Küresel fetret devrinde sistemik tahayyüller ve hegemonya

Dünya eski 'anlatıların' çöküp yerine yenilerinin inşa edil(e)mediği belirsiz bir sürece girdi. Gramsci'nin interregnum (hükümdarsız dönem) dediği kür

Dünya eski 'anlatıların' çöküp yerine yenilerinin inşa edil(e)mediği belirsiz bir sürece girdi. Gramsci'nin interregnum (hükümdarsız dönem) dediği küresel bir fetret devrindeyiz.

Kitlelerin siyasal olana yabancılaştığı ve küresel düzenin hoyrat bir şekilde parçalandığı sismik bir dönem.

Bu sismik dönemde jeopolitik saikler daha akışkan hale gelirken güvenlik alanında yaşanan ve insicamı bozan belirsizliklerin giderek artacağını ve bu çerçevede ciddi kırılmalar meydana geleceğini söylemek mümkün.

Zaten halihazırda Ukrayna krizi ile böyle bir sürecin galebe çaldığını ve giderek yayıldığını söyleyebiliriz.

Hem ülkeler nezdinde hem de ülkeler arası ilişkilerde değişim ve dönüşüme yönelik ciddi bir jeopolitik basıncın ortaya çıktığı görülüyor. Bu basınç, tarihin istikametini nasıl değiştirir? Uluslararası sistem, ülkelerin “taraf tutmaya zorlandıkları” yeni bir soğuk savaş sürecine mi itiliyor? Bu sorulara kapsayıcı cevaplar vermek için henüz erken.

Bir önceki soğuk savaşın hemen bitiminde, rüştünü ispat ettiği zannı ile hareket eden ve belli ölçülerde hüsn-i kabul gören liberal anlatı artık sistemi total çerçevede tatmin/ikna edecek bir model üretemiyor.

Sosyal ve ekonomik bağlamda derinleşen organik kriz bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeler ile asimetrik bir bükülme yaratırken söz konusu asimetri ülkeleri sistemik kabullerden uzaklaştırmaya ve kendi yollarını çizmeye itiyor.

Tarih, doğrusal bir hat üzerinde cereyan etmiyor. Tarihin istikameti konusunda söylenebilecek tek şey kaotik bir belirsizlik. Olaylar ile cisimleşen tarihsel dizilimin gerisinde yatan ilkeleri, güdüleri ve kaynakları idrak etmek için İbni Haldun'un Kitab'ül İbar'ında geçen "ibar" gibi hariçten dahile doğru giden tefekkür gerekiyor.

Bu belirsizliğin aşılması ya da tarihin radikal bir anafora kapılmasını önlemek ise insanoğlunun ortak çabasına bağlı. Tüm insanlığı kapsayacak ve kabullenilecek yeni bir büyük anlatı çabasına. Daha doğrusu çeşitli olasılıkları içinde barındırma kapasitesi olan yeni bir müesses nizam anlatısına.

İşte bütün bu hengamenin ortasında dünya düzeninin gidişatını tartışma çabaları da büyük bir önem kazanıyor. 

Küresel bir düzensizliğin eşiğindeyiz. Bunu basit bir biçimde hegemonsuz bir dönem (interregnum) olarak tanımlamak mümkün. Tabi bu noktada öncelikle “hegemonya” dediğimiz şeyin küresel düzen çerçevesinde bir tercih mi, zorunluluk mu ya da sistemik anarşinin değiştirilemez bir gerçeklik mi olup/olmadığını tartışmak gerekiyor.

Bu tartışma çeşitli teorilerin muhkem mevkilerine saldırmaktan ziyade teorinin ötesine geçen ve onun gerçeklik ile olan ilişkisine daha doğrusu "pratiklerle" olan bağlantısına vurgu yapmayı öncelemeli diye düşünüyorum. Çünkü dünyayı idrak etme yolunda gösterdiğimiz çaba tarihsel olarak koşullanmış bir haldedir. Dolayısı ile rasyonel açıdan uygulanabilir olanı bulma arayışının istikbali aynı zamanda içinden geçtiğimiz gerçekliği anlamamıza bağlı.

Hegemonya kavramının küresel çerçevede nasıl kavramsallaştırıldığı özellikle rasyonel zeminde izaha muhtaç bir durum. Ülkelerin maddi, kurumsal ve fikri yapılarının genişleyerek dışarı yayılması sonucunda oluşan küresel hegemonya, genellikle dünya savaşı gibi büyük kırılmalar sonrasında tahkim ediliyor.

Hegemonya hangi ölçekte olursa olsun kendisini maddi, söylemsel, kurumsal ve belirsiz pratiklerin bir karışımıyla inşa edip sürdürüyor. Daha sonra da tabi olanların kabulune mazhar bir biçimde "zorlayıcı" güç ile beraber meşruiyet yaratmaya çabalıyor.

Hatta Gilpin’in deyimi ile küresel bir hegemon aynı zamanda ulusal güvenliğin bir garantörü ve çevresel istikrarı sağlayıcı bir işleve sahip olarak algılanıyor. Hegemonik istikrar teorisi çerçevesinde düşünürsek hegemonik olmayan sistemlerin 'doğal olarak istikrarsız' olduklarını ve bu nedenle küresel istikrarın, söz konusu küresel hegemonyanın mevcut düzeni istikrarlı hale getirme kapasitesine bağlı olduğunu öne sürebiliriz.

En azından tarihsel deneyimler bize böyle söylüyor. Buradan yola çıkarak hegemonya açısından tarihsel koşullara bir göz atabiliriz.

ABD, 2.Dünya Savaşı sonrasında seferber ettiği maddi kaynakları ile savaşın kaderinde önemli bir rol oynadı. Daha sonra kurumsal yapılar inşa ederek süreci tamamlamaya çalıştı. Ancak daha da önemlisi fikri alanda küresel çerçevede kurulan “hegemonik politik/kültürel ve ekonomik” yapı sürecin işlemesinde büyük rol oynadı.

Zaten hegemonyanın inşasından çok “sürdürülebilmesi” önemli. Burada hegemonyanın inşasından ziyade bunun “kabul görmesi” ve söz konusu hegemonyanın boyunduruğu altında olanların/zorunda kalanların meşrebine uygun olması gerekiyor. 

Hegemonya artık sadece maddi, kurumsal ve fikri alanda cereyan etmiyor. Bugün askeri ya da ekonomik güç, hegemonya inşa etme ve sürdürebilme hususunda temel unsur değil. BM ve NATO gibi örgütlerin içine girdikleri buhranlardan “kurumsal yapılanma”nın da eskisi gibi tahkim edici olmadığı görülüyor.

Fikri alanda inşa edilen ‘hegemonik değerler’ ise tamamen parçalanmış durumda. Batı nezdinde üretilen ve küresel ölçekte uygulanan değerler sistemi sistemin kenarına itilmiş kahir ekseriyetin onayını alamıyor. Söz konusu hegemonik düzenin uzun zamandır böyle bir onay arayışında olduğu da şüpheli.

Bugün içinden geçtiğimiz kaotik dünya düzeni, çözülemeyen bu yapısal çelişkilerin bir sonucu olarak öne çıkıyor. Maddi gücün odağı devletten sermayeye doğru akıyor. Bu durum kamu gücü ile sermaye arasında bir asimetri yaratırken ekonomik ve sosyal yeni çatışma hatlarını tetikliyor. Fakat yine de hegemonik inşa çerçevesinde en belirleyici unsurun hala “devletler” olduğunu da unutmamak gerekiyor.

ABD’nin 1945 sonrasında kurduğu düzen belirli ölçülerde stabil bir yapı üretirken zamanla aşınmaya başladı ve özellikle Soğuk Savaş’ın hemen akabinde Rusya ve Çin’in sistemin sürdürülebilirliği konusundaki rahatsızlıkları yüzeye çıkmaya başladı. İki devletin son zamanlarda ortaklaşa bir mukabeleye teşne olması var olan rahatsızlıkları büyüttü.

Bu rahatsızlığı hem tarihsel hem de jeopolitik bir yapı içinde okumak mümkün. Maddi alanda genişleyen ve yükselişe geçen Çin’in yanına Rusya’yı da alarak dillendirdiği alternatif dünya düzeni söylemi bu çerçevede önemli bir bulgu.

Tabi burada öne çıkan bir paradoksu da görmek gerekli. Alternatif bir dünya düzeni öneren Çin ve Rusya yine sistem içerisinde hareket eden ve maddi, söylemsel ve kurumsal birikimlerini mevcut sistem içerisinde devam ettiren güçler. Aslında bu güçlerin dünya düzenine yönelik değerlendirmeleri bir noktada akla Hegel'in Aufhebung kavramını getiriyor. Yani geçmişin reddedildiği ancak doğmakta olan yeni aşama içerisinde "korunduğu" bir süreç. 

Bilinen bir dönemden bilinmeyene geçiş belki bugün içinden geçtiğimiz süreci ifade eden en iyi tümce. Küresel hegemonya da böyle "post" bir sürece doğru evriliyor. Bu noktada mevcut düzene muhalif unsurların alternatif öneriler getirmesi normal karşılanabilir ama bunun "uygulanabilirliği" ve rasyonel olan ile ilişkisi asıl meseleyi oluşturuyor.

Burada Çin ve Rusya tarafından alternatif olarak gündeme getirilen şeyin “çoklu bir hegemonya” önermesi olduğunu iddia edebiliriz.

Yani mevcut hegemonik çerçevenin devamı ile beraber çoklu bir güç konfigürasyonu eşliğinde Çin ile Rusya gibi ülkelerin de sistemik söz söyleme hakkının onanması talep ediliyor. O zaman karşımıza bölgesel ve yerel hegemonyaların oluşturduğu karmaşık ancak sürdürülebilir kırılgan bir küresel hegemonya örüntüsü çıkıyor. 

Bu hipotetik tahayyül aynı zamanda yeni dünya düzeni önermesine onay verecek kenardaki ülkelerin içine yuvarlandıkları bir prekarizasyon (güvencesizleşme) sürecine de işaret ediyor.

Bu tahayyül içerisinde örneğin bölgesel, yerel ya da küresel hegemonyaya tabi olan diğerlerinin merkezi güçle ilişkileri hangi rasyonel çıkarlar üzerinden yapılanacak?

Bu önemli bir soru.

Örneğin Çin’in Afrika kıtasında karşılıklı kalkınma ile mobilize edilen hegemonik nüfuzunda merkezi çıkarlar ile bölge ülkelerinin çıkarları nasıl bir rasyonel düzlem üzerinde tahkim ediliyor?

Çin muhtemelen tüm bölgeler ölçeğinde kendi çıkarları ile bölge ülkelerinin çıkarlarını uyumlulaştırmaya çalışarak çoklu bir hegemonik yapının inkişafını sağlamaya çalışıyor.

Sonuç olarak tüm bu olasılıkların ışığında küresel yönetişimin yeniden tanımlanması elzem. Cox'un dediği gibi kuram gerçekliği takip eder ama onu önceler ve aynı zamanda şekillendirir. Dolayısı ile dünya düzenine yönelik tasavvur edilecek yeni önermelerin bu uygulanabilir gerçeklik zemininden ayrılmaması gerekiyor.

Teorik çerçeveye saplanan entelektüel temayülün bu noktada meta-teorik bir eğilime ve pratiklerin daha derli toplu bir tefekkür sonucunda tasavvur edilen/edilecek olana nüfuz etmesine cevaz veren bir yolu takip etmesi mantıklı gibi görünüyor.

1945 sonrasında neşet etmiş mevcut müesses nizamın lağvedilmesine yönelik muhalif eğilimin son zamanlarda daha fazla kabarması toplumsal ve siyasal yapıların yoğun şekilde çözülmesine ve bunun dünya düzenine olan etkisine yorulabilir.

Bu bağlamda Çin ve Rusya, alternatif düzen önerileri ve mevcut düzene karşı stratejik çabalarını tahkim edip “ittifak” yolunda ilerlerken ABD öncülüğünde senkronize olmaya çalışan Batı, hegemonik bir restorasyon peşinde. Bu restorasyon fikrinin özellikle Ukrayna krizi ile beraber acilci bir aşamaya geçtiği ve mobilize olduğunu söylemek mümkün.  

Küresel güçlerin hegemonya konusunda içine düştükleri bu açmazda artık kimsenin ideal bir küresel yönetişim talebi hemen hemen yok. Uluslararası toplumun ideal bir küresel hegemon ya da çoklu bir hegemonik yapıdan ziyade var olan durumun daha da kötüye gitmemesi, en azından “idare edilebilir bir dünya düzeninin” inşa edilmesinden başka bir beklentisi kalmamış durumda.

Yazının başında belirttiğim gibi büyük anlatılar çöküyor. Bu minvalde güç ilişkileri değişiyor ve küresel hegemonik düzeni destekleyen hiyerarşik yapı sorgulanıyor. Bu bağlamda dünya düzeninin hegemonik örüntü içerisinde yeniden tahayyül edilmesi büyük önem kazanıyor. Bu tahayyül çabasına teorik bir derinlik kazandırmak ve pratik ile arasında büyüyen “çatlağı” kapatmak ayrıca önemli. Öte yandan Braudel'in üzerinde durduğu longue duree kavramında olduğu gibi uzun dönemli tarihsel yapılara öncelik veren bir yaklaşımı da korumak gerekiyor.

Bugün ABD ve Çin arasında cereyan eden ticaret/diplomasi/teknoloji savaşını küresel bir hegemonya mücadelesi şeklinde okuyabiliriz. Söz konusu mücadele alternatif yeni bir dünya düzeni ya da mevcut dünya düzeninin restorasyonu gibi olasılıkları içeriyor. Ya da belki ABD ve Çin’in beraber var oldukları “çoklu bir hegemonik konfigürasyon” modeline geçişi de tetikleyebilir. Farklı hegemonik unsurların makro seviyede nasıl bir araya gelebileceği ve bu ihtimalden küresel bir kollektivizm'in ortaya çıkıp çıkmayacağı bir başka önemli soru.

Ancak şu ana kadar ortaya çıkan bulgular karşıt blokların belirmeye başladığını yeni bir soğuk savaş konseptine doğru geçildiğini gösteriyor. Bölgesel krizlerle derinleşen bu küresel fetret devrinin ne kadar süreceği ve bu açmazın içerisinden nasıl çıkılacağı belirsizliğini korurken teorik çerçevede geliştirilecek ayrıntılı tahayyüller ve insanlığın ortak çabası, küresel yönetişimin geleceğinde önemli bir yere sahip olacak.

Dr.Hüseyin Korkmaz. 

Yazar, başta ABD-Çin ilişkileri olmak üzere Çin ve Asya Jeopolitiği üzerine odaklanan bir araştırmacıdır. 

@drhkorkmaz

YORUMLAR

Ad

1 Mayis,2,127 saat,1,1789,1,1984,1,2.mahmud,1,2003,2,2007,1,2009 Honduras Darbesi,1,2009 local elections istanbul,1,2009 yerel secimler analiz,1,2010-2011 sampiyon fenerbahce,1,2011 chp secim,1,2014,2,28 subat,1,80-039ler,1,90-039lar,1,A.Demir,1,A.Gücü,1,ab,5,abbas kiarostami,3,abd,107,abd askeri,1,abd dış politikası,7,abd ordusu,6,abd savunma bakanlığı,1,abd sinema sanayi,1,abd-çin ilişkileri,4,abdel fattah al-burhan,1,Abdulbari Atwan,1,abdullah abdullah,2,acik kaynak,1,aclik,1,adamin biri doktora gitmis...gidis o gidis,1,adsense,1,afd,1,afgan,3,afgan halki,3,afgan ordusu,3,afganistan,21,afganistan güvenliği,2,afganistan seçimleri,2,afganistanda ne yapmali,1,afghan war,1,afghanistan,5,afis,1,africa,1,afrika,7,Agenda,1,ahmedi nejad,2,ahmedinecad,1,ahmedinejad,3,ahmet davutoglu,2,ahmet davutoğlu,1,ak parti,3,akademik yazmak,1,akita,1,aktutun jandarma,2,aktutun karakolu,2,al pacino,1,Aleksey Petrosian,1,ales,1,alex,1,ali surmeli,1,ali şen,1,aliyev,1,alkislarlayasiyorum.com,1,almanya,4,alternative columnist,1,altinizcizdiklerim,1,america,4,american,1,american health reform,1,amerika,16,Amerika,1,amerika saglik reformu,1,amerikan dis politikasi,1,amerikan futbolu,1,amiri,1,anadol,1,anadol stc-16,1,anadolu,2,analiz,4,anayasa,1,and,1,animal,1,animasyon,2,ankara,2,ankaragucu,1,ankaragucu kume duser mi,1,apec,1,apple,1,arabesk,3,arap,1,arap bahari,2,arap basini,1,arap dunyasi,1,arap halk hareketleri,1,arctic,1,arog,1,artun yeres,1,asabiyye,1,asim velioglu,1,asker,17,asker TSK sava,1,askeri,2,askeri gelişim,1,askeri harcama,1,askerler,1,aslan,1,asphalt,1,asphalt paved,1,Asya,25,ata demirer,2,ata nirun,1,ateşgücü,1,aukus,2,australia,1,avci,1,Avcilar-Zincirlikuyu,1,avrasya,2,avrasya projesi ve kirgizistan,1,avrupa,3,avustralya,3,axis shift,1,ayaz,1,Aydın,1,aykut hoca,1,aykut kocaman,3,aziz yildirim,1,b sinifi amerikan filmleri,1,baas,1,bacasiz sanayi,1,bada,1,bağdadi,1,bahreyn,1,baklava,1,balıkçı tekneleri,1,barack,1,barack husein obama,2,barack huseyin obama turkiye'de,1,barack hussein obama,1,barack obama,5,Barack Obama Cairo Speech,1,barack obama yemin toreni izle,1,Barack Obama'nın Mısır Konuşması,1,barış görüşmeleri,1,barlar sokagi,1,barry newman,1,barzani,1,Baskan,2,baskan obama,1,baskanlik,1,baskanlik sistemi nedir,1,bati libya,1,bayrak,2,bayram,1,bbp,1,bechtel,1,bedrettin,1,behzat,1,behzat c,1,belediye,3,belucistan,2,benzin,1,benzin 4 lira,1,benzine zam,1,besiktas,1,beşir,1,beyaz,1,beyazit sahaflar carsisi,1,beyazit sahaflar carsisi nerede,1,Biden,8,big data,1,bilgi,1,bilimkurgu,1,bir zamanlar kuveyt,1,bira,1,biscuit,1,bitcoin,2,bitcoin wallet,1,biyoyakit,1,blackwater,1,Blog,32,blog servisleri,1,blog yazarlığı,2,blog yazmaya neden basladim,1,blogcu,17,blogcu ordusu,1,blogcu.com,3,blogculuk,4,blogger,12,blogger acildi,1,blogger army,1,blogger.com,1,blogging,2,blogosfer,2,blogspot,1,bm,1,bm 1973 sayili karar,1,bm raporu,1,bodrum,2,boko haram,1,bolivya,2,bolton,1,bolunur mu,1,bop,1,bosch,1,bölgesel güvenlik,1,bölgesel hegemonya,2,bölgesel ittifak,1,brent,1,brezilya,1,britain,1,britanya,1,bruce lee,1,bruce willis,1,bugun gazetesi,1,bukres,1,burger,1,bursa,4,bush,3,büyük doğu dergisi,1,cam tavan sendromu,1,carr,1,carter,1,catisma,2,cavit akarsu,1,cem y?lmaz,1,cem yılmaz,2,cemal aydin,1,ceo,1,ceto,1,cevat akarsu,1,chabahar,1,challenge,1,charles bukowski,1,charles dickens,1,charlize theron,1,china,25,chp,5,chp kurultay,1,chris hedges,1,christopher nolan,1,churchill,1,cilgin proje,1,cin,3,cin ve obama,1,city architecture,1,clash of the titans,1,claus von stauffenberg,1,Cloudy With A Chance Of Meatballs,1,cocuk esirgeme kurumu,1,cocuklar,2,cokuluslu sirket,1,Cold War,1,competition,1,concrete,1,concrete road,1,coronavirus,1,covid-19,1,cox,1,cpec,1,Cumalikizik Village,1,cumhuriyet,2,cumhuriyet halk partisi,1,cumhuriyetciler,1,cuneyt arkin,2,Ç.Rize,1,çatışma,1,Çeviriler,5,çin,76,çin dış politikası,2,çin ordusu,3,çin sineması,1,çin-pakistan,1,çin'in dış politikası,1,Çorum,1,dadas hasan,1,daglik karabag,1,Daniel Klein,1,danimarka,1,danny boyle,2,dante lam,1,david galula,1,davos,2,davutoglu,5,democracy,1,demokrasi,6,denge,4,deniz baykal,1,deniz milisleri,1,deniz ulke,1,deniz ulke aribogan,1,Dennis L. Okholm,1,deprem,2,deri,1,dersane,1,dershaneler,1,dev kedi,1,devlet,12,devlet nedir,1,devrim,9,devrim 2.0,1,devrim demirel,1,devrimci kaddafi,1,di caprio,2,dialogue,1,digiturk,1,dikiştutmaz sabri,1,diplomasi,5,diplomat,1,direktuvar,1,diriliş,1,dis politika,1,diyalog,1,diyarbakir,1,dizi,3,django,1,doctor parnassus,1,dodge challenger,1,dogu avrupa,1,dogu libya,1,doksanlar,1,doktor,1,doktrin,1,dolar,1,domuz gribi,1,Don elkins,1,donerci eminonu,1,dram,1,dudullu,1,dudullu postasi,1,durus,1,Dünya,63,dürüm,4,e-kitap,1,ebu ala el afri,1,egitim sistemi,1,egypt,1,ekmek,2,ekonomi,6,ekvador,1,el besir,1,el cenabi,1,el kaide,1,el mutlak,1,elektronik,1,eleştirel teori,1,eminonu,1,emniyet,1,emrah,1,emre akoz,1,en yasli blogcu,1,endonezya,1,enerji,2,england,1,english,25,eralp noyan,1,erdogan,1,Eric Von daniken,1,erol tas,1,erzurum,1,esad,3,eşref gani,2,etanol,2,etnik catisma,1,eugene safian,1,eve giden yol,1,evo morales,1,evsiz cocuklar,1,eyup,1,eyup sultan turbesi,1,factotum,1,fakir,1,fasizm,1,fast food,1,fazil say,1,felsefe,1,felsefe yapmaki flozof,1,felsefenin baslangic ilkeleri,1,felsefeye cagri,1,fener,1,fenerbahce-young boys maci analizi,1,Fenerbahçe,3,fenomen,1,fenomen dergisi,1,fetih 1453,1,fırın,1,filistin,1,film,9,film analiz,2,film elestirisi,1,foreign policy,1,forma,1,foto,3,fotograf,4,francis fukuyama,2,fransa,2,fransiz devrimi,3,franz oppenheimer,1,freida pinto,1,friendfeed,1,fsb,1,futurizm,1,fuze,1,fuze kalkani,1,fuze kalkani projesi,2,füze,1,G. Birliği,1,G.Antep,1,g20,1,g7,2,galaktikinsan,1,garanti,1,gastronomical racism,1,gates,1,gaza,1,gazete,3,gaziantep,1,gaziantep baklavacisi,1,gazze,4,gecekondu,1,gecekondu sava Irak ABD,1,gelecegin haritasi,1,gelecek,2,gelir adaletsizligi,1,gemi,2,genel baskan kilicdaroglu,1,genelkurmay,4,genelkurmay baskanligi,1,geopolitic,1,george bush,1,george clooney,1,george politzer,1,georgia,1,gerasimov,1,gerilim,2,germany,1,ghani,1,gida fiyatlari,1,giddens,1,global,1,global interregnum,1,gol,1,google,2,google keep,1,gozleme,1,graham fuller,1,gramsci,2,grotius,1,guc dengesi,1,gunes harekati,1,guney amerika darbeleri,1,guney sudan,1,guney sudan petrol boru hatti,1,gunluk kisisel gazete,1,guray,1,gursel tekin,1,guvenlik,3,guvercin ordusu,1,guzelyali,1,Gündem,30,güney asya stratejisi,1,güney kore,3,güvenlik,2,güvenlikleştirme,1,gwadar,3,haarp projesi,1,haber,3,haberler,2,haberturk,1,haberturk gazetesi,1,hachi,1,hachiko,1,Hachiko A Dog's Story,1,hadigari,1,haifa limanı,1,hakan balamir,1,hakkari,1,halford mackinder,1,halikarnas,1,halit ergenc,1,halk,4,halklar,1,halo,1,haluk bilginer,1,hamaney,1,hancock,1,hap veren amca,1,harekat,2,harem,1,hariri,1,harp akademileri,1,harun,1,hasan bulent kahraman,1,hayal,1,hayalet,1,hayat,3,hayvan partisi,1,hayy kitap,1,health care,1,heartland,1,hedging,1,hegemony,2,hegemonya,8,henry chinaski,1,henry kissinger,1,hibrit savaş,6,hindistan,5,hitler,1,hobbes,1,hobsbawm,1,hoffman,1,hollywood,1,honduras,1,hong kong,2,hong kong olayları,1,howard hawks,1,ht gazete,1,huawei,1,hububat,1,hukuk,1,hukumet,1,hurrem sultan,1,husnu mubarek,2,hussoloji,12,hybrid,1,hybrid warfare,1,ırak,3,Irak,15,ırak seçimleri,1,Iraq,2,ışid,2,Işid,1,ibrahim tatlises,1,icerik,1,icerik hirsizligi,1,idam,1,idealizm,3,idealizm nedir,1,ideoloji,1,iett,1,ihh,1,ihracat,1,iklim degisme,1,iklim savaslari,1,iktidar,1,ilk turk spor arabasi,1,ilker basbug,1,imdat bayram,1,imran khan,1,imza kampanyasi,1,inception,1,ingiltere,3,insani yardim gemisi,1,insani yardim vakfi,1,internet,7,ipad,1,ipad 2,1,ipek yolu,1,iphone,1,iphone 4,1,iraj,1,irakiye,1,iran,31,iran füze,1,iran nuclear,1,iran ordusu,1,iran presidential election,1,iran secimleri,2,iran sinemasi,3,iran ve nukleer,1,iran ve turkiye,1,iran ve twitter,1,iranian cinema,3,isci bayrami,1,isciler,1,iskender,1,iskender kebab,1,iskender kebap,1,iskender ve kizi,1,iskenderin kizi,1,islam devleti,1,israel,1,israil,11,İsrail,1,israil ordusu,1,issizlik,1,istanbul,10,istihbarat,1,istihdam,1,isvicre,1,isyan,2,işbirliği,2,itaatsizlik,1,italian,1,italya,2,italya'da fasizm,1,ithalat,1,iyi yazmak,1,james franco,1,japon,1,japon ordusu,1,japonya,4,japonya demokrat partisi,1,jeopolitik,3,jim carrey twitter,1,jinping,11,jintao abd'de,1,johnny deep,1,jokowi,1,journalism for citizen,1,kachin,1,kaddafi,9,kaddafinin oglu,1,kader,2,kadikoy,1,kadir topbas,2,kahvehane,1,kalkan,1,kalpgah,1,kamil koc,1,kan,5,kanada,1,kanal d,1,kanalistanbul,1,kanalizasyon,2,kanuni sultan suleyman,1,kaos,1,kapali carsi,1,kapitalizm,1,kar,1,karachi,1,karadeniz,1,karar,2,karate,1,karsiyaka,1,karsiyaka-kasimpasa mac analizi,1,kasım süleymani,1,kasimpasa,1,kaygisizlar,1,kayhan yildizoglu,1,kc-135,1,keep,1,kemal kilicdaroglu,5,kemal sunal,3,kentucky,1,kentucky fried chicken,3,kenya,2,kerrubi,1,kesanli ali destani,1,keşfolunmak,1,kfc,2,kfc panini burger,1,kırım,2,kilic disli kaplan,1,kim jong un,2,kiraathane,1,kirgizistan isyani,1,kissinger,1,Kitap,11,kitap özet,1,kitap özet indir,1,kitap özetleri,1,kiyamet,1,kofi annan,1,kofte yagmuru,1,kola,1,komedi,2,konstrüktivizm,1,konstrüktivizm nedir,1,konvansiyon,1,kopenhag school,1,kopru,1,korengal vadisi,1,korengal valley,1,koridor,1,korku,2,kovboy millet,1,kozyatagi,1,kral halife,1,kriz,2,kucuk emrah,1,kucuk mucahit,1,kulturel,1,kung-fu,1,kupa,1,kuresellesme,3,kuresellesme nedir,1,kurtlar vadisi 55.bolum,1,kurtlar vadisi pusu,4,kurtlar vadisi pusu 46.bolum izle,1,kurtlar vadisi pusu 47.bolum izle,1,kurtlar vadisi pusu analiz,1,kurtlar vadisi pusu yeni sezon,1,kuşak ve yol girişimi,3,kutup,1,kuzey irak,10,kuzey irak harekati,1,kuzey kore,4,kuzey suriye,1,küresel hegemony,1,küresel hegemonya,2,küresel imparatorluk,1,küresel rekabet,2,küresel ticaret,1,latin amerika,1,leap,1,leap motion,1,lebron james twitter,1,lee van cleef,1,lenin,1,leviathan,1,liberal uluslararası düzen,1,libya,13,libya turk insaat,1,libyada olaylar,1,libyali,1,lig,2,lig tv,1,liman,1,lopez,1,lubnan,1,lubnan hukumet krizi,1,luccarian,1,lübnan,2,mac analiz,1,mackinder,1,mahsun kirmizigul,1,Makale,223,malezyai el-kaide,1,maliki,1,manifesto,1,manolo,1,manset,3,manuel zelaya,1,Map of Energy,1,mars,1,marsa seyahat,1,martin scorsese,1,mattis,2,mavi marmara,2,mayıs,1,meatball,1,mecidiyekoy,1,mecliste konusma,1,media,1,medvedev,1,medya,9,mehdi savaşları,1,mehmet barlas,1,meksika ve blog,1,melih gokcek,1,memati,1,mendil satan cocuklar,1,merkel,1,meshur fasulyem,1,metal FIRTINA,1,metin erksan,1,metro,1,metrobus,3,Mevlana Celaleddin RUMİ ve NOSTRADAMUS,1,mexico,1,meydan,1,meyve sikacagi,1,meyve suyu,1,mezhep,1,mezopotamya,1,michael jackson,1,middle east and soft power turkey,1,milliyetçilik,1,minare,1,minare yasagi ve avrupa,1,mineral,1,misir,6,misir devrimi,1,misir halk isyani,1,misir isyani,1,misir ve devrim,1,misrata,1,mitrany,1,mizah,3,modern,3,modern tip,1,modernizm,1,moğolistan,1,mohsen makhmalbaf,3,morgenthau,1,mortgage,1,moskova,2,msn roportajlari,1,mubarek,4,mubharek,1,mucadele,2,mudahale,1,mudanya,1,mugla,1,muhalefet,1,muhammed yusuf,1,muharrem ince,1,muhendis,1,Muhiyddin-i ARABİ,1,muhsin yazicioglu,2,muhtesem yuzyil,2,multipolar world,1,murdoch,1,muro,1,musavi,1,musevi,1,muslum gurses,1,musluman kardesler,1,mussolini,1,mustafa sarigul,2,musterek dostumuz,1,myanmar,1,napolyon,2,nasa,1,nato,15,nato genel sekreter,1,nato isaf,1,nazi,1,nazi iktidari,1,necati cumali,1,necip fazıl kısakürek,1,Nedir?,2,nejat isler,1,nemeth,1,neo-pers imparatorluğu,1,Nevşehir,1,new england patriots,1,new york,1,new york'ta bes minare,1,newspaper,1,newyork,2,newyork giants,1,Nietzsche oldu Bir Hipopotam Olarak Yeniden Dogdu,1,nijerya,2,nuclear crisis,1,nufus sayimi,1,nukleer,2,nuri alco,1,nusayri,1,nükleer,1,nükleer görüşmeler,2,obama,20,obama doktrini,1,obama health care,1,obama kazandi,1,obama mecliste,1,obama saglik reformu amerika,1,obama ve jintao,1,obamanin afganistan plani belli oldu,1,obamanin meclis konusmasi,1,obor,1,okan bayulgen,1,okul,2,okuma,1,olaylar,1,Olive Riley,1,olumcul tuzak,1,omdurman muharebesi,1,one belt one road,7,online muhalefet,1,opec,1,operasyon,9,operasyon kızıl deniz,1,operation,1,operation red sea,1,operation valkyrie,1,ordu,14,orhan gencebay,1,ortadogu,8,ortadoğu,11,ortak bildiri,1,ortaklık,2,osetia,1,osmanli,2,osmanli imparatorlugu,2,osmanli ve modernlesme,1,otantik,1,otobus,1,otobus yolculugu,1,otosan,1,ottoman,1,oyuncak,1,ozel sektor,1,ozgurluk,1,pakistan,6,pakize suda,1,palestine,1,pandemi,1,panini,1,para,1,paradoks,1,parali asker,1,parali ordu,1,parlamento,1,parnassus film yorum,1,parti,1,parti kapatma,1,partnership,1,pasifik,3,pastane simidi,1,patriot,1,Pekin,1,penguen,1,penguen dergisi dudullu postasi,1,people,1,peres,1,performans,1,pes,1,pes 2012,1,pes 2012 fiyatı,1,pes 2012 kaç para olacak,1,petraus,1,petrol,9,petrol fiyatları,1,picnic,1,pierre loti tepesi,1,pirinc,1,pixar,3,piyasalar,1,pizza,1,pkk,1,Platon bir gün kolunda bir ornitorenkle bara girer,1,play-off,1,play-off sistemi,1,polat,1,polat alemdar,3,policy,1,polis,2,politic,2,political party for animals,1,politika,5,politzer,1,polonya,1,pompeo,2,pop,1,populer,1,populer kultur,2,poster,1,posture,1,powerful turkey,1,prebhakaran,2,president,3,prime minister,1,problem,3,proje,2,proud,1,psikoloji,1,pulp fiction,1,putin,13,pyd,1,quentin tarantino,1,radikal hareketler,1,rafael correa,1,rajapaksa,2,raki,1,rasmussun,1,realizm,2,realizm nedir,1,recep ivedik,2,recep ivedik 2,1,recep tayyip erdogan,1,referandum,2,rekabet,3,reklam,1,resim,1,restrepo,1,resurgence,1,richard gere,1,richard holbrooke,1,richard sarafian,1,rivalry,5,road,1,robert cox,1,robert scheer,1,robertdeniro,1,roj tv,1,roportaj,1,ruhlar,1,rupert,1,rus,3,rus istihbaratı,1,russia,10,rusya,39,rusya'da yasam,1,s300,1,s400,1,saad hariri,1,sabah,1,saddam,1,sadr,1,sah rejimi ve iran,1,sahaf,1,sahan gokbakar,2,sahte kabadayı,1,saitabat,1,saitabat waterfall,1,sakar şakir,1,saldiri,2,salgın,1,salman,1,sam amca,1,samet aybaba,1,samire makhmalbaf,3,sampiyon,1,sampiyon fenerbahce,1,sampiyonlar ligi,1,samsung,1,sanal gerçeklik,1,sanal para,1,sarem,1,sarigul,1,sarkisyan,1,sarkozy,1,sarkozy ne yapacak,1,saudi arabia,1,sava abd Irak afganistan somali,1,savas,13,savaslarin ulkesi,2,savaş,7,savaşçı kurt diplomasisi,1,savunma bütçesi,2,scarface,1,schengen visa,1,schengen vizesi,1,seal,1,secim,4,securatization,1,security,1,sehit,2,sehitler,2,sehitler olmez,1,seksenler,1,sekteryan,1,serdar akinan,1,seref zazaoglu,1,seref zazaoglu resimleri,1,serif mardin,1,sezercik,2,shangri-la dialogue,1,show tv,1,shutter island,1,shutter island filmi analiz,1,shutter island filmi yorum,1,siber güvenlik,1,siber güvenlik stratejileri,1,siber savas,1,sifir sorun,1,silah,5,simit,2,simon peres,1,sinbo,1,Sinema,39,sinema iran,3,singapur,2,sino,1,Sinop ve Şırnak,1,sipri,1,sisli belediyesi,1,siyah devrim,1,siyahlar,1,siyasal kultur,1,siyaset,8,Siyasi Tarih,4,siyasi tarih ozet,1,Slumdog Millionaire,1,smilodon,1,smith,1,soft power,1,soft power turkiye,1,soguk,1,sogutlucesme,1,soğuk savaş,3,sokak cocuklari,1,sol,1,Son Dakika,1,son donem turk sinemasi,1,sony dsc 600,1,sorun,3,sosa,1,sosyal kredi sistemi,1,sosyal medya,1,sosyal medya nedir,1,sosyoloji,1,sovyetler,1,Spor,1,Sport Turkish Car 1600,1,spykman,1,sri lanka,4,sscb,3,Stanley M. Honer,1,stauffenberg,1,stc,1,steve jobs,2,steve jobs'un konusmasi,1,strateji,9,stratejik derinlik,2,stratejik ittifak,2,stuxnet,1,su,3,subasi lokanta,1,subat,1,sudan,4,sudan savasi,1,sukiyaki,1,sukiyaki western django,1,sun tzu,1,sunni,1,super kahraman barack obama,1,super lig,1,superbowl,1,superlig,1,suriye,11,suriye meselesi,1,suriye plan,1,susamli tavuk,1,susuz yaz,1,suudi arabistan,9,sümer,1,sylvester stallone,1,şangay,1,şangay işbirliği örgütü,1,şiö,1,tablet bilgisayar,1,tablet bilgisayar alirken dikkat edilmesi gerekenler,1,tabloid,1,tabloid gazete,1,taiwan,2,takeshi miike,1,taksim,1,taliban,2,talih,1,Tam Gün Yasası ve Doktorlarımız,1,tamil,3,Tamil Kaplanları,3,tango,1,taraf,4,tarih,3,tarihin sonu,2,tarihsel,1,tatbikat,1,tayvan,7,Tayvan seçimleri,1,taze meyve suyu,1,tdh,2,tea,1,teknik direktor,1,teknoloji,2,telefon,1,televizyon,3,teror,4,teror saldirisi,1,terorism,2,terorist,1,terorizm,1,thank,1,The Blog Writing the Most Reading of the World,1,the expendables,1,the hurt locker,1,The Imaginarium of Doctor Parnassus,1,think,1,think thank,1,thomas c. hunt,1,Thomas Catheart,1,ticaret,2,ticaret savaşı,1,ticaret savaşları,3,ticari,1,ticari savaş,1,tigers,1,times,2,tinerci,1,titanlar,1,titanlarin savasi,1,tom waits,1,tony montana,1,Top 10 Mexico Blogs,1,toplanti,1,toplum,1,toplumsal,3,toplumsal fay hatti,1,Trabzon,1,traffic,1,trafik,2,tren istasyon,1,trump,18,Tsai Ing Wen,1,tsai ing-wen,1,TSK,9,tuketim,1,tunus,3,turban,1,turbulen,1,turgut ozatay,1,turist,1,turizm,1,turk,2,turk dis politikasi,1,turk futbolu,1,turk isciler,1,turk sinema,3,turk sinemasi,2,turk sinemasi basarili mi,1,turk telekom arena,1,turk televizyonlari,1,turkcell super lig,1,turkey,3,turkey blog,1,turkish,2,turkish bloggers,1,turkiye,20,turkiye arastirmalari,1,turkiye degisim hareketi,2,turkiye devleti,1,turkiye ve kuzey irak,1,turkiye votka,1,turkiye-israil iliskileri,1,turkiye'de toplum ve siyaset,1,turkiye'den vize istemeyen ulkeler,1,turkler isyan iran urmiye,1,turksinema,1,türkiye,3,tv,1,TV8,1,twitter,2,twitter ne ise yarar,1,twitter nedir,1,ucube heykel,1,uds,1,uefa,1,ukraine,3,ukrayna,6,uludag,1,ulus,2,ulus devlet,1,ulusal güvenlik,1,uluslararası iliskiler nedir,1,uluslararası siyaset,1,uluslararasi ekonomik iliskiler,1,uluslararasi iliskiler,2,uluslararasiiliskiler,1,ulvi dogan,1,uncle sam,1,universite,1,up,1,up filmi,1,urmiye,1,us,11,usa,22,uzay,1,uzun ateşkesler dönemi,1,vahsi,1,valkyrie,1,van,1,van depremi,1,van yardim,1,vanishing point,1,Vanspor...,1,varan,1,varan bus,1,varan turizm,1,varil fiyati,1,vekalet savaşları,1,video blogging,1,vietnam,1,visa,1,viyana kongres,1,vize,1,vodka,1,vostok 2018,1,votka,1,waever,1,waltz,1,wang yi,3,war,10,waterfall,1,wendt,1,western,1,why did I start to post blog,1,wikileaks,1,wikileaks depremi,1,will smith,1,wolf warrior diplomacy,1,Wordpress,1,xapo,1,xe,1,xi jinping,9,yada Dr.Bedri Ruhselman,1,yahsi bati,1,yahsi bati cem yilmaz,1,yakt,1,yapay zeka,1,yapisalci yaklasim,1,yargi,1,yas,2,yasama meclisi,1,yasli blogcu,1,yaz,1,yazi,1,yazmak,3,yazmamak,1,yemek,1,yemen,2,yemin toreni izle,1,yeni chp,3,yeni dunya duzeni,1,yeni düzen,1,yeni japonya,1,yeni nesi blogculuk,1,yeni nesil,1,yerel secimler 2009,1,yerli teknik adamlar,1,yes we can,1,yesilcam,6,yilmaz vural,1,yok,2,yolcu,2,yolsuzluk,1,young boys,2,youtube,1,yukari bak,1,yukselen guc turkiye,1,yuvarlama,1,zafer algoz,1,zam,4,zaman,9,zeytinbagi,1,zihin kontrolu,1,zindan adasi,1,zirve,3,ziyaret,1,zte,1,zulfikar tanklari,1,
ltr
item
Hüseyin Korkmaz: Küresel fetret devrinde sistemik tahayyüller ve hegemonya
Küresel fetret devrinde sistemik tahayyüller ve hegemonya
Dünya eski 'anlatıların' çöküp yerine yenilerinin inşa edil(e)mediği belirsiz bir sürece girdi. Gramsci'nin interregnum (hükümdarsız dönem) dediği kür
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2q1tyg3km-HNqCSwD3bJdwbPgfsrD1p_bW8HMCB7XwSC82JMiftDqUz8UB_6yWC4TOwgAesdnvqSpesrBhj4ku6cQGT5LV1WVKh5OXzD3IKdZZZF9y1RlVCr3hr_HgC3SRbMjS51XO58971m8KsMZEbMcni1etlMfp5yKSWgWZRZGfSJ6s-4BB8JNKA/w640-h360/blogwar.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2q1tyg3km-HNqCSwD3bJdwbPgfsrD1p_bW8HMCB7XwSC82JMiftDqUz8UB_6yWC4TOwgAesdnvqSpesrBhj4ku6cQGT5LV1WVKh5OXzD3IKdZZZF9y1RlVCr3hr_HgC3SRbMjS51XO58971m8KsMZEbMcni1etlMfp5yKSWgWZRZGfSJ6s-4BB8JNKA/s72-w640-c-h360/blogwar.png
Hüseyin Korkmaz
https://www.hussoloji.com/2022/03/kuresel-fetret-devrinde-sistemik.html
https://www.hussoloji.com/
https://www.hussoloji.com/
https://www.hussoloji.com/2022/03/kuresel-fetret-devrinde-sistemik.html
true
9221425276943969724
UTF-8
TÜM YAZILARI YÜKLE. YAZI BULUNAMADI. HEPSİNİ GÖSTER. DEVAMINI OKU: YANITLA İPTAL SİL By ANA SAYFA SAYFALAR YAZILAR TAMAMINI GÖSTER ÖNERİLER Etiketler ARŞİV ARAMA TÜM YAZILAR ARAMAYA UYGUN BİR YAZI BULUNAMADI ANA SAYFAYA DÖN PAZAR PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PZR PZT SAL ÇAR PER CUM CMT OCAK ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK OCK ŞBT MRT NSN MAYIS HAZ TEM AĞT EYL EKM KSM ARL ŞİMDİ 1 DAKİKA ÖNCE $$1$$ DAKİKA ÖNCE 1 SAAT ÖNCE $$1$$ SAAT ÖNCE DÜN $$1$$ GÜN ÖNCE $$1$$ HAFTA ÖNCE 5 HAFTA ÖNCE TAKİPÇİLER TAKİP ET BU YAZI ABONELERE ÖZEL STEP 1: SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIN STEP 2: SOSYAL MEDYA İKONUNA TIKLA KODLARI KOPYALA HEPSİNİ SEÇ TÜM KODLAR KOPYALANDI Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler