Ukrayna krizinde Çin’in pozisyonu ve jeopolitik teyakkuz

Ukrayna krizinde durum daha karmaşık bir hal alırken ayın başında Rusya ile “sınırsız dostluk” duyurusunda bulunan Çin’in pozisyonu çok merak ediliyor

 


Ukrayna krizinde durum daha karmaşık bir hal alırken ayın başında Rusya ile “sınırsız dostluk” duyurusunda bulunan Çin’in pozisyonu çok merak ediliyordu. Şu ana kadar “tarafsız” bir çizgi izlediğini iddia eden Çin, BM’de yapılan ilk toplantıda “çekimser” oy vererek orta bir yol tutturmuş durumda.

Her ne kadar bu orta yol tutumu, BM İnsan Hakları Konseyinde yapılan oylamada Rusya ile birlikte “karşı oy" şekline dönüşse de Çin, tarafsız pozisyonunda ısrarcı.

Çin bir yandan Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı gösterirken diğer yandan Rusya’nın makul ve meşru endişelerinin giderilmesi gerektiğini düşünüyor.

Özetle Çin, söz konusu çatışmanın kısa süre içerisinde bitirilmesini desteklerken NATO'nun genişlemesi ile ilgili duruma da bir "şerh" koymayı ihmal etmiyor.

Tabi bu "orta-yol" son dönemde Çin ve Rusya arasında derinleşen ilişkiler ve Çin'in Rusya'yı kınamaktan imtina eden siyasal söylemi ile beraber okunmalı. Çin, Rusya ile olan stratejik ilişkilerinden dolayı hem uluslararası toplumu hem de stratejik partnerini üzmeyen diplomatik bir söylemi tercih etti.

Çin ayrıca Rusya ile stratejik partner olduklarını ancak ittifak içinde olmadıklarının da altını çizdi. Ukrayna'daki pozisyonun tutarlı olduğunu savunan Çin tarafı, pozisyonunu ve politikasını meselenin özüne göre belirlediğini özellikle belirtti.

Çin bununla da kalmadı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile (5) maddelik bir “duruş” metni açıkladı. Bu metinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunan Çin aynı zamanda diğer ülkelerin “güvenlik kaygılarının” da dikkate alınması gerektiğini belirtti. Rusya’nın NATO’nun genişlemesi noktasında meşru kaygıları olduğunu belirten metne göre bu kaygılar dikkate alınmalı ve çatışma da bir an önce sona erdirilmeli.

“Yeni bir Soğuk Savaş’tan hiçbir şey elde edilemez”

Söz konusu metnin yayınlanması ile beraber açıklama yapan Dışişleri Bakanı Wang Yi, “barış ve güvenlik söz konusu olduğunda, Çin büyük ülkeler arasında en iyi sicile sahiptir. Biz hiçbir zaman başka ülkeleri işgal etmedik veya vekalet savaşlarına girmedik, hiçbir zaman nüfuz alanı aramadık” yorumunda bulundu.

Ayrıca Wang Yi, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile yaptığı telefon görüşmesinde, Soğuk Savaş'ın çoktan bittiğini ve NATO'nun pozisyonunu ve sorumluluklarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Dolayısı ile Çin, 'yeni bir Soğuk Savaştan' hiçbir şey elde edilemeyeceğini düşünüyor. Hatta ABD’nin bu konuda suçlu olduğunu düşünüyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying kısa bir süre önce ABD'nin “Ukrayna'yı çevreleyen mevcut gerilimlerin suçlusu” olduğunu dile getirmişti.

Bu arada geçen ay Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Çin-Rusya ilişkilerinde bir üst sınır olmadığını söylediğini not düşmekte yarar var.

Aslında Çin’in bu tutumuna şaşmamak lazım. Rusya ile yapılan ortak açıklamada “Taraflar NATO'nun genişlemesine karşı çıkıyor ve Kuzey Atlantik İttifakını ideolojik soğuk savaş yaklaşımlarından vazgeçmeye, diğer ülkelerin egemenliğine, güvenliğine ve çıkarlarına saygı göstermeye çağırıyor” şeklinde çok net bir ifade kullanmışlardı.

Keza Münih Güvenlik Konferansında konuşan Dışişleri Bakanı Wang, “NATO, Soğuk Savaş döneminin bir ürünüydü ve şimdi mevcut duruma bakmamız gerekiyor. NATO, Avrupa'da barışı garanti edecek mi, bu gerçekten Avrupa'da kalıcı barış ve istikrara yol açacak mı? Bunun Avrupa'daki dostlarımızın üzerinde ciddi olarak düşünmesi gereken bir soru olduğuna inanıyorum” diyerek NATO’nun genişlemesi meselesinin altını özellikle çizmişti.

Rusya’nın Ukrayna saldırısının başlamasından bu yana Dünya, Çin neden kınamadı noktasında takılmış durumda ancak Hindistan da net bir şekilde kınamış değil. Hatta bazı önemli Asya ve Afrika ülkeleri de aynı durumda. Ülkeler arasında bu işin kademeli bir şekilde "yeni bir Soğuk Savaşa" dönüştüğü korkusu var. Bu durum yerini bir süre sonra taraf seçme korkusuna bırakacak gibi görünüyor.

Bununla birlikte Çin'in Putin'in yöntemlerinden rahatsız olduğuna dair işaretler olabilir mi? Evet olabilir. Şubat ayının başında Pekin’de yapılan zirvede Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna konusundaki niyetlerini Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e anlatıp anlatmadığı hala bir “muamma.”

Putin, Ukrayna ile ilgili niyetlerini eğer Xi Jinping’e açmadıysa iki ülke arasında ciddi bir “güven” krizi de yaşanabilir. Ya da Putin bu durumu anlattı ancak Çin liderliği “önleyici” bir tavır benimsemedi ise bu da başka bir krize kapı açacaktır. Ya da iki ülkenin stratejik partnerlikten daha derin bir yakınlaşmaya yöneldiğinin işareti olarak okunabilir.

Öte yandan Amerikan basınında geçen ay yayınlanan bazı haberlerde ABD istihbaratının Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceği ile ilgili bazı raporları Çin ile paylaştığı ancak Çin’in bunu umursamadığına dair hususlar öne çıkmıştı. Bu da durumu biraz daha karmaşık bir hale getiriyor.

Çin’in Rusya konusundaki tutumunda hala bir değişiklik olmadığı net. Özellikle “Rusya’ya yönelik illegal tek taraflı yaptırımlara karşıyız” şeklinde tutumunu biraz daha netleştiren yeni bir açıklama da yayınladı.

Çin’in Rusya’ya yaptırım uygulanması noktasında ciddi endişeleri var çünkü Rusya, Suudi Arabistan’dan sonra Çin’e en fazla petrol ihraç eden ikinci ülke. Petrol için yapılan ödemeler SWIFT üzerinden yapıldığı için Çin ve Rusya’nın ekonomik ilişkileri sarsıntı geçirebilir. Her ne kadar iki ülke alternatif finansal ödeme sistemleri üzerinde çalışsa da bunlar henüz emekleme aşamasında.

Öte yandan Çin ve Rusya son ortak açıklama ile yapılan enerji anlaşmaları sonrasında iki tarafında da bağımlı hale geldiği yeni bir ilişki modeline doğru gidiyor. Bu nedenle iki tarafın da birbirini feda edebilecek ölçüde bir manevra alanı bulunmuyor.

Çin kısa bir süre önce Rusya'dan tahıl ithalatına getirilen kısıtlamaları da kaldırarak önemli bir başka sinyal daha verdi. Öte yandan Rusya’dan büyük miktarda kömür alımı ile ilgili müzakereler de devam ediyor. Çin şu anda Rusya'nın en büyük ticaret ortağı ve ikili ticaret hacmi 2021'de yüzde 36 artarak 147 milyar dolara ulaştı.

Çin, geçiş döneminde nötr bir pozisyonu tercih edecek gibi görünüyor. Rusya, Ukrayna meselesinden sonra diplomatik anlamda Çin'e bağımlı hale gelebilir. Bu nedenle Çin böyle bir konjonktürü es geçmeyecektir.

Ukrayna meselesinde tamamen izole edilecek bir Rusya, Çin ile saflaşmayı derinleştirecek ve asimetrik ortaklık ilişkisinde avantajını tamamen yitirecek gibi görünüyor.

Bu nedenle Çin, Rusya üzerindeki desteğini çekecek gibi görünmüyor. Ama ayrıca Çin'in ilk oylamada çekimser kalmasını aynı zamanda Rusya'ya "koşulsuz destek" vermeyeceğinin bir işareti olarak okumak mümkün.

Çin’in Tayvan ile ilgili stratejisini gözden geçirmesi gerekiyor

Diğer yandan Ukrayna krizi Çin'in Tayvan planlarını da derinden etkileyecek gibi görünüyor. Tayvan'ın daha yoğun bir silahlanma talebi olacağı artık net. Bu silahlanma Çin'i erken bir hamleye zorlayabilir. Erken bir hamle de Çin'i çok zora sokacaktır. Böyle zor bir konjonktürde şimdilik Rusya’nın çevrelenmesine katılmasını beklemek mümkün değil gibi.

Tam da bu açıklamaların ortasında Eski Japon Başbakanı Abe, ABD'nin Tayvan konusundaki temel yaklaşımı olan stratejik belirsizliği terk etmesini istiyor. Bu açıklama bile Çin liderliği açısından Çin’in Rusya’ya karşı tavır almasını önleyebilecek bir gerekçe barındırıyor.

Öte yandan ABD’nin Hint-Pasifik stratejisini henüz yayınladığı bu jeopolitik ortamda ABD’nin Ukrayna ile meşgul olması Çin’in işine geliyor.

ABD diplomasi elitleri ise Çin ile Rusya'nın arasında çıkacak 'bir probleme' odaklanmış durumda. Ukrayna meselesinin gerekli çatlağı yaratmasını ve Çin ile Rusya arasına sürülecek bir kama ile küresel hegemonya mücadelesinde Çin’e hayati bir darbe indirmenin hesabını yapıyorlar.

Sözün özü dünya, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana ciddi bir kaotik düzen içerisinde.

SSCB yıkıldığında tüm dünya ABD'nin soğuk savaşı kazandığını ilan etmişti. Oysa bugünkü "jeopolitik manzara" kimsenin hiçbir savaşı kazanmadığını gösteriyor. Savaş devam ediyor. Uluslararası sistemin "tek kutuplu" olma gibi bir lüksü olmadığı bir kez daha anlaşılıyor.

Tarih düz bir çizgi üzerinde ilerlemiyor. Aksine spiraller çiziyor gibi. Bu spiraller esnasında dönem dönem derin kırılmalar yaşanıyor. Bugün çok kutupluluğa doğru dönüşen sistemde savaş ihtimali her zaman olduğundan daha fazla.

Çin ve Rusya'nın derin bir ortaklığa girmiş olması da bu dönemin en büyük jeopolitik kırılması. Ukrayna meselesi bu işe nasıl bir etkide bulunur şu anda test etmek zor ancak Tayvan'ın durumu Çin'i Rusya saflarında tutmaya devam edecektir.

Bu iki ülkenin nüfuz alanları göz önüne alındığında "dünya adasını" kontrol etme ihtimalleri oldukça yüksektir. Sadece Çin değil Rusya da dünyanın her yerinde yoğun bir faaliyet içerisindedir. Ve bu durum bazı ön yargılar eşliğinde kabul edilmese de ABD ve NATO’nun kabusudur.

Şu artık net bir gerçek ki Çin ve Rusya, alternatif bir uluslararası sistem hedefiyle "bayrak" açmış durumda. Bu çerçevede giderek dönüşen bu jeopolitik manzarada mevcut uluslararası sistemin ayakta durma şansı azalıyor. Çin’in barış içinde bir arada yaşama ilkelerine dayanan dış politikası önümüzdeki dönemde ciddi bir teste tabi olacak gibi görünüyor.

Rusya, Ukrayna meselesinde beklenmeyen bir hamle yaparak kapasitesinin ötesine uzanan (ekonomik ve diplomatik çerçevede) bir yaklaşıma geçiş yaptı. Bu durum yeni soğuk savaşın derinleşmesine katkıda bulunurken Çin’i de çok zor bir duruma soktu.

Çin, barış görüşmelerinde inisiyatif alabilir

Çin, Rusya'ya geri adım attıracak ve diplomatik ölçekte sorunu çözüme yakınlaştıracak bir güce sahip. Olayların derinleşmesi durumunda Çin'in olası Batı yaptırımlarından kaybedeceği çok şey var. Çin'in hem Rusya hem de Ukrayna ile yoğun ekonomik ilişkileri var.

Çin ekonomisinin son dönemde içine girdiği yavaşlama eğilimi Ukrayna krizinin sonuçları ile birleşince uzun vadeli ekonomik etkileri olabilir. Bu nedenle Pekin, Ukrayna ve Rusya arasındaki krizi uzlaştırmaya çalışarak siyasi ve ekonomik faydalar da elde edebilir.

Çin'in Rusya ile toplam ticareti (140) milyar dolayında iken ABD ve AB ülkeleri ile yaklaşık (1) trilyon dolara yaklaşan bir hacim söz konusu. Dolayısı ile Çin bu durumu hesap edecektir.

Bu bağlamda Ukrayna ve Rusya arasında "Pekin Barış Görüşmeleri" adı altında bir mekanizma geliştirilmesi söz konusu olabilir. Bu durum Çin'in tarafsız yaklaşımı ile uyumlu görünüyor.

Tabi bir de Çin'in tamamen Rusya'nın yanında yer alabileceği bir başka senaryo var. Yaptırımlarla bunalmış bir Rusya, İran gibi Çin ile "devasa" ticaret anlaşmaları yapabilir. Enerjinin özel ticaret anlaşmaları ile Çin'e transferi söz konusu olabilir.

Halihazırda Çin ve Rusya'nın enerji alanında yaptığı büyük anlaşmalar var. Yaptırımlar ile daha da sıkışan Rusya mecburen Çin'e bağımlı hale gelecektir. İran da benzer bir şekilde Çin'e yanaşmıştı.

Bu nedenle Çin tarafsız tutumunu kalıcı hale getirerek bu durumdan faydalanmayı hedefleyebilir. Bir yandan iki ülke arasındaki barış süreci idare edilip diğer yandan yaptırımlara uğrayan ülkelere ekonomik manevra yapabilecekleri bir alan sağlanabilir.

Dr.Hüseyin Korkmaz. 

Yazar, başta ABD-Çin ilişkileri olmak üzere Çin ve Asya Jeopolitiği üzerine odaklanan bir araştırmacıdır. 

@drhkorkmaz

YORUMLAR

Ad

1 Mayis,2,127 saat,1,1789,1,1984,1,2.mahmud,1,2003,2,2007,1,2009 Honduras Darbesi,1,2009 local elections istanbul,1,2009 yerel secimler analiz,1,2010-2011 sampiyon fenerbahce,1,2011 chp secim,1,2014,2,28 subat,1,80-039ler,1,90-039lar,1,A.Demir,1,A.Gücü,1,ab,5,abbas kiarostami,3,abd,107,abd askeri,1,abd dış politikası,7,abd ordusu,6,abd savunma bakanlığı,1,abd sinema sanayi,1,abd-çin ilişkileri,4,abdel fattah al-burhan,1,Abdulbari Atwan,1,abdullah abdullah,2,acik kaynak,1,aclik,1,adamin biri doktora gitmis...gidis o gidis,1,adsense,1,afd,1,afgan,3,afgan halki,3,afgan ordusu,3,afganistan,21,afganistan güvenliği,2,afganistan seçimleri,2,afganistanda ne yapmali,1,afghan war,1,afghanistan,5,afis,1,africa,1,afrika,7,Agenda,1,ahmedi nejad,2,ahmedinecad,1,ahmedinejad,3,ahmet davutoglu,2,ahmet davutoğlu,1,ak parti,3,akademik yazmak,1,akita,1,aktutun jandarma,2,aktutun karakolu,2,al pacino,1,Aleksey Petrosian,1,ales,1,alex,1,ali surmeli,1,ali şen,1,aliyev,1,alkislarlayasiyorum.com,1,almanya,4,alternative columnist,1,altinizcizdiklerim,1,america,4,american,1,american health reform,1,amerika,16,Amerika,1,amerika saglik reformu,1,amerikan dis politikasi,1,amerikan futbolu,1,amiri,1,anadol,1,anadol stc-16,1,anadolu,2,analiz,1,anayasa,1,and,1,animal,1,animasyon,2,ankara,2,ankaragucu,1,ankaragucu kume duser mi,1,apec,1,apple,1,arabesk,3,arap,1,arap bahari,2,arap basini,1,arap dunyasi,1,arap halk hareketleri,1,arctic,1,arog,1,artun yeres,1,asabiyye,1,asim velioglu,1,asker,17,asker TSK sava,1,askeri,2,askeri gelişim,1,askeri harcama,1,askerler,1,aslan,1,asphalt,1,asphalt paved,1,Asya,25,ata demirer,2,ata nirun,1,ateşgücü,1,aukus,2,australia,1,avci,1,Avcilar-Zincirlikuyu,1,avrasya,2,avrasya projesi ve kirgizistan,1,avrupa,3,avustralya,3,axis shift,1,ayaz,1,Aydın,1,aykut hoca,1,aykut kocaman,3,aziz yildirim,1,b sinifi amerikan filmleri,1,baas,1,bacasiz sanayi,1,bada,1,bağdadi,1,bahreyn,1,baklava,1,balıkçı tekneleri,1,barack,1,barack husein obama,2,barack huseyin obama turkiye'de,1,barack hussein obama,1,barack obama,5,Barack Obama Cairo Speech,1,barack obama yemin toreni izle,1,Barack Obama'nın Mısır Konuşması,1,barış görüşmeleri,1,barlar sokagi,1,barry newman,1,barzani,1,Baskan,2,baskan obama,1,baskanlik,1,baskanlik sistemi nedir,1,bati libya,1,bayrak,2,bayram,1,bbp,1,bechtel,1,bedrettin,1,behzat,1,behzat c,1,belediye,3,belucistan,2,benzin,1,benzin 4 lira,1,benzine zam,1,besiktas,1,beşir,1,beyaz,1,beyazit sahaflar carsisi,1,beyazit sahaflar carsisi nerede,1,Biden,8,big data,1,bilgi,1,bilimkurgu,1,bir zamanlar kuveyt,1,bira,1,biscuit,1,bitcoin,2,bitcoin wallet,1,biyoyakit,1,blackwater,1,Blog,32,blog servisleri,1,blog yazarlığı,2,blog yazmaya neden basladim,1,blogcu,17,blogcu ordusu,1,blogcu.com,3,blogculuk,4,blogger,12,blogger acildi,1,blogger army,1,blogger.com,1,blogging,2,blogosfer,2,blogspot,1,bm,1,bm 1973 sayili karar,1,bm raporu,1,bodrum,2,boko haram,1,bolivya,2,bolton,1,bolunur mu,1,bop,1,bosch,1,bölgesel güvenlik,1,bölgesel hegemonya,2,bölgesel ittifak,1,brent,1,brezilya,1,britain,1,britanya,1,bruce lee,1,bruce willis,1,bugun gazetesi,1,bukres,1,burger,1,bursa,4,bush,3,büyük doğu dergisi,1,cam tavan sendromu,1,carr,1,carter,1,catisma,2,cavit akarsu,1,cem y?lmaz,1,cem yılmaz,2,cemal aydin,1,ceo,1,ceto,1,cevat akarsu,1,chabahar,1,challenge,1,charles bukowski,1,charles dickens,1,charlize theron,1,china,25,chp,5,chp kurultay,1,chris hedges,1,christopher nolan,1,churchill,1,cilgin proje,1,cin,3,cin ve obama,1,city architecture,1,clash of the titans,1,claus von stauffenberg,1,Cloudy With A Chance Of Meatballs,1,cocuk esirgeme kurumu,1,cocuklar,2,cokuluslu sirket,1,Cold War,1,competition,1,concrete,1,concrete road,1,coronavirus,1,covid-19,1,cox,1,cpec,1,Cumalikizik Village,1,cumhuriyet,2,cumhuriyet halk partisi,1,cumhuriyetciler,1,cuneyt arkin,2,Ç.Rize,1,çatışma,1,Çeviriler,5,çin,76,çin dış politikası,2,çin ordusu,3,çin sineması,1,çin-pakistan,1,çin'in dış politikası,1,Çorum,1,dadas hasan,1,daglik karabag,1,Daniel Klein,1,danimarka,1,danny boyle,2,dante lam,1,david galula,1,davos,2,davutoglu,5,democracy,1,demokrasi,6,denge,4,deniz baykal,1,deniz milisleri,1,deniz ulke,1,deniz ulke aribogan,1,Dennis L. Okholm,1,deprem,2,deri,1,dersane,1,dershaneler,1,dev kedi,1,devlet,12,devlet nedir,1,devrim,9,devrim 2.0,1,devrim demirel,1,devrimci kaddafi,1,di caprio,2,dialogue,1,digiturk,1,dikiştutmaz sabri,1,diplomasi,5,diplomat,1,direktuvar,1,diriliş,1,dis politika,1,diyalog,1,diyarbakir,1,dizi,3,django,1,doctor parnassus,1,dodge challenger,1,dogu avrupa,1,dogu libya,1,doksanlar,1,doktor,1,doktrin,1,dolar,1,domuz gribi,1,Don elkins,1,donerci eminonu,1,dram,1,dudullu,1,dudullu postasi,1,durus,1,Dünya,63,dürüm,4,e-kitap,1,ebu ala el afri,1,egitim sistemi,1,egypt,1,ekmek,2,ekonomi,6,ekvador,1,el besir,1,el cenabi,1,el kaide,1,el mutlak,1,elektronik,1,eleştirel teori,1,eminonu,1,emniyet,1,emrah,1,emre akoz,1,en yasli blogcu,1,endonezya,1,enerji,2,england,1,english,28,eralp noyan,1,erdogan,1,Eric Von daniken,1,erol tas,1,erzurum,1,esad,3,eşref gani,2,etanol,2,etnik catisma,1,eugene safian,1,eve giden yol,1,evo morales,1,evsiz cocuklar,1,eyup,1,eyup sultan turbesi,1,factotum,1,fakir,1,fasizm,1,fast food,1,fazil say,1,felsefe,1,felsefe yapmaki flozof,1,felsefenin baslangic ilkeleri,1,felsefeye cagri,1,fener,1,fenerbahce-young boys maci analizi,1,Fenerbahçe,3,fenomen,1,fenomen dergisi,1,fetih 1453,1,fırın,1,filistin,1,film,9,film analiz,2,film elestirisi,1,foreign policy,1,forma,1,foto,3,fotograf,4,francis fukuyama,2,fransa,2,fransiz devrimi,3,franz oppenheimer,1,freida pinto,1,friendfeed,1,fsb,1,futurizm,1,fuze,1,fuze kalkani,1,fuze kalkani projesi,2,füze,1,G. Birliği,1,G.Antep,1,g20,1,g7,2,galaktikinsan,1,garanti,1,gastronomical racism,1,gates,1,gaza,1,gazete,3,gaziantep,1,gaziantep baklavacisi,1,gazze,4,gecekondu,1,gecekondu sava Irak ABD,1,gelecegin haritasi,1,gelecek,2,gelir adaletsizligi,1,gemi,2,genel baskan kilicdaroglu,1,genelkurmay,4,genelkurmay baskanligi,1,geopolitic,1,george bush,1,george clooney,1,george politzer,1,georgia,1,gerasimov,1,gerilim,2,germany,1,ghani,1,gida fiyatlari,1,giddens,1,global,1,global interregnum,1,gol,1,google,2,google keep,1,gozleme,1,graham fuller,1,gramsci,2,grotius,1,guc dengesi,1,gunes harekati,1,guney amerika darbeleri,1,guney sudan,1,guney sudan petrol boru hatti,1,gunluk kisisel gazete,1,guray,1,gursel tekin,1,guvenlik,3,guvercin ordusu,1,guzelyali,1,Gündem,30,güney asya stratejisi,1,güney kore,3,güvenlik,2,güvenlikleştirme,1,gwadar,3,haarp projesi,1,haber,3,haberler,2,haberturk,1,haberturk gazetesi,1,hachi,1,hachiko,1,Hachiko A Dog's Story,1,hadigari,1,haifa limanı,1,hakan balamir,1,hakkari,1,halford mackinder,1,halikarnas,1,halit ergenc,1,halk,4,halklar,1,halo,1,haluk bilginer,1,hamaney,1,hancock,1,hap veren amca,1,harekat,2,harem,1,hariri,1,harp akademileri,1,harun,1,hasan bulent kahraman,1,hayal,1,hayalet,1,hayat,3,hayvan partisi,1,hayy kitap,1,health care,1,heartland,1,hedging,1,hegemony,2,hegemonya,8,henry chinaski,1,henry kissinger,2,hibrit savaş,6,hindistan,5,hitler,1,hobbes,1,hobsbawm,1,hoffman,1,hollywood,1,honduras,1,hong kong,2,hong kong olayları,1,howard hawks,1,ht gazete,1,huawei,1,hububat,1,hukuk,1,hukumet,1,hurrem sultan,1,husnu mubarek,2,hussoloji,12,hybrid,1,hybrid warfare,1,ırak,3,Irak,15,ırak seçimleri,1,Iraq,2,ışid,2,Işid,1,ibrahim tatlises,1,icerik,1,icerik hirsizligi,1,idam,1,idealizm,3,idealizm nedir,1,ideoloji,1,iett,1,ihh,1,ihracat,1,iklim degisme,1,iklim savaslari,1,iktidar,1,ilk turk spor arabasi,1,ilker basbug,1,imdat bayram,1,imran khan,1,imza kampanyasi,1,inception,1,ingiltere,3,insani yardim gemisi,1,insani yardim vakfi,1,internet,7,ipad,1,ipad 2,1,ipek yolu,1,iphone,1,iphone 4,1,iraj,1,irakiye,1,iran,31,iran füze,1,iran nuclear,1,iran ordusu,1,iran presidential election,1,iran secimleri,2,iran sinemasi,3,iran ve nukleer,1,iran ve turkiye,1,iran ve twitter,1,iranian cinema,3,isci bayrami,1,isciler,1,iskender,1,iskender kebab,1,iskender kebap,1,iskender ve kizi,1,iskenderin kizi,1,islam devleti,1,israel,1,israil,11,İsrail,1,israil ordusu,1,issizlik,1,istanbul,10,istihbarat,1,istihdam,1,isvicre,1,isyan,2,işbirliği,2,itaatsizlik,1,italian,1,italya,2,italya'da fasizm,1,ithalat,1,iyi yazmak,1,james franco,1,japon,1,japon ordusu,1,japonya,4,japonya demokrat partisi,1,jeopolitik,3,jim carrey twitter,1,jinping,11,jintao abd'de,1,johnny deep,1,jokowi,1,journalism for citizen,1,kachin,1,kaddafi,9,kaddafinin oglu,1,kader,2,kadikoy,1,kadir topbas,2,kahvehane,1,kalkan,1,kalpgah,1,kamil koc,1,kan,5,kanada,1,kanal d,1,kanalistanbul,1,kanalizasyon,2,kanuni sultan suleyman,1,kaos,1,kapali carsi,1,kapitalizm,1,kar,1,karachi,1,karadeniz,1,karar,2,karate,1,karsiyaka,1,karsiyaka-kasimpasa mac analizi,1,kasım süleymani,1,kasimpasa,1,kaygisizlar,1,kayhan yildizoglu,1,kc-135,1,keep,1,kemal kilicdaroglu,5,kemal sunal,3,kentucky,1,kentucky fried chicken,3,kenya,2,kerrubi,1,kesanli ali destani,1,keşfolunmak,1,kfc,2,kfc panini burger,1,kırım,2,kilic disli kaplan,1,kim jong un,2,kiraathane,1,kirgizistan isyani,1,kissinger,1,Kitap,11,kitap özet,1,kitap özet indir,1,kitap özetleri,1,kiyamet,1,kofi annan,1,kofte yagmuru,1,kola,1,komedi,2,konstrüktivizm,1,konstrüktivizm nedir,1,konvansiyon,1,kopenhag school,1,kopru,1,korengal vadisi,1,korengal valley,1,koridor,1,korku,2,kovboy millet,1,kozyatagi,1,kral halife,1,kriz,2,kucuk emrah,1,kucuk mucahit,1,kulturel,1,kung-fu,1,kupa,1,kuresellesme,3,kuresellesme nedir,1,kurtlar vadisi 55.bolum,1,kurtlar vadisi pusu,4,kurtlar vadisi pusu 46.bolum izle,1,kurtlar vadisi pusu 47.bolum izle,1,kurtlar vadisi pusu analiz,1,kurtlar vadisi pusu yeni sezon,1,kuşak ve yol girişimi,3,kutup,1,kuzey irak,10,kuzey irak harekati,1,kuzey kore,4,kuzey suriye,1,küresel hegemony,1,küresel hegemonya,2,küresel imparatorluk,1,küresel rekabet,2,küresel ticaret,1,latin amerika,1,leap,1,leap motion,1,lebron james twitter,1,lee van cleef,1,lenin,1,leviathan,1,liberal uluslararası düzen,1,libya,13,libya turk insaat,1,libyada olaylar,1,libyali,1,lig,2,lig tv,1,liman,1,lopez,1,lubnan,1,lubnan hukumet krizi,1,luccarian,1,lübnan,2,mac analiz,1,mackinder,1,mahsun kirmizigul,1,Makale,223,malezyai el-kaide,1,maliki,1,manifesto,1,manolo,1,manset,3,manuel zelaya,1,Map of Energy,1,mars,1,marsa seyahat,1,martin scorsese,1,mattis,2,mavi marmara,2,mayıs,1,meatball,1,mecidiyekoy,1,mecliste konusma,1,media,1,medvedev,1,medya,9,mehdi savaşları,1,mehmet barlas,1,meksika ve blog,1,melih gokcek,1,memati,1,mendil satan cocuklar,1,merkel,1,meshur fasulyem,1,metal FIRTINA,1,metin erksan,1,metro,1,metrobus,3,Mevlana Celaleddin RUMİ ve NOSTRADAMUS,1,mexico,1,meydan,1,meyve sikacagi,1,meyve suyu,1,mezhep,1,mezopotamya,1,michael jackson,1,middle east and soft power turkey,1,milliyetçilik,1,minare,1,minare yasagi ve avrupa,1,mineral,1,misir,6,misir devrimi,1,misir halk isyani,1,misir isyani,1,misir ve devrim,1,misrata,1,mitrany,1,mizah,3,modern,3,modern tip,1,modernizm,1,moğolistan,1,mohsen makhmalbaf,3,morgenthau,1,mortgage,1,moskova,2,msn roportajlari,1,mubarek,4,mubharek,1,mucadele,2,mudahale,1,mudanya,1,mugla,1,muhalefet,1,muhammed yusuf,1,muharrem ince,1,muhendis,1,Muhiyddin-i ARABİ,1,muhsin yazicioglu,2,muhtesem yuzyil,2,multipolar world,1,murdoch,1,muro,1,musavi,1,musevi,1,muslum gurses,1,musluman kardesler,1,mussolini,1,mustafa sarigul,2,musterek dostumuz,1,myanmar,1,napolyon,2,nasa,1,nato,15,nato genel sekreter,1,nato isaf,1,nazi,1,nazi iktidari,1,necati cumali,1,necip fazıl kısakürek,1,Nedir?,2,nejat isler,1,nemeth,1,neo-pers imparatorluğu,1,Nevşehir,1,new england patriots,1,new york,1,new york'ta bes minare,1,newspaper,1,newyork,2,newyork giants,1,Nietzsche oldu Bir Hipopotam Olarak Yeniden Dogdu,1,nijerya,2,nuclear crisis,1,nufus sayimi,1,nukleer,2,nuri alco,1,nusayri,1,nükleer,1,nükleer görüşmeler,2,obama,20,obama doktrini,1,obama health care,1,obama kazandi,1,obama mecliste,1,obama saglik reformu amerika,1,obama ve jintao,1,obamanin afganistan plani belli oldu,1,obamanin meclis konusmasi,1,obor,1,okan bayulgen,1,okul,2,okuma,1,olaylar,1,Olive Riley,1,olumcul tuzak,1,omdurman muharebesi,1,one belt one road,7,online muhalefet,1,opec,1,operasyon,9,operasyon kızıl deniz,1,operation,1,operation red sea,1,operation valkyrie,1,ordu,14,orhan gencebay,1,ortadogu,8,ortadoğu,11,ortak bildiri,1,ortaklık,2,osetia,1,osmanli,2,osmanli imparatorlugu,2,osmanli ve modernlesme,1,otantik,1,otobus,1,otobus yolculugu,1,otosan,1,ottoman,1,oyuncak,1,ozel sektor,1,ozgurluk,1,pakistan,6,pakize suda,1,palestine,1,pandemi,1,panini,1,para,1,paradoks,1,parali asker,1,parali ordu,1,parlamento,1,parnassus film yorum,1,parti,1,parti kapatma,1,partnership,1,pasifik,3,pastane simidi,1,patriot,1,Pekin,1,penguen,1,penguen dergisi dudullu postasi,1,people,1,peres,1,performans,1,pes,1,pes 2012,1,pes 2012 fiyatı,1,pes 2012 kaç para olacak,1,petraus,1,petrol,9,petrol fiyatları,1,picnic,1,pierre loti tepesi,1,pirinc,1,pixar,3,piyasalar,1,pizza,1,pkk,1,Platon bir gün kolunda bir ornitorenkle bara girer,1,play-off,1,play-off sistemi,1,polat,1,polat alemdar,3,policy,1,polis,2,politic,2,political party for animals,1,politika,5,politzer,1,polonya,1,pompeo,2,pop,1,populer,1,populer kultur,2,poster,1,posture,1,powerful turkey,1,prebhakaran,2,president,3,prime minister,1,problem,3,proje,2,proud,1,psikoloji,1,pulp fiction,1,putin,13,pyd,1,quentin tarantino,1,radikal hareketler,1,rafael correa,1,rajapaksa,2,raki,1,rasmussun,1,realizm,2,realizm nedir,1,recep ivedik,2,recep ivedik 2,1,recep tayyip erdogan,1,reel politik,1,referandum,2,rekabet,3,reklam,1,resim,1,restrepo,1,resurgence,1,richard gere,1,richard holbrooke,1,richard sarafian,1,rivalry,5,road,1,robert cox,1,robert scheer,1,robertdeniro,1,roj tv,1,roportaj,1,ruhlar,1,rupert,1,rus,3,rus istihbaratı,1,russia,10,rusya,39,rusya'da yasam,1,s300,1,s400,1,saad hariri,1,sabah,1,saddam,1,sadr,1,sah rejimi ve iran,1,sahaf,1,sahan gokbakar,2,sahte kabadayı,1,saitabat,1,saitabat waterfall,1,sakar şakir,1,saldiri,2,salgın,1,salman,1,sam amca,1,samet aybaba,1,samire makhmalbaf,3,sampiyon,1,sampiyon fenerbahce,1,sampiyonlar ligi,1,samsung,1,sanal gerçeklik,1,sanal para,1,sarem,1,sarigul,1,sarkisyan,1,sarkozy,1,sarkozy ne yapacak,1,saudi arabia,1,sava abd Irak afganistan somali,1,savas,13,savaslarin ulkesi,2,savaş,7,savaşçı kurt diplomasisi,1,savunma bütçesi,2,scarface,1,schengen visa,1,schengen vizesi,1,seal,1,secim,4,securatization,1,security,1,sehit,2,sehitler,2,sehitler olmez,1,seksenler,1,sekteryan,1,serdar akinan,1,seref zazaoglu,1,seref zazaoglu resimleri,1,serif mardin,1,sezercik,2,shangri-la dialogue,1,show tv,1,shutter island,1,shutter island filmi analiz,1,shutter island filmi yorum,1,siber güvenlik,1,siber güvenlik stratejileri,1,siber savas,1,sifir sorun,1,silah,5,simit,2,simon peres,1,sinbo,1,Sinema,39,sinema iran,3,singapur,2,sino,1,Sinop ve Şırnak,1,sipri,1,sisli belediyesi,1,siyah devrim,1,siyahlar,1,siyasal kultur,1,siyaset,8,Siyasi Tarih,4,siyasi tarih ozet,1,Slumdog Millionaire,1,smilodon,1,smith,1,soft power,1,soft power turkiye,1,soguk,1,sogutlucesme,1,soğuk savaş,3,sokak cocuklari,1,sol,1,Son Dakika,1,son donem turk sinemasi,1,sony dsc 600,1,sorun,3,sosa,1,sosyal kredi sistemi,1,sosyal medya,1,sosyal medya nedir,1,sosyoloji,1,sovyetler,1,Spor,1,Sport Turkish Car 1600,1,spykman,1,sri lanka,4,sscb,3,Stanley M. Honer,1,stauffenberg,1,stc,1,steve jobs,2,steve jobs'un konusmasi,1,strateji,10,stratejik derinlik,2,stratejik ittifak,2,stuxnet,1,su,3,subasi lokanta,1,subat,1,sudan,4,sudan savasi,1,sukiyaki,1,sukiyaki western django,1,sun tzu,1,sunni,1,super kahraman barack obama,1,super lig,1,superbowl,1,superlig,1,suriye,11,suriye meselesi,1,suriye plan,1,susamli tavuk,1,susuz yaz,1,suudi arabistan,9,sümer,1,sylvester stallone,1,şangay,1,şangay işbirliği örgütü,1,şiö,1,tablet bilgisayar,1,tablet bilgisayar alirken dikkat edilmesi gerekenler,1,tabloid,1,tabloid gazete,1,taiwan,2,takeshi miike,1,taksim,1,taliban,2,talih,1,Tam Gün Yasası ve Doktorlarımız,1,tamil,3,Tamil Kaplanları,3,tango,1,taraf,4,tarih,3,tarihin sonu,2,tarihsel,1,tatbikat,1,tayvan,7,Tayvan seçimleri,1,taze meyve suyu,1,tdh,2,tea,1,teknik direktor,1,teknoloji,2,telefon,1,televizyon,3,teror,4,teror saldirisi,1,terorism,2,terorist,1,terorizm,1,thank,1,The Blog Writing the Most Reading of the World,1,the expendables,1,the hurt locker,1,The Imaginarium of Doctor Parnassus,1,think,1,think thank,1,thomas c. hunt,1,Thomas Catheart,1,ticaret,2,ticaret savaşı,1,ticaret savaşları,3,ticari,1,ticari savaş,1,tigers,1,times,2,tinerci,1,titanlar,1,titanlarin savasi,1,tom waits,1,tony montana,1,Top 10 Mexico Blogs,1,toplanti,1,toplum,1,toplumsal,3,toplumsal fay hatti,1,Trabzon,1,traffic,1,trafik,2,tren istasyon,1,trump,18,Tsai Ing Wen,1,tsai ing-wen,1,TSK,9,tuketim,1,tunus,3,turban,1,turbulen,1,turgut ozatay,1,turist,1,turizm,1,turk,2,turk dis politikasi,1,turk futbolu,1,turk isciler,1,turk sinema,3,turk sinemasi,2,turk sinemasi basarili mi,1,turk telekom arena,1,turk televizyonlari,1,turkcell super lig,1,turkey,3,turkey blog,1,turkish,2,turkish bloggers,1,turkiye,20,turkiye arastirmalari,1,turkiye degisim hareketi,2,turkiye devleti,1,turkiye ve kuzey irak,1,turkiye votka,1,turkiye-israil iliskileri,1,turkiye'de toplum ve siyaset,1,turkiye'den vize istemeyen ulkeler,1,turkler isyan iran urmiye,1,turksinema,1,türkiye,3,tv,1,TV8,1,twitter,2,twitter ne ise yarar,1,twitter nedir,1,ucube heykel,1,uds,1,uefa,1,ukraine,3,ukrayna,6,uludag,1,ulus,2,ulus devlet,1,ulusal güvenlik,1,uluslararası iliskiler nedir,1,uluslararası siyaset,1,uluslararasi ekonomik iliskiler,1,uluslararasi iliskiler,2,uluslararasiiliskiler,1,ulvi dogan,1,uncle sam,1,universite,1,up,1,up filmi,1,urmiye,1,us,11,usa,22,uzay,1,uzun ateşkesler dönemi,1,vahsi,1,valkyrie,1,van,1,van depremi,1,van yardim,1,vanishing point,1,Vanspor...,1,varan,1,varan bus,1,varan turizm,1,varil fiyati,1,vekalet savaşları,1,video blogging,1,vietnam,1,visa,1,viyana kongres,1,vize,1,vodka,1,vostok 2018,1,votka,1,waever,1,waltz,1,wang yi,3,war,10,waterfall,1,wendt,1,western,1,why did I start to post blog,1,wikileaks,1,wikileaks depremi,1,will smith,1,wolf warrior diplomacy,1,Wordpress,1,xapo,1,xe,1,xi jinping,9,yada Dr.Bedri Ruhselman,1,yahsi bati,1,yahsi bati cem yilmaz,1,yakt,1,yapay zeka,1,yapisalci yaklasim,1,yargi,1,yas,2,yasama meclisi,1,yasli blogcu,1,yaz,1,yazi,1,yazmak,3,yazmamak,1,yemek,1,yemen,2,yemin toreni izle,1,yeni chp,3,yeni dunya duzeni,1,yeni düzen,1,yeni japonya,1,yeni nesi blogculuk,1,yeni nesil,1,yerel secimler 2009,1,yerli teknik adamlar,1,yes we can,1,yesilcam,6,yilmaz vural,1,yok,2,yolcu,2,yolsuzluk,1,young boys,2,youtube,1,yukari bak,1,yukselen guc turkiye,1,yuvarlama,1,zafer algoz,1,zam,4,zaman,9,zeytinbagi,1,zihin kontrolu,1,zindan adasi,1,zirve,3,ziyaret,1,zte,1,zulfikar tanklari,1,
ltr
item
Hüseyin Korkmaz: Ukrayna krizinde Çin’in pozisyonu ve jeopolitik teyakkuz
Ukrayna krizinde Çin’in pozisyonu ve jeopolitik teyakkuz
Ukrayna krizinde durum daha karmaşık bir hal alırken ayın başında Rusya ile “sınırsız dostluk” duyurusunda bulunan Çin’in pozisyonu çok merak ediliyor
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhbE1Zeatd1BpmFzGrmtawWS1V-tINvrugkv35PFP7LzR6E747HQXAD6DqEVDb_3WaMRmJYIIl80O5i-gSXOQGw-N_q53I8P2ZPDniChrLHTSEQ3BDA-4MS4VX5Da7TPgYH4vt4t3MIdc3_l7AC6KSyOfQmj-u8zYncJAqMWKt6qWQIc6nAiICHj8-Ebw=w640-h360
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhbE1Zeatd1BpmFzGrmtawWS1V-tINvrugkv35PFP7LzR6E747HQXAD6DqEVDb_3WaMRmJYIIl80O5i-gSXOQGw-N_q53I8P2ZPDniChrLHTSEQ3BDA-4MS4VX5Da7TPgYH4vt4t3MIdc3_l7AC6KSyOfQmj-u8zYncJAqMWKt6qWQIc6nAiICHj8-Ebw=s72-w640-c-h360
Hüseyin Korkmaz
https://www.hussoloji.com/2022/03/ukrayna-krizinde-cinin-pozisyonu-ve.html
https://www.hussoloji.com/
https://www.hussoloji.com/
https://www.hussoloji.com/2022/03/ukrayna-krizinde-cinin-pozisyonu-ve.html
true
9221425276943969724
UTF-8
TÜM YAZILARI YÜKLE. YAZI BULUNAMADI. HEPSİNİ GÖSTER. DEVAMINI OKU: YANITLA İPTAL SİL By ANA SAYFA SAYFALAR YAZILAR TAMAMINI GÖSTER ÖNERİLER Etiketler ARŞİV ARAMA TÜM YAZILAR ARAMAYA UYGUN BİR YAZI BULUNAMADI ANA SAYFAYA DÖN PAZAR PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PZR PZT SAL ÇAR PER CUM CMT OCAK ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK OCK ŞBT MRT NSN MAYIS HAZ TEM AĞT EYL EKM KSM ARL ŞİMDİ 1 DAKİKA ÖNCE $$1$$ DAKİKA ÖNCE 1 SAAT ÖNCE $$1$$ SAAT ÖNCE DÜN $$1$$ GÜN ÖNCE $$1$$ HAFTA ÖNCE 5 HAFTA ÖNCE TAKİPÇİLER TAKİP ET Bu yazı abonelere özeldir. 1: Sosyal medyada paylaştıktan sonra yazıyı okuyabilirsiniz. 2: Yazıyı okumak için sosyal medyada yaptığınız paylaşıma tıklamanız gereklidir. KODLARI KOPYALA HEPSİNİ SEÇ TÜM KODLAR KOPYALANDI Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler