuk,1,yeni nesil,1,yerel secimler 2009,1,yerli teknik adamlar,1,yes we can,1,yesilcam,6,yilmaz vural,1,yok,2,yolcu,2,yolsuzluk,1,young boys,2,youtube,1,yukari bak,1,yukselen guc turkiye,1,yuvarlama,1,zafer algoz,1,zam,4,zaman,9,zeytinbagi,1,zihin kontrolu,1,zindan adasi,1,zirve,3,ziyaret,1,zte,1,zulfikar tanklari,1,
ltr
item
Hüseyin Korkmaz: Çin'in Askeri Modernizasyonu ve ABD'nin Küresel Telaşı
Çin'in Askeri Modernizasyonu ve ABD'nin Küresel Telaşı
ABD Savunma Bakanlığı tarafından ABD Kongresine sunulan ve "Çin’in askeri gelişimini" içeren rapor iki ülkenin rekabetinin keskinleştiği şu günlerde
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6eUCP0VKkqK6PXdR4ozH_fOii1Yp_XshalzY2v-c7nqekTnN4Y71nNXBL4aZf87CB3ZfJLn2QhksDPtDsSj4hSaCzR-HyfQCz0ik-aKyXHTBZZMwxB32jZzdz9yxfvIFgADr1UHevBHtx/w443-h500/Eg_Sh2uXkAA8O7q.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6eUCP0VKkqK6PXdR4ozH_fOii1Yp_XshalzY2v-c7nqekTnN4Y71nNXBL4aZf87CB3ZfJLn2QhksDPtDsSj4hSaCzR-HyfQCz0ik-aKyXHTBZZMwxB32jZzdz9yxfvIFgADr1UHevBHtx/s72-w443-c-h500/Eg_Sh2uXkAA8O7q.jpg
Hüseyin Korkmaz
https://www.hussoloji.com/2020/09/cinin-askeri-modernizasyonu-ve-abdnin.html
https://www.hussoloji.com/
https://www.hussoloji.com/
https://www.hussoloji.com/2020/09/cinin-askeri-modernizasyonu-ve-abdnin.html
true
9221425276943969724
UTF-8
TÜM YAZILARI YÜKLE. YAZI BULUNAMADI. HEPSİNİ GÖSTER. DEVAMINI OKU: YANITLA İPTAL SİL By ANA SAYFA SAYFALAR YAZILAR TAMAMINI GÖSTER ÖNERİLER Etiketler ARŞİV ARAMA TÜM YAZILAR ARAMAYA UYGUN BİR YAZI BULUNAMADI ANA SAYFAYA DÖN PAZAR PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PZR PZT SAL ÇAR PER CUM CMT OCAK ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK OCK ŞBT MRT NSN MAYIS HAZ TEM AĞT EYL EKM KSM ARL ŞİMDİ 1 DAKİKA ÖNCE $$1$$ DAKİKA ÖNCE 1 SAAT ÖNCE $$1$$ SAAT ÖNCE DÜN $$1$$ GÜN ÖNCE $$1$$ HAFTA ÖNCE 5 HAFTA ÖNCE TAKİPÇİLER TAKİP ET Bu yazı abonelere özeldir. 1: Sosyal medyada paylaştıktan sonra yazıyı okuyabilirsiniz. 2: Yazıyı okumak için sosyal medyada yaptığınız paylaşıma tıklamanız gereklidir. KODLARI KOPYALA HEPSİNİ SEÇ TÜM KODLAR KOPYALANDI Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler